Šodien Rio: smaiļotājs Rumjancevs aizvada priekšsacīkstes; trasē dodas divi mūsu soļotāji

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs šodien aizvada Riodežaneiro olimpisko spēļu priekšsacīkstes 200 metru distancē, kā arī trasē dodas soļotāji Arnis Rumbenieks un Agnese Pastare.

Smaiļošanā priekšsacīkstes sāksies plkst.15 pēc Latvijas laika.

Rumjancevs šovasar izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā 200 metru distancē.

2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs no Latvijas piedalījās Rumjancevs un Krists Straume, kuri vienā divniekā startēja 200 metru distancē, tomēr nostartēja nepārliecinoši, ierindojoties 11.vietā.

Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs šajā sporta veidā piedalījās arī kanoe airētājs Dagnis Iļjins, kurš 1000 metros ieņēma 13.vietu, bet 200 metros palika 21.pozīcijā.

Latvijai kanoe airēšanā ir divas sudraba medaļas, ko 1992. un 1996.gada olimpiskajās spēlēs 1000 metru distancē izcīnīja Ivans Klementjevs. Savukārt 1988.gadā Seulā Klementjevs zem Padomju Savienības karoga tika kronēts par olimpisko čempionu.

Tikmēr Rumbenieks soļošanā 50 kilometru distancē sacensības uzsāks plkst.14 pēc Latvijas laika.

Rumbenieks olimpiskajām spēlēm kvalificējās pēc tam, kad decembrī tika pazemināti normatīvi. Pērn martā Slovākijā viņš 50 kilometru distanci veica četrās stundās trīs minūtēs un 44 sekundēs. Iepriekšējais normatīvs šajā distancē bija četras stundas un trīs minūtes, bet tas pazemināts līdz četrām stundām un sešām minūtēm.

Pērn pasaules čempionātā 50 kilometru distancē valmierietis finišēja 38.pozīcijā.

Londonas olimpiskajās spēlēs Rumbenieks ieguva 45.vietu 20 kilometru distancē.

Savukārt Pastare 20 kilometru soļošanas sacensības sāks plkst.20.30 pēc Latvijas laika.

Pastare olimpisko spēļu normatīvu izpildīja šogad martā, kad sacensībās Slovākijā 20 kilometru distanci veica stundā 34 minūtēs un 51 sekundē. Olimpisko spēļu normatīvu (1.36:00) Pastare pārspēja par minūti un deviņām sekundēm.

Pirms četriem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs Pastare 20 kilometros ieņēma 24.vietu. Savukārt pasaules čempionātos Latvijas soļotāja bijusi 27.vietā 2011.gadā un 23.vietā 2013.gadā, bet pērn Pekinā viņa nestartēja.

Soļošana ir sporta veids, kas Latvijai atnesa pirmo olimpisko spēļu medaļu. 1932.gadā Losandželosā 50 kilometru distancē sudraba godalgu izcīnīja Jānis Daliņš, bet četrus gadus vēlāk Berlīnē pie bronzas tika Adalberts Bubenko. Savukārt 2000.gadā Sidnejā sudraba medaļu kaklā kāra Aigars Fadejevs.

Šodien Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs tiek sadalīti 24 medaļu komplekti - vieglatlētikā, BMX riteņbraukšanā, smaiļošanā un kanoe airēšanā, brīvajā cīņā, taekvondo, boksā, badmintonā, jāšanā, futbolā, lauka hokejā, modernajā pieccīņā, sinhronajā peldēšanā un ūdenspolo.

Par medaļām Riodežaneiro cīnās vairāk nekā 10 500 sportisti, kuri sadala 306 godalgu komplektus 28 sporta veidos. Šajās olimpiskajās spēlēs programmā atgriezās golfs un regbijs-7. Abi sporta veidi starp olimpiskajiem bija pagājušā gadsimta sākumā, bet iespēju atgriezties ieguva 2009.gadā.

Riodežaneiro ir pirmā pilsēta Dienvidamerikā, kura ieguvusi tiesības rīkot olimpiskās spēles. Tomēr tā saņemt iespēju organizēt četrgades lielāko sporta notikumu mēģināja arī iepriekš - pirmo reizi tas notika, gatavojoties 1936.gada olimpiskajām spēlēm, kas rezultātā notika Berlīnē. Vēlāk Riodežaneiro kā kandidātpilsēta startēja arī 2004. un 2012.gada spēlēm, tomēr tiesības organizēt olimpiskās spēles Brazīlijas metropole ieguva tikai 2009.gadā, izcīnot iespēju rīkot 31.Vasaras olimpiskās spēles 2016.gadā un apsteidzot trīs citas kandidātpilsētas - Čikāgu, Madridi un Tokiju.

Galvenais olimpiskais stadions - Marakanas stadions - pilsētā tika uzbūvēts jau pirms aptuveni 70 gadiem, to atjaunojot pirms 2014.gadā aizvadītā Pasaules kausa futbolā.

Riodežaneiro olimpiskās spēles sāksies dopinga skandālu ēnā, jo jūlijā publicētajā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojumā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

Krievijas olimpiskajā delegācijā sākotnēji tika iekļauti 387 sportisti, taču dopinga skandāls šīs komandas ievērojami paretinājis, no sacensībām diskvalificējot 68 vieglatlētus.

Latvijas Riodežaneiro Olimpiādes pieteikumā ir 34 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 33 no viņiem, jo šķēpmetēja Līna Mūze Eiropas čempionātā guva krustenisko saišu traumu, kā dēļ četrgades lielākajā sporta forumā nevarēs piedalīties.

Neilgi pirms olimpisko spēļu sākuma Latvijai tika prognozētas trīs olimpiskās godalgas - ASV laikraksts «USA Today» lēsa, ka uz goda pjedestāla kāps Eiropas čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais, septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa, kā arī pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Savukārt «Gracenote» (agrāk - «Infostrada Sports») jaunākajās prognozēs paredzēja sudrabu šķēpmetējai Madarai Palameikai un pludmales volejbolistiem, bet bronzu cīkstonei Anastasijai Grigorjevai.

No Latvijas cerībām pludmales volejbolisti nepārvarēja apakšgrupu turnīru, Ikauniece-Admidiņa izcīnīja ceturto vietu, svarcēlājs Artūrs Plēsnieks ieņēma astoto pozīciju, Sirmais neiekļuva finālā, cīkstone Grigorjeva nesasniedza medaļu cīņas, Palameika ierindojās desmitajā vietā, bet divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs nepārvarēja ceturtdaļfinālu.

Par pārsteigumu parūpējās svarcēlāja Rebeka Koha, kura negaidīti izcīnīja ceturto vietu.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija medaļas guvusi katrās Vasaras olimpiskajās spēlēs, turklāt tikai 1996.gadā Atlantā nācās samierināties ar vienu godalgu.

Olimpiskās spēles Riodežaneiro noslēgsies svētdien.

Jaunumus no Riodežaneiro atspoguļo arī nacionālās informācijas aģentūras LETA sporta ziņu reportieris Ints Megnis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu