Porsche turpina pārrakstīt autosporta vēsturi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Porsche

Pēc atgriešanās leģendārajās Lemānas (Le Mans) 24 stundu izturības sacensībās 2014.gadā un toreiz piedzīvotās neveiksmes Porsche spēja gūt uzvaru jau pērn un šogad šo panākumu visai dramatiskā veidā atkārtoja. Tādējādi tagad Porsche kontā ir pavisam 18 uzvaras Lemānā.

84. Le Mans sacīkstēs Porsche pārstāvēja divas 919 Hybrid automašīnas ar sešu braucēju komandu. Romeina Dimā (Romain Dumas), Nīla Žanī (Neel Jani) un Marka Lība (Marc Lieb) vadītais Porsche 919 Hybrid (2. numurs) uzvaru izcīnīja dramatiskā cīņā, kas norisinājās līdz pat pēdējām sacensību minūtēm. Otra ekipāža (1. numurs) – Timo Bernhards (Timo Bernhard), Brendons Hartlijs (Brendon Hartley) un Marks Vēbers (Mark Webber) –, kurus nedienas ar ūdenssūkni vienā brīdī atmeta pat uz 53. vietu, finišēja trīspadsmitie.

Vairāk nekā pusi no sacensībām starp Porsche 2. automašīnu un Toyota komandas LMP1 klases prototipu ar 5. numuru norisinājās cīņa par pirmo pozīciju. Ik stundu spriedze pieauga, bet neviens nebūtu varējis paredzēt cīņas dramatisko iznākumu. Īsi pirms sacensību noslēguma komandai bija nepieciešama neplānota tehniskā palīdzība, un vēl tikai pirms pēdējā trases apļa izskatījās, ka Toyota finišēs pirmie. Tomēr tad, tikai dažas minūtes pirms finiša sasniegšanas, japāņu vienības prototips tehniska defekta dēļ apstājās trasē. Sacensību liktenis tādējādi bija izlemts, un brīdi vēlāk 263 tūkstošu skatītāju priekšā tieši Porsche 919 Hybrid 2.numurs bija pirmais pie finiša rūtainā karoga.

Porsche 1. automašīnai šīs Le Mans sacīkstes bija ļoti sarežģītas, tomēr komanda nepadevās un demonstrēja savu cīņas sparu un profesionalitāti. 1. numurs sākotnēji izvirzījās sacīkšu vadībā, bet brīdī, kad bojāta ūdenssūkņa dēļ nācās ilgu laiku veltīt remontam, ekipāža atpalika par 39 apļiem. Pēc atgriešanās trasē braucēji izdarīja visu maksimālo, lai atgūtu iekavēto, finišā ierindojoties 13. vietā.

Ar 18 uzvarām Porsche saglabā visu laiku labākās Le Mans sacensību komandas titulu.

Pēc 16 gadu pauzes šis ir trešais gads kopš Porsche atgriešanās Le Mans sacensību augstākajā LMP1 kategorijā. Jau pagājušā gadā 919 Hybrid komandas panāca satriecošu rezultātu, izcīnot dubultuzvaru – pirmo un otro pjedestāla vietu.

Var piebilst, ka šobrīd Porsche centrā Rīga aplūkojams viens no pasaulē četriem 919 Hybrid ekspozīcijas modeļiem – vizuāla sacīkšu mašīnas kopija. Tā Porsche centrā Rīga (Krasta iela 54) būs apskatāma līdz jūlija sākumam.

Foto: Porsche
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu