Olimpiskās lāpas iededzējs de Lima pirms 12 gadiem dramatiskā veidā zaudēja izredzes uz olimpisko zeltu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Olimpiskās lāpas iededzējs - kādreizējais maratonists Vanderlejs Kordeiru de Lima - pirms 12 gadiem Atēnu olimpiskajās spēlēs dramatiskā veidā zaudēja izredzes uz olimpisko zeltu, taču piektdien Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā viņš piedzīvoja savu «zelta» brīdi.

Liela intriga atklāšanas ceremonijā bija par to, kurš tās noslēgumā iedegs olimpisko lāpu, jo galvenais pretendents, leģendārais futbolists Pele neilgi pirms tam bija iedzīvojies veselības problēmās un pasākumu apmeklēt klātienē nevarēja. Līdz ar to par liesmas iedegšanu parūpējās de Lima.

Pēdējos lāpas posmos piedalījās arī bijušais brazīliešu tenisists Gustavo Kuertens un basketboliste Hortēnsija Marsari.

Pirms 12 gadiem 2004.gada olimpiskajās spēlēs Atēnās de Lima bija maratona skrējiena līderis, tuvākos konkurentus apsteidzot par 25-30 sekundēm, kad

viņam distances 35.kilometrā uzklupa kāds skatītājs, apstādinot brazīliešu skrējēju.

Neskatoties uz šo uzbrukumu, kurā skrējējs zaudēja aptuveni 20 sekundes un tika izsists no skriešanas ritma,

de Lima turpināja skrējienu un finišu sasniedza trešais, tiekot pie bronzas.

Vēlāk izrādījās, ka viņam uzbrucis kāds īru mācītājs Korneliuss Orans, kurš jau bija ieguvis sliktu slavu, jo 2003.gadā Pirmās formulas (F-1) sacensībās Lielbritānijā izskrēja trasē, apstādinot braucienu.

Atlikušajā distancē de Limu apsteidza itālis Stefano Baldīni un ASV pārstāvošais Mebratoms Keflezigi. Pēc sacensībām

Brazīlijas Vieglatlētikas konfederācija iesniedza protestu, pieprasot arī de Limam piešķirt zelta medaļu, tomēr protests tiks noraidīts.

Pirmo reizi olimpiskajās spēlēs de Lima piedalījās 1996.gadā Atlantā, kā arī četrus gadus vēlāk startēja Sidnejā.

Pēc nepatīkamā starpgadījuma Atēnās de Lima drīz vien noslēdza sportista karjeru, taču saglabāja lielu popularitāti savā dzimtenē,

kur viņš aktīvi iesaistījās sabiedriskos projektos.

Bijušais maratonskrējējs de Lima dzimtenē tiek raksturīgs kā «kautrīgs, vienkāršs un pieticīgs».

Pirms četriem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs olimpisko uguni iededza septiņi jauni britu sportisti, tādējādi simbolizējot olimpisko spēļu nākotni, bet 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs uguni iededza Krievijas sporta leģendas Vladislavs Tretjaks un Irina Rodņina.

Jau ziņots, ka piektdien ar svinīgu ceremoniju, taču vienkāršāku nekā iepriekšējās Olimpiādēs ierasts, piektdien tika atklātas 2016.gada Riodežaneiro olimpiskās spēles.

Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā uzstājās vietējās zvaigznes ar jau tradicionālo, kā arī populāro mūziku un moderno repu. Tāpat neiztika bez mūsdienīgām dejām, turklāt rīkotāji atminējās arī brazīliešu aviācijas pionieri Albertu Santušu Dimānu, bet savu pēdējo izgājienu savā modeles karjerā veica slavenā Žizele Bundhena, izdarot to tieši Marakanas stadionā.

Valstu parādē, turpinot tradīcijas, kā pirmie stadionā iesoļoja olimpisko spēļu dzimtenes Grieķijas sportisti ar karognesēju 2004.gada Atēnu Olimpiādes čempioni burāšanā «470» klasē Sofiju Bekatoru priekšgalā.

Latvijas delegācija stadionā iesoļoja kā 110.valsts un sarkanbaltsarkano karogu nesa divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs.

Par medaļām Riodežaneiro līdz 21.augustam cīnīsies vairāk nekā 10 500 sportisti, kuri sadalīs 306 godalgu komplektus 28 sporta veidos. Šajās olimpiskajās spēlēs programmā atgriezīsies golfs un regbijs-7. Abi sporta veidi starp olimpiskajiem bija pagājušā gadsimta sākumā, bet iespēju atgriezties ieguva 2009.gadā.

Latvijas Riodežaneiro Olimpiādes pieteikumā ir 34 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 33 no viņiem, jo šķēpmetēja Līna Mūze Eiropas čempionātā guva krustenisko saišu traumu, kā dēļ četrgades lielākajā sporta forumā nevarēs piedalīties.

Neilgi pirms olimpisko spēļu sākuma Latvijai tika prognozētas trīs olimpiskās godalgas - ASV laikraksts «USA Today» lēš, ka uz goda pjedestāla kāps Eiropas čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais, septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa, kā arī pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Savukārt «Gracenote» (agrāk - «Infostrada Sports») jaunākajās prognozēs paredz sudrabu šķēpmetējai Madarai Palameikai un pludmales volejbolistiem, bet bronzu cīkstonei Anastasijai Grigorjevai.

Tāpat Latvija lielas cerības saista arī ar divkārtējo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā Māri Štrombergu un svarcēlāju Artūru Plēsnieku.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija medaļas guvusi katrās Vasaras olimpiskajās spēlēs, turklāt tikai 1996.gadā Atlantā nācās samierināties ar vienu godalgu.

Olimpiskās spēles Riodežaneiro risināsies līdz 21.augustam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu