«Stirnu bukam» būs jauns čempions!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ainaviskā taku skriešanas seriāla «Stirnu buks» vēsturiskajā 5. posmā Āžu kalna apvidū visgrūtākajā Lūša distancē uzvaru svinēja Kristaps Bērziņš un Kristīne Kuzņecova. Pēc finiša aristokrātiskajā Šlokenbekas pils pagalmā sportistus priecēja ballīte ar muzikālajām apvienībām «Auļi» un «Dzelzs vilks». Sacensībās piedalījās 1850 dalībnieki.

Zīmīgi, ka pēc teju mēnesi ilgā lietus perioda nokrišņi bija mitējušies un tieši sacensību dienā - 20. augustā - sportistus atkal priecēja silti un saulaini laikapstākļi visas dienas garumā. Dažs labs no sacensību dalībniekiem jokoja, ka jau aizmirsis, kā izskatās saule, bet citi minēja Stirnu buku kā pozitīvu iespēju izrauties no Latvijai nomācošā Rio olimpisko spēļu fona.

LŪSIS: BĒRZIŅAM TRĪS NO TRĪS, KUZŅECOVA – IESKRĒJUSIES

Visgarākajā Lūša distancē (31 km) vīriešu konkurencē trešo uzvaru sezonā svinēja «Stirnu buka» čempions Kristaps Bērziņš (rez. 2:10:41). Startā Bērziņš aizskrēja kopā ar īsākās Stirnu buka distances līderiem Dmitriju Serjoginu un Andreju Dmitrijevu. 10. kilometrā trašu maršruti sadalījās un turpinājumā līdz finišam Bērziņš skrēja lepnā vientulībā un saudzīgā režīmā, beigās apdzenot citu distanču dalībniekus.

Divarpus minūtes aiz kuldīdznieka muguras palika Uldis Kļaviņš, bet uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa talsinieks, sezonas līderis Gints Lūsis.

Bērziņam perfekta bilance, jo taku pazinējs triumfējis visos trīs posmos, kuros šosezon startējis, – Riekstukalnā, Gaujas senlejā un Āžu kalnā. Taču sezonas kopvērtējumā tam vairs nebūs nozīmes, jo Bērziņš nākamajā posmā nepiedalīsies – līdz ar to izredzes cīnīties par uzvaru kopvērtējumā būs zudušas un kuldīdznieks būs nolicis čempiona pilnvaras.

Sieviešu konkurencē Lūša distancē trešo uzvaru pēc kārtas izcīnīja Kristīne Kuzņecova (2:37:59). Garkalnes skrējēja finišā triumfēja pārliecinoši, ventspilnieci Lauru Čakli apsteidzot gandrīz par piecām minūtēm, lai gan līdz distances 16. km Čakle Kuzņecovai turējās līdzi pārredzamā attālumā. Acīmredzot ventspilniecei spēkus laupīja Āžu kalns – Čakle izcīnīja arī 2. vietu Kalnu karalienes sprinta etapā (jāpiezīmē, Kalnu karalienes sprinta etapā šoreiz triumfēja Evija Melberga ar četru sekunžu pārsvaru – rez. 1:13). Ievērojami atpaliekot no līderēm, 3. vietu Lūša distancē izcīnīja igauniete Kaidi Keira Kuka, uzvarētājai piekāpjoties par 21 minūti.

STIRNU BUKS: SERJOGINS UN ULANOVA – NEAPTURAMI

Stirnu buka distancē (22 km) vīriešu konkurencē kārtējo reizi nepārspēts palika Dmitrijs Serjogins (1:27:59). Ieskaitot panākumu Lūša distancē iepriekšējā posmā Talsos, gludo distanču speciālistam šī bija jau ceturtā uzvara pēc kārtas! Serjogins par divām minūtēm apsteidza komandas biedru, LTV7 sporta ziņu seju Andreju Dmitrijevu un par četrarpus minūtēm – Kristapu Broku. Tāpat Serjogins negaidīti pārliecinoši – ar piecu sekunžu pārsvaru! – triumfēja arī Kalnu karaļa sprinta etapā (rez. 0:54).

Kopvērtējums pēc pieciem posmiem

Sieviešu konkurencē Stirnu buka distancē pārliecinoši trešo uzvaru sezonā izcīnīja jūrmalniece Zanda Ulanova (1:45:02), kura tuvāko sekotāju apsteidza par nepilnām septiņām minūtēm. 2. vietā Iveta Pūpola, bet 3. vietā – Dace Banga.

ZAĶIS: JĀŅU DUELIS TURPINĀS, LŪSEI - PIEKTAIS PJEDESTĀLS

Zaķa distancē (12 km) vīriešu konkurencē tāpat kā iepriekšējā posmā cīņa par galveno balvu notika starp Jāni Gaili un Jāni Kūmu. Arī šoreiz nepārspēts palika Jānis Gailis (47:14), kurš Kūmu apsteidza par 52 sekundēm, atzīmējot trešo panākumu sezonā. Piekāpjoties uzvarētājam trīs minūtes, 3. vietā finišēja Anatolijs Oļiņajevs.

Sieviešu ieskaitē Zaķa distancē ārpus konkurences bija Ināra Lūse (57:31), kura ar četrarpus minūšu handikapu atgriezās uz uzvarētājas takas. Lūse šosezon visos posmos kāpusi uz pjedestāla, un arī viņai šī bija trešā uzvara sezonā. Ārkārtīgi sīva cīņa izvērtās par 2. vietu – Ņina Kovala tikai par 2 sekundēm finišā apsteidza Danu Mačtamu.

Jāpiezīmē, sacensības notika arī Vāveres distancē iesācējiem un Susura distancēs bērniem (bez laika kontroles).

UZVARĒTĀJU KOMENTĀRI

Kristaps Bērziņš, Lūša distances uzvarētājs: «Šī man bija vieglākā uzvara sezonā, jo trasē konkurentu man nebija – nestartēja nedz Andrejs Jesko, nedz Anatolijs Macuks. Pusi trases skrēju sacensību režīmā, otro pusi – treniņrežīmā, jo jutu, kam mans pārsvars ir pietiekami liels, lai es varētu atļauties tempu samazināt un netērēt lieki spēkus. Trase jau bija pazīstama, un vairākas vietas atcerējos no pagājušā gada – neskatoties pulkstenī, jutu, cik kilometru līdz finišam. Izskatās, ka šosezon par uzvaru kopvērtējumā necīnīšos, jo nākamajā posmā Mākoņkalnā nevarēšu piedalīties.»

Kristīne Kuzņecova, Lūša distances uzvarētāja: «Distancē jutos labi, man ļoti patika trase – tā bija interesanta: kalniņi, vietām stāvi kalni, tumšas meža taciņas. Šķita, ka starts sanāca jaudīgs. Drīz vien distancē aiz sevis nevienu vairs neredzēju. Taču 16. kilometrā aiz sevis ieraudzīju Lauru Čakli un sabijos, jo viņa bija pieskrējusi jau tik tuvu. Tādēļ distances turpinājumā uzņēmu nopietnāku tempu un mēģināju laisties. Nākamie mērķi man ir starts Valmieras maratonā un Stirnu buka 6. posms pie Rāznas ezera.»

Nākamais posms 24. septembrī Mākoņkalnā pie Rāznas ezera. Nepalaid garām – Stirnu buks pirmoreiz lēks Latgalē!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu