Francija pēc 12 gadu pārtraukuma sasniedz Pasaules kausa finālu (2)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Aizsarga Samiela Umtiti gūtie vārti otrdien palīdzēja Francijas izlasei trešo reizi komandas vēsturē iekļūt Pasaules kausa finālā. Francija Sanktpēterburgā pusfināla cīņā ar 1:0 (0:0) uzvarēja Beļģiju, atkārtojot 1998. un 2006.gadā sasniegto panākumu, kad šīs valsts izlase arī iekļuva Pasaules kausa finālā.

Vienīgos vārtus šajā mačā guva Umtiti, kurš 51.minūtē bija precīzs pēc stūra sitiena, precīzi sitot ar galvu.

Spēles sākumā labākas iespējas bija Beļģijai, taču lielisks bija Francijas izlases vārtsargs un kapteinis Igo Lorī, kurš komandu glāba pēc bīstama Tobija Alderveirelda sitiena. Savukārt puslaika otrajā pusē jau bīstamāk uzbruka francūži, savu meistarību rādot jau beļģu vārtsargam Tibo Kurtuā. Viņš komandu glāba pēc Francijas izlases aizsarga Rafaēla Varāna pieslēgšanās uzbrukumam, bumbu atsitot ar kāju.

Francijas izlase arī otrā puslaika sākumā kontrolēja notikumus laukumā, 51.minūtē pēc stūra sitiena atklājot rezultātu. Augstā lēcienā precīzs, sitot ar galvu, bija Umtiti, izvirzot Didjē Dešāna vadīto Francijas izlasi vadībā.

Turpinājumā spēle bija līdzīga, bet beigu daļā jau uz «visu banku» gāja beļģi, tomēr viņiem vairākās labās izdevībās pietrūka precīza pēdējā sitiena, pēdējās spēles minūtēs Francijai gana pārliecinoši nosargājot uzvaru.

Francija - Beļģija 1:0 (0:0)

Vārtu guvēji: 1:0 Samiels Umtiti (51').

Francijas izlases sastāvs: Igo Lorī, Liks Ernandess, Benžamēns Pavārs, Samiels Umtiti, Rafaels Varāns, N'Golo Kantē, Pols Pogbā, Blēzs Matuidī (Korentēns Toliso, 86.min.), Antuāns Grīzmans, Olivjē Žirū (Stīvens N'Zonzi, 85.min.), Kilians Mbapē;

Beļģijas izlases sastāvs: Tibo Kurtuā, Tobijs Alderveirelds, Jans Vertongens, Vensāns Kompanī, Musa Dembelē (Drīss Mertenss, 60.min.), Nasers Šadlī (Mišī Bačuajī, 90.min.), Aksels Vitsels, Maruāns Fellaini (Janniks Karasko, 80.min.), Kevins de Brujne, Edens Azārs, Romelu Lukaku.

    Francijas futbolisti C apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu. Vispirms tika gūtas uzvaras 2:1 pār Austrāliju un 1:0 pār Peru, bet apakšgrupu turnīra noslēgumā tika nospēlēts neizšķirti 0:0 ar Dāniju. Astotdaļfinālā francūži spraigā cīņā ar 4:3 pārspēja Argentīnu, bet cīņā par vietu pusfinālā Francija ar rezultātu 2:0 apspēlēja Urugvaju.

    Francija piedalās savā 15.Pasaules kausa finālturnīrā, lielāko sasniegumu gūstot 1998.gadā savās mājās, kad pirmo un līdz šim vienīgo reizi kļuva par pasaules čempioni. Tāpat 2006.gadā Francija spēlēja Pasaules kausa finālā, kurā gan zaudēja, bet 1958. un 1986.gadā palika trešajā vietā. Pirms četriem gadiem Francijas izlase aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā ar 0:1 zaudēja nākamajai čempionei Vācijai.

    Beļģijas valstsvienība šajā Pasaules kausā līdz šim bija izcīnījusi uzvaras visās piecās spēlēs - vispirms G apakšgrupā pret Panamu (3:0), Tunisiju (5:2) un Angliju (1:0), bet astotdaļfinālā tika gūta virsroka 3:2 pār Japānu, atspēlējoties no divu vārtu deficīta. Savukārt ceturtdaļfinālā beļģi ar rezultātu 2:1 izcīnīja panākumu pret sacensību galveno favorīti Brazīliju un otro reizi vēsturē sasniedza sacensību pusfinālu.

    Beļģijas izlase Pasaules kausā startēja 13.reizi, bet līdz šim turnīram tikai vienu reizi tika sasniegts pusfināls, kad tas tika paveikts 1986.gadā. Savukārt pirms četriem gadiem Brazīlijā ceturtdaļfinālā beļģi ar 0:1 atzina nākamās vicečempiones Argentīnas pārākumu.

    Francijas un Beļģijas pirmais savstarpējais duelis tika aizvadīts tālajā 1938.gadā, bet pēdējo reizi abas vienības tikās 2015.gadā, kad panākumu ar 4:3 pārbaudes spēlē guva beļģi.

    Abas vienības kopumā aizvadījušas 17 mačus. Sešas reizes uzvarējusi Francija, seši mači noslēgušies neizšķirti, bet Beļģijai ir piecas uzvaras. 21.gadsimtā komandas savā starpā spēlējušas piecas reizes, abām izcīnot pa divām uzvarām, bet reizi spēlējot neizšķirti.

    Beļģijas izlasei šajā spēlē nevarēja palīdzēt viens no komandas līderiem Tomā Menjē, kurš bija sasniedzis dzelteno kartīšu limitu.

    Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

    Sacensībās sākotnēji piedalījās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs tika salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēļu stadijā, kas sākās no astotdaļfināla.

    Sacensības risinās viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

    Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

    Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

    Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu