Fotostāsts: No kara postītās Kongo līdz olimpiskajam sapnim

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Uzaugot kā bārenis kara plosītajā Kongo Demokrātiskajā Republikā, Popole Misenga nekad nevarēja iedomāties, ka kādu dienu piedalīsies olimpiskajās spēlēs. Viņa sapnis ir piepildījies. 24 gadus vecais džudo cīkstonis pārstāvēs jaunizveidoto bēgļu komandu, kuru šogad izveidoja Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), vēsta ziņu aģentūra «Reuters».

2013. gadā Misenga ieradās uz sacensībām Brazīlijā, un tā viņam bija iespēja tur palikt, meklējot labāku dzīvi. Viņš izrāvās no Kongo, kur gadu desmitiem kara apstākļos dzīvības zaudējuši simtiem tūkstošu iedzīvotāju. Viņa māte nomira, kad Misengam bija vien astoņi gadi.

5. augustā Misenga kopā ar vēl deviņiem bēgļiem no Sīrijas, Dienvidsudānas un Etiopijas soļos Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā.

«Nekad to negaidīju,» norādīja Misenga, kurš nopietni trenējas Riodežaneiro.

«Kongo plosa vardarbība, karš, ir milzu nekārtības. Es nolēmu palikt Brazīlijā, meklējot labākas dzīves iespējas.»

Misenga kopā ar Jolandu Mabiku, kas arī bēgļu komandas sastāvā piedalīsies Rio olimpiskajās spēlēs džudo sacensībās, aizbēga no viesnīcas, kur viņi tika izmitināti. Nevienam nezinot, protot portugāļu valodu, viņš kādu laiku dzīvoja uz ielas. Vēlāk atrada tautiešu kopienu kādā graustu rajonā Riodežaneiro ziemeļos.

Palīdzot kaimiņiem, Misenga iztiku pelnīja, strādājot gadījuma darbus. Vēlāk viņš oficiāli reģistrējās kā bēglis un atsāka nodarboties ar džudo. Tagad viņš ir precējies ar brazīliešu meiteni Fabianu un abi audzina dēlu. Par savām mājām sportists tagad uzskata Brazīliju.

«Man šeit ir laba dzīve, un esmu laimīgs,» sacīja džudo cīkstonis, kurš piedalīsies sacensībās svara kategorijā līdz 90 kilogramiem. Misenga gan norāda, ka viņa sapnis ir kādu dienu atgriezties dzimtenē.

«Džudo ir mana dzīve,» teica Misenga. «Tas man palīdzēja izvairīties no kara, iet pa citu ceļu. Nevaru katru dienu raudāt. To esmu pietiekami daudz darījis savā dzimtenē. Tas man ir ļoti smagi. Es pārstāvēšu ikvienu un esmu gatavs izcīnīt medaļu visiem bēgļiem.»

Riodežaneiro olimpiskās spēles risināsies no 5. līdz 21. augustam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu