Latvijas maratona skrējēja no Rio: Ja būs briesmas, aizskriešu prom

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā pirmā no Latvijas maratona skrējējām olimpisko spēļu norises vietā Riodežaneiro ieradusies Ilona Marhele, kura aģentūrai LETA ar smaidu atzina, ka, ja treniņa laikā Brazīlijas lielpilsētas ielās jutīs kādas briesmas, aizskries no tām prom.

Olimpiskās maratona sacensības notiks 14.augustā, Latviju bez Marheles pārstāvot arī pieredzējušajai Jeļenai Prokopčukai un latviešu izcelsmes amerikānietei Arianai Hilbornai. Pirmā treniņus pēc nostāstiem bīstamajās Riodežaneiro ielās sākusi aizvadīt Marhele, kura Brazīlijā ieradās ceturtdien no rīta.

«Vispirms jāatpūšas pēc ceļa. Vēl atlikuši pāris ātrie skrējieni, viens garais 22 kilometru skrējiens, un tad būs labi. Ja vēl sacensībās būs īstā diena un īstie apstākļi, būs pavisam lieliski,» stāstīja Marhele, kura īpašas drošības instrukcijas par uzturēšanos Riodežaneiro ielās nav saņēmusi. «Pagaidām neviens nebiedē, ka nekur nedrīkstu skriet, tomēr esmu tikko atbraukusi. Laika gaitā jutīšu, kāda ir situācija, bet, ja būs briesmas, aizskriešu prom.»

Marhele atzina, ka, ielidojot Riodežaneiro, piedzīvojusi apstākļus, kādus vēlētos arī sacensībās. «Gribētu patīkami vēsus apstākļus, lai nav spoža saule. Tā kā atbraucu tikai ceturtdienas rītā, vēl īstas pieredzes par šeit valdošo laiku man nav, bet šajā rītā bija praktiski ideāli apstākļi - apmācies un pavēss. Olimpiādē gribas noskriet ātrāk, nekā esmu skrējusi, ātrāk par divām stundām un 38 minūtēm. Trenējusies esmu daudz, gatavība man ir, ja vēl sakrīt apkārtējie apstākļi, jābūt ļoti labi.»

Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu bija izpildījušas pat četras Latvijas maratona skrējējas, bet Latvijā diskusijas izraisīja fakts, ka Anitas Kažemākas vietā sastāvā tika iekļauta šeit nepazīstamā Hilborna. Šķēpmetēja Sinta Ozoliņa pat vāca parakstus Kažemākas atbalstam, bet Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomitejā, kad noteica braucējas maratona skriešanā, visu izšķīra viena balss - Hilborna saņēma par vienu «par» balsi vairāk, nekā bija «atturas» balsis.

Marhele uzsvēra, ka ir priecīga par maratona skriešanas kuplo pārstāvniecību olimpiskajās spēlēs, bet sportistu izvēli komentēja piesardzīgi. «Ir par vēlu domāt, vai sastāvā vajadzēja iekļaut Arianu vai Anitu. Cerams, ka pieņemtais lēmums visām pusēm būs motivācija trenēties cītīgāk. Nekad neesmu redzējusi Arianu, cerams, vismaz vizuāli viņu atpazīšu, kad olimpiskajā ciematā ieraudzīšu. Nevaru izteikt viedokli par viņu, jo man tāda gluži vienkārši nav. Varbūt pāris vārdus pārmīsim, un viss būs kārtībā.»

Ja Marhele, Hilborna un Kažemāka cīnās par olimpiskā kvalifikācijas normatīva izpildīšanu, daudz augstāki mērķi ir titulētajai Prokopčukai.

«Arī viņa vislabāk jutīsies pie foršiem laikapstākļiem. Tad viņa varētu noskriet ļoti labi. Sešinieks būtu labi,» Marhele prognozēja Prokopčukas sekmes. «Pēdējās olimpiādēs maratonos augšgalā nav tikai tumšādainās meitenes, bet ir arī eiropietes, starp kurām Ļena ir viena no labākajām. Viņa joprojām skrien stabili un var būt augstu.»

Riodežaneiro olimpiskās spēles tiks atklātas piektdien. Latviju tajās pārstāvēs 33 sportisti 13 sporta veidos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu