Latvijā ienāk jauns, ekstrēms sporta veids - peldskrējiens. Kas tas tāds?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/akunamatata

Triatloni, ultramaratoni, skeitbords, klinšu kāpšana, vindsērfings, basejump (lēciens no klints ar izpletni) un citi. Šķiet, asu izjūtu cienītājiem netrūkst iespēju sevi realizēt. Neskatoties uz to, pasaulē attīstās aizvien jauni un jauni sporta veidi. Par vienu no pēdējā laikā straujāk augošajām sacensībām varētu saukt swim-run (peldskrējienu), kurā tiek apvienota taku skriešana ar peldēšanu brīvā dabā.

Atšķirībā no triatlona, kurā peldēšanas disciplīnai seko velo un skriešana, peldskrējienā skriešanas un peldēšanas etapi mijas atkarībā no ieplānotās trases. Ūdens temperatūra var svārstīties no 6 līdz 20 grādiem pēc Celsija skalas, un sportistiem šādos apstākļos var nākties veikt pat 10 km peldus, par spīti lieliem viļņiem, vējam un citiem apkārtējiem apstākļiem.

Skriešanas disciplīna jāveic hidrotērpā, neatkarīgi vai gaisa temperatūra ir pāris grādus virs nulles vai vasaras svelmē.

Daudzās sacensībās starts tiek dots no kuģa atklātā jūrā vai fjordos.

Kā tas radies?

Par peldskrējiena pirmajām sacensībām var uzskatīt O till O, kas, no zviedru valodas pārtulkojot, nozīmē «no salas uz salu». Sporta veids radās kā iedzērušu draugu derības. 2002.gadā četri zviedru draugi bārā pie alus glāzes vienojās, ka komanda, kura pēdējā ieradīsies galapunktā, maksās par viesnīcu, dzērieniem un uzkodām. Nākamajā rītā divas komandas sāka 75 km garo ceļu. Četrus gadus vēlāk, 2006.gadā, notika pirmās sacensības šajā sporta veidā, kurās piedalījās tikai 11 komandas.

Mūsdienās šīs sacensības tiek uzskatītas par pasaules čempionātu

Desmit gadu laikā peldskrējiena sacensības notiek teju visos kontinentos, īpašu popularitāti iegūstot pēdējos pāris gados. Piemēram, 2014. gadā bija reģistrētas 19 sacensības 3 valstīs, 2015. gadā jau 52, taču 2016.gadā vairāk par 170 praktiski visos kontinentos.

Beidzot arī Latvijā

13.08.2016., Salacgrīvas pilsētas svētku laikā, arī Latvijā notiks šādas sacensības – Amber race. Drosminiekiem tiks piedāvātas divas distances. Sporta klasei kopējais distances garums būs 33 km.

Sacensības sāksies ar lēcienu no zvejas kuģa 1 jūras jūdzi no Vitrupes, lai kājām dotos uz Salacgrīvu un Vecsalacu, lai ļautos Salacas straumei, atgrieztos atkal Salacgrīvā un turpinātu Kuivižos.

Tautas klasei būs gadrīz divreiz īsāka distance un sāksies ar skrējienu no Zvejniekparka uz Salacgrīvas pilsētas centru, kur tautas klases distance pievienosies sporta klases distancei. Vairāk informācijas Amber race mājas lapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu