Spānijas futbolisti noliek čempionu pilnvaras

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Itālijas futbolisti Eiropas čempionāta finālturnīra astotdaļfinālā pirmdien uzvarēja Spānijas futbolistus, tādējādi noliekot pretinieku čempionu pilnvaras. Itāļi Francijas centrālajā stadionā «Stade de France» bija pārāki ar rezultātu 2:0 (1:0). Vārtus Itālijas valstsvienības labā guva Džordžo Kjelīni un Graciāno Pelle.

Mačs iesākās ar lietu un izteiktu Itālijas izlases pārsvaru. Astotajā minūtē Graciāno Pelle pēc brīvsitiena ar galvu raidīja bumbu apakšējā vārtu stūrī, tomēr spāņu vārtsargs Davids de Hea izvirzīja to ārpus laukuma. Dažas minūtes vēlāk «Azzurri» uzbrucējs Emanuēle Džakerīni «šķērītē» sita pa vārtiem, bumba vispirms trāpīja pa vārtu stabu, bet pēc tam to no soda laukuma izraidīja de Hea. Tiesa, bīstamais sitiens tā arī netiktu ieskaitīts, jo tiesneši pirms tam konstatēja aizmuguri.

Turpretī spāņi pirmā puslaika pirmajā pusē neko bīstamu nespēja izveidot, bet otrajā pusē Itālija nedaudz nosēdās aizsardzībā un cerēja uz pretuzbrukumiem. Spēles 30.minūtē Martins Eders bīstami iespēlēja bumbu vārtu priekšā, bet Serhio Ramoss raidīja bumbu ārpus laukuma. Nedaudz vēlāk itāļi ieguva tiesības izpildīt brīvsitienu no apmēram 22 metriem.

Vispirms Edera sitienu atvairīja de Hea, bet pie atlēkušās bumbas pirmais bija Džordžo Kjelīni, kurš atklāja cīņas rezultātu. Dažas minūtes vēlāk brīvsitienu izpildīja jau spāņi, tomēr bumba lidoja krietni garām Džanluidži Bufano sargātajam mūrim. Puslaika beigās Džakerīni bija iespējas dubultot pārsvaru, taču de Heu pārspēt viņam neizdevās.

Arī otrais puslaiks sākās ar itāļu saimniekošanu pie pretinieku soda laukuma, taču nedaudz vēlāk jau spānim Alvaro Moratam bija lieliska iespēja panākt izlīdzinājumu, bet Bufons glāba itāļus no vārtu zaudējuma. Pie otriem vārtiem puslaika desmitajā minūtē Eders veiksmīgi ieskrēja soda laukumā, taču viņa sitiens atdūrās pret de Hejas lielisko spēli. Piecas minūtes vēlāk jau tikai veiksme glāba Spānijas izlasi no otro vārtu zaudējuma. 20 minūtes pirms pamatlaika beigām nedaudz aktivizējās spāņi, tomēr viņu centieni panākt izlīdzinājumu bija nesekmīgi.

Dažu minūšu laikā Bufons neitralizēja Artisa Adurisa, Herarda Pikē un Andresa Injestas sitienus, bet otrā laukuma galā piecas minūtes pirms pamatlaika beigām Lorenso Insinje sita bumbu virsū de Heam. Nervozā pamatlaika galotnē Itālija kļūdījās savā soda laukumā un teju zaudēja vārtus, taču veiksme viņus izglāba no uzvaras izlaišanas, turklāt dažas minūtes vēlāk Graciāno Pelle nonāca vienatnē pret de Heu un dubultoja itāļu pārsvaru.

Itālijai šajā mačā traumas dēļ nevarēja palīdzēt Antonio Kandreva.

Zīmīgi, ka ne mazāk gaidīts būs arī Itālijas nākamais mačs, jo tai pretim stāsies pašreizējā pasaules čempione Vācija.

Kaut Spānija un Itālija uzvarēja savās pirmajās divās spēlēs, noslēdzošajā apakšgrupu kārtā tās abas piedzīvoja neveiksmes. Itālija, neskatoties uz to, noturēja pirmo vietu grupā, bet Spānija palika otrā un šā iemesla dēļ nokļuva zarā, kurā sakrita daudzas ļoti spēcīgas komandas.

Spānija turnīra ievadā ar 1:0 pārspēja Čehiju un ar 3:0 pieveica Turciju, bet trešajā mačā ar 1:2 piekāpās Horvātijai, izšķirošos vārtus ielaižot pašā cīņas izskaņā. Savukārt Itālija vispirms ar 2:0 apspēlēja FIFA ranga vicelīderi Beļģiju, pēc tam ar 1:0 uzveica arī Zviedriju, bet trešajā cīņā, atpūtinot daudzus līderus, ar 0:1 piekāpās Īrijai.

Iepriekšējā Eiropas čempionāta finālspēlē Spānija sagrāva Itāliju ar 4:0 un triumfēja otrajā turnīrā pēc kārtas. Kopā komandas savā starpā tikušās 34 reizes - 14 dueļi noslēgušies neizšķirti, kā arī katra izlase guvusi pa desmit uzvarām.

1968.gada čempione Itālija Eiropas čempionātā piedalās devīto reizi, piecos no gadījumiem iekļūstot pusfinālā. Finālā zaudēts 2000.gadā un iepriekšējā turnīrā pirms četriem gadiem. Savukārt piedalījās desmitajā Eiropas čempionātā, turklāt iepriekšējos divos ieguvusi galveno trofeju. Tāpat triumfējusi 1964.gada sacensībās savās mājās, bet 1984.gadā tā zaudēja finālā.

Sestdien astotdaļfinālā Polija pamatlaikā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Šveici, panākumu gūstot pēcspēles sitienos ar 5:4. Ceturtdaļfinālā poļi spēkosies ar Portugāli, kas papildlaikā ar 1:0 pārspēja Horvātiju. Vēl vienā astotdaļfināla spēlē sestdien Velsa ar rezultātu 1:0 pārspēja Ziemeļīriju.

Tikmēr svētdien jau spēles bija daudz skatāmākas - Antuānam Grīzmanam gūstot divus vārtus trīs minūšu laikā, vietējā Francijas izlase ar rezultātu 2:1 pārspēja Īriju, pašreizējā pasaules čempione Vācija ar rezultātu 3:0 droši pieveica Slovākiju, bet Beļģija ar 4:0 salauza Ungārijas pretestību.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. «Stade de France» ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu