ASV basketbolisti trešo reizi pēc kārtas izcīna olimpisko zeltu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV vīriešu basketbola izlase piecpadsmito reizi vēsturē un trešo reizi pēc kārtas kļuvusi par olimpisko čempioni. Riodežaneiro olimpisko spēļu turnīra finālā ASV svētdien ar rezultātu 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23) pārspēja Serbiju.

ASV basketbolisti triumfējuši 15 no 18 olimpiskajās spēlēs, kurās viņi piedalījušies. 1972.gadā viņi tika pie sudraba, 1988. un 2004.gadā ieguva bronzu, bet 1980.gada olimpiskās spēles Maskavā amerikāņi boikotēja.

Pēc šīs uzvaras jaunu ierakstu ASV basketbola vēsturē veicis Karmelo Entonijs, kurš pirmais no ASV basketbolistiem ticis pie trim olimpisko spēļu zelta medaļām. Tāpat viņa kontā ir viena bronzas godalga, kas iegūta 2004.gadā Atēnās.

Trešo olimpisko zelta medaļu pēc kārtas pie ASV valstsvienības stūres izcīnīja galvenais treneris Maiks Kržiževskis. Tiesa, Kržiževska kontā ir vēl divas olimpiskās zelta medaļas, kuras viņš ieguva 1984.gadā Losandželosas un 1992.gada Barselonas olimpiskajās spēlēs, kur bija galvenā trenera asistents.

Serbija ir divkārtēja FIBA Pasaules kausa ieguvēja un trīskārtēja Eiropas čempione. Olimpisko spēļu finālā tā spēlēja arī 1996.gadā, kad kopā ar Melnkalni atradās zem Dienvidslāvijas Federālās Republikas karoga. Atlantas olimpiskajās spēlēs sudraba medaļu kaklā kāra arī Serbijas izlases pašreizējais galvenais treneris Aleksandrs Džordževičs.

Finālmačā rezultatīvākais ASV izlases rindās bija Kevins Durants, kurš sameta 30 punktus. Tikmēr zem groziem saimniekoja Demarkuss Kazinss, kuram 15 atlēkušās bumbas un 13 punkti, bet latvieša Kristapa Porziņga komandas biedrs Ņujorkas «Knicks» klubā Entonijs savā vēsturiskajā mačā sameta septiņus punktus.

Savukārt Serbijas valstsvienībā ar 14 punktiem atzīmējās Nemanja Nedovičs.

Pirmajā ceturksnī serbi spēja izrādīt pretestību saviem spēcīgajiem pretiniekiem, brīžiem iegūstot 2-4 punktu pārsvaru. Tiesa, ceturtdaļas beigās sekmīgāki bija amerikāņi, kuri mača pirmo nogriezni uzvarēja ar 19:15. Otro ceturtdaļu amerikāņi iesāka ar sešiem bezatbildes punktiem, bet turpmākajā cīņas gaitā viņi pakāpeniski audzēja pārsvaru līdz svinēja uzvaru ar rezultātu 96:66.

Spānijas vīriešu basketbola izlase svētdien Riodežaneiro olimpisko spēļu bronzas finālā ar 89:88 (23:17, 17:21, 27:26, 22:24) uzvarēja Austrālijas valstsvienību, ko vada latviešu izcelsmes austrāliešu treneris Andrejs Lēmanis.

Spānijas izlasē lieliski nospēlēja pieredzējušais Po Gasols, kurš guva 31 punktu un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas, bet 14 punktus pievienoja Nikola Mirotičs. Savukārt Austrālijas labā 30 punkti Petijam Milsam.

Pašlaik 47 gadus vecais Lēmanis par Austrālijas izlases treneri tika apstiprināts 2013.gada aprīlī, bet līdz tam viņš bija valstsvienības galvenā trenera Breta Brauna palīgs.

Kā Austrālijas izlases galvenā trenera palīgs Lēmanis piedalījās 2010.gada pasaules čempionātā un 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Savukārt 2014.gada Pasaules kausā Austrālija Lēmaņa vadībā ierindojās 12.vietā.

Lēmaņa vecāki Latviju pameta Otrā pasaules kara laikā, sākotnēji bēgot uz Vāciju, bet vēlāk pārceļoties uz Austrāliju. Pats Lēmanis piedzima un izauga Melburnā, bet aģentūrai LETA viņš Riodežaneiro atklāja, ka Latviju pagaidām vēl nekad nav apciemojis, lai gan uz brīdi bija tur pērn, kad uz spēlēm Lietuvā tika lidots caur Rīgas lidostu.

Vīriešu basketbola fināls bija pēdējās sacensības Riodežaneiro olimpisko spēļu programmā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu