Vai Islandes valstsvienība vēlreiz šokēs futbola pasauli?

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas futbola čempionāta saimniece Francija un sensacionālā debitante Islande šodien Sendenī stadionā noskaidro finālturnīra pēdējo pusfinālisti. Duelis sāksies plkst.22 pēc Latvijas laika. To tiešraidē būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Pusfinālā šī mača uzvarētāja tiksies ar Vāciju, bet otrā pusfinālā Velsa ar Garetu Beilu priekšgalā duelēsies pret Portugāli ar Krištianu Ronaldu ierindā.

Francjas izlasei šajā mačā nevarēs palīdzēt aizargs Adils Ramī un pussargs N’Golo Kantē, kuri astotdaļfināla spēlē pret Slovākiju nopelnīja savas otrās dzeltenās kartītes turnīrā.

Abas komandas savā starpā tikušās 11 reizes, Francija izcīnījusi astoņas uzvaras, bet trīs mači noslēgušies neizšķirti, tādējādi turnīra saimnieki islandiešiem vēl nav bijuši pa zobam.

Francija devīto reizi piedalās Eiropas čempionātā. Titulu izdevies izcīnīt 1984.gadā savās mājās un arī 2000.gadā. Francija rīkoja arī pirmo Eiropas čempionātu 1960.gadā, kad guva ceturto vietu.

Tikmēr Islande ir finālturnīra debitante. Tiesa, izlase nebija tālu no tā, lai iekļūtu 2014.gada Pasaules kausa finālturnīrā. Kvalifikācijas «play-off» kārtā islandieši divu spēļu summā ar 0:2 piekāpās Horvātijai, kas aizšķērsoja salas iemītnieku ceļu uz finālturnīru.

Apakšgrupu turnīrā Francija ar 2:1 uzvarēja Rumāniju, ar 2:0 uzveica Albāniju, kā arī nospēlēja neizšķirti 0:0 ar Šveici. Ar septiņiem punktiem francūži uzvarēja savā apakšgrupā, bet astotdaļfinālā turnīra saimnieki ar 2:1 pārspēja Īriju. Abus vārtus Francijas izlases labā šajā mačā guva uzbrucējs Antuāns Grīzmans, kurš ar trim precīziem sitieniem ir turnīra rezultatīvākais futbolists.

Tikmēr Islande apakšgruput turnīrā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Portugāli, ar tādu pašu rezultātu nospēlēja pret Ungāriju, kā arī ar 2:1 uzveica Austriju. Ar pieciem punktiem islandieši bija otrie savā apakšgrupā, bet astotdaļfinālā viņi ar 2:1 sensacionāli uzveica futbola dzimteni Angliju.

Pirmā pusfinālu sasniedza Portugāle, kas ceturtdien pēcspēles sitienos pārspēja Poliju. Savukārt piektdien Eiropas čempionāta debitante Velsa ar 3:1 uzvarēja Beļģiju, bet sestdien Vācija pēcspēles sitienu sērijā uzveica iepriekšējā čempionāta finālisti Itāliju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. «Stade de France» ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraida LTV7, turklāt 45 no 51 spēles iespējams vērot tiešraidē.

Francijas izlases sastāvs Eiropas čempionātam

Vārtsargi: Igo Lorī (Totenhemas «Hotspur», Anglija), Stīvs Mandandā (Marseļas «Olympique»), Benuā Kostils («Stade Rennais»);

Aizsargi: Adils Ramī («Sevilla», Spānija), Lorāns Kosjeļni (Londonas «Arsenal», Anglija), Eljakims Mangalā, Bakarī Saņā (abi - Mančestras «City», Anglija), Patriss Evrā (Turīnas «Juventus», Itālija), Lukass Diņs («AS Roma», Itālija), Kristofs Žallē un Samuelu Umtitī (abi - Lionas «Olympique»);

Pussargi: Pols Pogbā («Juventus»), Blaiss Matuidi (Parīzes «Saint-Germain»), N'Golo Kantē (Lesteras «City», Anglija), Johans Kabajē (Londonas «Crystal Palace», Anglija), Musa Sisoko (Ņūkāslas «United», Anglija); Morgans Šneiderlēns (Mančestras «United»);

Uzbrucēji: Antuāns Grīzmans (Madrides «Atletico», Spānija), Dimitrī Pajē (Vesthemas «United», Anglija), Antonī Marsiāls (Mančestras «United», Anglija), Kingslijs Komans (Minhenes «Bayern», Vācija), Olivjē Žirū («Arsenal»), Andrē Pjērs Žiņaks (Monterejas «Tigres», Meksika).

Islandes izlases sastāvs Eiropas čempionātam

Vārtsargi: Hanness Halldorsons («Bodo»/«Glimt», Norvēģija), Ingvars Jonsons («Sandefjord», Norvēģija), Egmundurs Kristinsons («Hammarby», Zviedrija);

Aizsargi: Teodors Bjarnasons (AGF, Dānija), Haukurs Hauksons (AIK, Zviedrija), Hjerturs Hermansons («Goteborg», Zviedrija), Sverrirs Ingasons («Lokeren», Beļģija), Herdurs Magnusons («Cesena», Itālija), Birkirs Saivarsons («Hammarby», Zviedrija), Ragnars Sigurdsons («Krasnodar», Krievija), Ari Skūlasons (OB, Dānija), Ardnūrs Treistasons («Norrkoping», Zviedrija);

Pussargi: Kauri Aurdnasons («Malmo»), Birkirs Bjardnasons («Basel», Šveice), Ārons Gunnarsons (Kārdifas «City», Anglija), Emils Halfrēdsons («Udinese», Itālija), Gilvi Sīgurdsons (Svonsī «City», Anglija), Rūnars Sīgurjonsons («Sundsvall», Zviedrija);

Uzbrucēji: Jons Bedvarsons («Kaiserslautern», Vācija), Alfrēds Finbogasons («Augsburg», Vācija), Eidurs Gudjonsens («Molde», Norvēģija), Johans Gudmundsons (Čārltonas «Athletic», Anglija), Kolbeins Sigtorsons («Nantes», Francija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu