Štelmahers: Parādījām, ka Latvijā uz basketbolu var sapulcināt cilvēkus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmo reizi par valsts čempioni kļuvusī «Valmiera»/ORDO parādīja, ka Latvijā uz basketbolu var sapulcināt cilvēkus, pēc triumfa «Aldaris» Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijā sacīja komandas galvenais treneris Roberts Štelmahers.

«Valmiera»/ORDO trešdien savā laukumā ar rezultātu 78:65 pārspēja «VEF Rīga», sērijā līdz vienas komandas četrām uzvarām LBL čempiona titulu izcīnot ar 4-3.

Valmieras komanda pirmo reizi spēlēja LBL finālā un izcīnīja savu lielāko panākumu kluba vēsturē. Savukārt Štelmaheram šis bija otrais tituls trenera karjerā, jo 2014.gadā viņš LBL zeltu izcīnīja ar basketbola klubu «Ventspils».

«Nekad neapnīk būt čempionam, arī iepriekš, kad vēl trenēju Ventspilī, bija brīnišķīgas sajūtas, tieši tādas pašas kā tagad. Šo panākumu gūt ir palīdzējusi visa ģimene - sieva, vecāki un bērni. Viņi ir bijuši ar mani kopā un braukuši uz spēlēm, zīmējuši zīmējumus un darījuši vēl visu ko,» sajūtās dalījās Štelmahers.

Sēdvietas uz zelta maču tika izpārdotas 15 minūšu laikā, un ārā pie halles bija izveidota fanu telts.

«Gribu pateikties arī visai Valmieras publikai, turklāt arī daudzi rīdzinieki bija par mūsu komandas uzvaru. Parādījām, ka Latvijā uz basketbolu var sapulcināt cilvēkus,» piebilda «Valmieras»/ORDO galvenais treneris.

Pirms finālsērijas valmierieši nacionālajā čempionātā bija piedzīvojuši tikai vienu zaudējumu galvenā trenera Štelmahera vadībā, kurš amatā stājās janvārī.

«Spēlētāju komplektācija bija laba, taču veicām pāris izmaiņu un paņēmām arī kādu citu spēlētāju. Neko daudz gan mainīt nevajadzēja, tikai nianses, jo basketbolisti bija gatavi spēlēt. Kā jau to minēju pēc ceturtās spēles, šīs sērijas likteni izšķīra aizsardzība,» sacīja Štelmahers.

Sērijas noslēdzošajā mačā pēdējās desmit sekundes laukumā iznāca arī mazāk spēlējušie Viktors Iļjins un Raimonds Gabrāns. «Mums ir svarīgi visi spēlētāji. Viņi ir ieguldījuši lielu darbu treniņos un citās spēlēs. Arī viņu nopelns ir tas, ka nonācām līdz finālam un tajā uzvarējām,» uzsvēra treneris.

Par izslēgšanas turnīra MVP jeb vērtīgāko spēlētāju tika atzīts «Valmieras»/ORDO komandas kapteinis Artūrs Bērziņš, kuram šis ir trešais Latvijas čempiona tituls, jo zeltu viņam iepriekš izdevās izcīnīt arī 2009.gadā ar «Ventspils» komandu un pērn «VEF Rīga» sastāvā.

«Vērtīgākā spēlētāja balvu es dotu visai komandai. Tomēr Artūrs Bērziņš šo balvu ir nopelnījis, jo viņam tas ir ļoti nozīmīgi, ņemot vērā arī viņa iepriekšējo vēsturi, kad viņš vēl spēlēja «VEF Rīga» sastāvā. Tomēr vēlreiz gribu uzsvērt, ka visa komanda un ikviens mūsu spēlētājs ir MVP,» uzskata Štelmahers.

«Bija ļoti jauki, ka viss klubs un augstākās amatpersonas bija noskaņotas ļoti pozitīvi visas sezonas laikā. Tas ļoti palīdzēja izcīnīt šo panākumu,» piebilda «Valmiera»/ORDO galvenais treneris.

Tikmēr «Valmiera»/ORDO centra pozīcijas spēlētājs Dāvis Rozītis atzina, ka pēc izcīnītā titula ir fantastiskas sajūtas.

«Uzvarēt savā čempionātā ir jebkura Latvijas basketbolista sapnis. Arī uzvarēt septīto spēli savā laukumā ir kas neaprakstāms.

Tieši šādu maču dēļ tiek spēlēts basketbols. Pagaidām vēl nav pienākusi apziņa, ka esam pārrakstījuši Latvijas basketbola vēsturi.»

Arī Rozītis uzskata, ka finālsērijā izdevās uzvarēt ar komandas aizsardzību. «Uzvarētajos mačos mēs pretiniekus ļoti labi nosedzām, turklāt šajās spēlēs labāk cīnījāmies arī par atlēkušajām bumbām. Savukārt cīņās, kurās zaudējām, «VEF Rīga» iemeta vairāk metienu un guva daudz atlēkušo bumbu uzbrukumā. Tas mums sagādāja problēmas. Savukārt sērijas septītajā mačā lielu uzmanību pievērsām atlēkušajām bumbām, lai visi par tām metas cīņā un lai neviens neslinko.»

Sērijas septītajā mačā «VEF Rīga» otrā puslaika sākumā veica 14:2 izrāvienu. «Mums nenolaidās rokas. Šādos mačos katra komanda uztaisa izrāvienu un katra komanda šo pārsvaru sadeldē. Par to nevajag pārāk pārdzīvot - ir jāspēlē tālāk un jāuzticas savam spēles plānam. Treneri to mums bija sagatavojuši ļoti labi. Pie tā arī turējāmies. Zinājām, ka «VEF Rīga» ir laba komanda un centīsies no mums atrauties,» teica Rozītis.

Pirms komandai pievienojās Štelmahers, sezonu «Valmiera»/ORDO galvenā trenera amatā sāka Ainars Zvirgzdiņš, kurš neilgi pirms gadumijas tika atlaists.

«Štelmahers atnāca ar savu aizsardzības sistēmu, pie kā turējāmies visu atlikušo sezonu. Tas mums atnesa uzvaras regulārajā čempionātā un tagad arī izslēgšanas turnīrā.

Arī Zvirgzdiņam jāsaka liels paldies par ieguldīto darbu, jo bez viņa mēs sezonas sākumā tik labi nebūtu nospēlējuši,» piebilda Rozītis.

Finālsēriju ar uzvaru sāka «VEF Rīga», izcīnot panākumu viesos ar 70:59, taču «Valmiera»/ORDO nākamajā spēlē savā laukumā revanšējās ar 73:71. Turpinājumā valmierieši sērijā izvirzījās vadībā, izcīnot uzvaru pretinieku laukumā ar 79:70, taču pēc tam sekoja zaudējums izbraukumā ar 77:82. Pēc tam «VEF Rīga» viesos ar 85:76 pārspēja Valmieras klubu, bet pagājušajā svētdienā valmierieši Rīgā uzvarēja ar 58:56.

Dalību izslēgšanas turnīrā «Valmiera»/ORDO kā pamatturnīra labākā komanda sāka no pusfināla, kurā sērijā līdz trīs uzvarām pārliecinoši ar 3-0 uzvarēja «Liepāja»/«Triobet» basketbolistus. Savukārt «VEF Rīga» izslēgšanas sacensības iesāka no ceturtdaļfināla, tajā ar 3-0 pieveicot «Valka»/«Valga» vienību, bet pēc tam pusfinālā ļoti sīvā cīņā ar 3-2 uzvarēja arī savus principiālos pretiniekus «Ventspils» basketbolistus, kuri regulāro turnīru noslēdza otrajā pozīcijā.

Cīņā par bronzas medaļām «Ventspils» sērijā līdz vienas komandas trim uzvarām ar 3-2 pārspēja «Liepāja»/«Triobet». Ventspilnieki uzvarēja trīs spēles pēc kārtas, sērijā atspēlējoties no 0-2.

Pagājušā gada pavasarī «VEF Rīga» pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot «Ventspili». Savukārt pērn cīņā par bronzu «Jēkabpils» ar 3-1 pārspēja «Liepāju»/«Triobet».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu