Rīgas ASK: Turpmāk būsim latviešu basketbolistu bāzes klubs (30)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas vicečempioni basketbolā "ASK Rīga" turpmāk būs latviešu basketbolistu bāzes klubs un uzsvars tiks likts uz latviešu spēlētājiem, kā arī tiks audzināti Latvijas jaunie talanti, pirmdien speciāli sasauktā preses konferencē paziņoja komandas vadība.

Par "ASK Rīga" galveno treneri pirmdien oficiāli tika apstiprināts lietuvietis Donalds Kairis, bet par viņa asistentu - Raivo Otersons.

"ASK Rīga" komandā paliks visi latviešu spēlētāji, kā arī lietuvietis Andrjus Mažutis. Pret "Ventspili" otrdien laukumā dosies arī Bruno Šundovs, kurš jau saņēmis vairākus piedāvājumus no ārvalstu klubiem. Nevienu piedāvājumu pagaidām viņš nav pieņēmis un pagaidām paliks Rīgā.

Savukārt "ASK Rīga" kapteinis Sandis Valters patlaban pārdomā komandas piedāvājumu par algas samazināšanu. Galīgais lēmums vēl nav pieņemts, tāpēc Valters turpinās spēlēt "ASK Rīga".

"ASK Rīga" valdes priekšsēdētājs Jānis Ķuzulis izteicās, ka Eiropas kausa izcīņā klubam nav uzstādīts konkrēts uzdevums, savukārt Latvijā un Baltijā arī ar šādu sastāvu var pacīnīties par pirmo trijnieku.

"Ja Eiropas kausa izcīņā nekas nesanāks, tad treneriem un spēlētājiem nekas netiks pārmests. Savukārt Latvijas Basketbola līgā (LBL) un SEB Baltijas Basketbola līgā (BBL) mēs arī ar šādu sastāvu varam cīnīties par pirmo trijnieku. Vēl nav zināms, kāds sastāvs un kādas finansiālās iespējas būs citiem klubiem. Tikpat labi mēs varam kļūt par galvenajiem favorītiem," teica Ķuzulis.

Jau ziņots, ka finansiālu problēmu nomocīto "ASK Rīga" komandu ir atstājuši arī leģionāri Milutins Aleksičs, Korijs Brūvers un Rikardo Māršs. Savukārt sestdien galvenā trenera amatu pameta Lietuvas basketbola izlases vadītājs Ramūns Butauts. Kopā ar Butautu rīdzinieku nometni pameta arī lietuviešu fiziskās sagatavotības treneris Virgīnijs Mikalausks.

"Eiropas basketbols šobrīd piedzīvo pārmaiņu laikus un komandas pieņem lēmumus taupīt, kas ilgtermiņā nesīs pozitīvu rezultātu, jo burbulis bija pārāk liels," izteicās Ķuzulis. "Mūsu komandai nepiepildījās ieņēmumu prognozes, un tāpēc jāsper soļi taupības režīma ieviešanā. Šī ir adekvāta reakcija uz realitāti. Nevaram atļauties saglabāt komandu esošajā apmērā un dārdzībā. Tomēr vēlamies spert soļus, kas "ASK Rīga" komandu saglabās konkurētspējīgu un uzvaras nesošu."

"Lauzām līgumus ar gandrīz visiem ārzemju spēlētājiem un treneriem, jo nevaram viņus atļauties. Savukārt Ramūns Butauts ir pārāk augstas klases treneris un viņam nav jātrenē vienība, kur ir daudzi juniori. Tomēr Butauts izteica apņēmību mums palīdzēt kad vien būs tāda vajadzība," stāstīja Ķuzulis. "ASK Rīga" kļūs par Latvijas basketbolistu bāzes klubu, saglabājot latviešus un piesaistot talantīgākos fārmkluba ASK/"Juniors" spēlētājus. Domāju būsim labākā latviešu basketbolistu komanda. Darīsim visu, lai sezonu turpinātu, jo turpinājumam esam izvirzījuši pieticīgas ienākumu prognozes. Savukārt, ja kļūsim sponsoriem pievilcīgi, tad nav izslēgts, ka vēl papildināsimies."

"Krīze skārusi arī Krievijas klubus, un problēmas ir visām vadošajām šīs valsts komandām, tomēr kā viņi saka - nav ļaunuma bez labuma. Liels pluss ir tas, ka talantīgākie jaunieši reāli spēlēs blakus pieredzējušiem izlases spēlētājiem, kas nesīs labumu Latvijas basketbolam kopumā," pastāstīja cits "ASK Rīga" valdes loceklis Guntis Šēnhofs, kurš ir arī basketbola akadēmijas "Rīga" valdes priekšsēdētājs. "Varbūt mūsu rezultāti nebūs tik augsti, bet kolektīvs būs kaujas spējīgs."

"Spēlētāji un treneri apzinājās reālo situāciju, tāpēc neatvadījās no mums ar ļaunu. Turpināsim piedalīties visos turnīros, un vismaz spēlē ar "Ventspili" mūsu rindās dosies ne tikai Mažutis, bet arī Šundovs," izteicās komandas ģenerāldirektors Visvaldis Klintsons. "Savukārt, runājot par Donaldu Kairi, viņš ir Butauta skolnieks. Jauns, bet jau strādājis daudzās spēcīgās komandās. Sandim Valteram ir liels atalgojums, kuru nevaram atļauties. Tomēr esam viņam izteikuši piedāvājumu, un viss tagad būs atkarīgs tikai no viņa. Varu pateikt, ka kluba budžetam ir veikts gandrīz trīskārtīgs samazinājums."

Klinstons nevarēja pateikt, vai "ASK Rīga" visas galvenās spēles turpinās aizvadīt "Arēnā Rīga", izsakoties vien, ka 3.janvārī paredzētā SEB BBL spēle ar "Lietuvos rytas" un 6.janvāra Eiropas kausa izcīņas mačs ar Francijas klubu Roānas "Chorale" notiks "Arēnā Rīga".

Kā ziņots, "ASK Rīga" nonācis finansiālās grūtībās, jo no kluba atbalstīšanas nākamgad jau atteikusies Aizsardzības ministrija, finansējumu sportam gatavojas samazināt arī Rīgas dome un sponsorēšanas izdevumi ievērojami saruks arī trešajam lielākajam kluba atbalstītājam - nesen nacionalizētajai "Parex bankai".

"Parex banka" no mums nav oficiāli atteikusies. Cik saprotu arī Rīgas dome nav, bet no Aizsardzības ministrijas oficiālu apstiprinājumu neesam saņēmuši," stāstīja Klintsons, samulstot brīdī, kad viņam lūdza nosaukt sponsorus, kas vienībā ir palikuši. Kā izteicās "ASK Rīga" ģenerālmenedžeris, šī brīža galvenie vienības sponsori ir "Skonto būve" un "Gjensidige".

2004.gadā Kairis bija Lietuvas studentu basketbola izlases menedžeris, bet kopš 2007.gada strādājis par Butauta palīgu Lietuvas vīriešu basketbola valstsvienībā.

Savas karjeras laikā 31 gadu vecais Kairis strādājis tādās komandās kā Misūri universitātes vienībā, Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Sanantonio "Spurs", kurā pildīja skauta funkcijas, Maskavas apgabala "Himki", Viļņas "Lietuvos rytas", Lietuvas otrās spēcīgākās divīzijas klubā "Šilute", kā arī Maskavas CSKA.

Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu