Latvijas sporta tops (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rigavolley.com

2008. gads strauji tuvojas noslēgumam, tādēļ portāls TVNET, kā jau katru gadu, piedāvā savu Latvijas spilgtāko sporta notikumu TOP 10. Šis bija olimpiskais gads, un līdz ar to četras no desmit vietām atvēlētas mūsu Pekinas spēļu medaļniekiem.

1. Čempionu čempions

Četrgades lielākajā vasaras sporta pasākumā Pekinā skaļi sevi pieteica BMX riteņbraucējs no Valmieras - Māris Štrombergs, izcīnot augstākā kaluma godalgu. Uz Ķīnas galvaspilsētu Štrombergs devās jau kā Eiropas un pasaules čempions, kas nozīmēja tikai vienu - favorīts uz zeltu pirmo reizi Olimpisko spēļu vēsturē iekļautajā sporta veidā. Protams, ļoti liels nopelns šīs medaļas izcīnīšanā ir nule par „Latvijas paraugu sportā” atzītajam Māra trenerim Ivo Lakučam. Arī Štromberga veikums nepalika neatalgots. Ceremonijā „Latvijas Gada balva sportā 2008” Māris tika nosaukts par Latvijas labāko un populārāko sportistu. Ja tā padomā, kurš gan cits...

Māris Štrombergs ar Pekinas Olimpisko zelta medaļu.
Māris Štrombergs ar Pekinas Olimpisko zelta medaļu. Foto: f64 Photo agency

2. Sudraba metiens

Latvijas piederību šķēpmetēju lielvalstīm apliecināja Ainārs Kovals, kurš parūpējās par mūsu vienīgo sudrabu Pekinā. Vietu uz goda pjedestāla otrā pakāpiena Ainārs izcīnīja, pateicoties cīņai līdz beidzamajam. Vicečempiona metiens Kovalam padevās pēdējā (sestajā) metienā, ar ko bija pietiekami, lai iepriecinātu Latvijas sporta līdzjutējus, turklāt tas bija Aināra jauns personīgais rekords (86,64) metri. Turpat Pekinā sevi pieteica Kovala draudzene šķēpmetēja Sinta Ozoliņa, kura jau pirmajā metienā laboja Latvijas rekordu un ar 60,13 metriem izcīnīja augsto 11. vietu. Latvijas sieviešu šķēpmešanas vēsturē tas bija pirmais metiens pāri 60 metru robežai. Iespaidīgi, vai ne?!

Aināra Kovala metiens, kurš atnesa sudrabu.
Aināra Kovala metiens, kurš atnesa sudrabu. Foto: f64 Photo agency

3. Rīgas „Dinamo” atdzimšana

Daudz slavēts, godāts, zākāts un pelts Rīgas „Dinamo”. Jaunāko laiku „Dinamo” klubs tika nodibināts aprīlī un 2008./09. sezonā sāka dalību jaunizveidotajā Kontinentālajā hokeja līgā. Sezonas sākums padevās varen labs, un hokejs pēc ilgāka laika Latvijā uzmirdzēja ar jaunu dzirksti. Pirms tam lielākajai daļai šā sporta veida fanu hokejs nozīmēja tās divas līdz trīs nedēļas, kad norisinās pasaules čempionāts, turpretī tagad ir citādi. Ar mūsu spēcīgāko hokeja klubu ir tāpat kā ar KHL, proti, abi projekti turpinās pilnveidoties un pirmajā gadā tik nopietnā hokeja komandu sabiedrībā pirmās vietas no „Dinamo” prasīt būtu lieki. Cita lieta, kas priecē, ir pašmāju hokejistu regulāra spēļu prakse augstā līmenī, kura lieti noderēs pavasarī, kad vajadzēs aizstāvēt valstsvienības krāsas.

Pirms sezonas sākuma Lauris Dārziņš (no kreisās), kluba prezidents Viesturs Koziols un Miķelis Rēdlihs.
Pirms sezonas sākuma Lauris Dārziņš (no kreisās), kluba prezidents Viesturs Koziols un Miķelis Rēdlihs. Foto: AFI

4. No Madrides uz Pekinu

Pēc pagājušajā gadā izcīnītās ceturtās vietas Eiropas basketbola čempionāta finālturnīrā mūsu meitenes ieguva tiesības piedalīties Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Madridē, kurā latvietes izcīnīja tikai un vienīgi uzvaras. Saprotams, ka latvietes kļuva par turnīra uzvarētājām, kas automātiski garantēja vietu olimpiādē, kur jau mūsu komandai līdzi juta teju vai visa valsts. Līdz ar to tika atšķirta jauna lappuse Latvijas sporta vēstures grāmatā, jo pēdējo reizi vasaras Olimpiskajās spēlēs kāda no sporta spēļu komandām startēja tālajā 1936. gadā Berlīnē. Toreiz tā bija Latvijas vīriešu izlase. Lai arī Pekinā mūsu meitenēm neizdevās izkļūt no apakšgrupas, kurā tika spēlēts ar basketbola lielvalstīm Krieviju, Austrāliju, Brazīliju, Koreju un Baltkrieviju, latvietes parādīja patiesu cīņassparu līdz pēdējai sekundei un par katru laukuma kvadrātcentimetru. Bravo!!! 2009. gadā Eiropas basketbola sieviešu čempionāts risināsies Latvijā (pagaidām gan finansiālu iemeslu dēļ apdraudēts) un, kas zina, varbūt savu arēnu sienas ļaus cīnīties par kādu no godalgām. Mēs zinām - jūs varat!

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība Pekinas Olimpiskajās spēlēs.
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība Pekinas Olimpiskajās spēlēs. Foto: f64 Photo agency

5. Apiņa rekordi

Bez augstākā kaluma godalgām Latvija nepalika arī Pekinas paraolimpiskajās spēles, kur par čempionu un vicečempionu kļuva Aigars Apinis. Birzgalietis izcīnīja paraolimpiskā čempiona titulu diska mešanā un ieguva sudraba godalgu lodes grūšanā, turklāt diska mešanā Aigars laboja sev piederošo pasaules rekordu - 20.47 metri (iepriekšējais 19.52 m). Mūsu sportista veikums tika novērtēts, godinot labākos invalīdu sporta pārstāvjus, - "Samsung" Gada balva paraolimpiskajā sportā, Aigars Apinis tika nosaukts par 2008. gada labāko sportistu.

Aigars Apinis pieņemšanā pie valsts prezidenta Valda Zatlera.
Aigars Apinis pieņemšanā pie valsts prezidenta Valda Zatlera. Foto: AFI

6. Cēla, pacēla, nepacēla - bronza

Lai Latvijai Pekinas olimpiādē būtu pilns medaļu komplekts, par to parūpējās svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, kurš no Ķīnas mājās atveda bronzu. Taču, kā izteicās pats sportists, viņa mērķis bija tikai un vienīgi zelts, bet līdz tam pietrūka pavisam, pavisam nedaudz. Pie Latvijas labākā svarcēlāja sasniegumiem vēl šogad jāpieskaita triumfs Eiropas meistarsacīkstēs. Nav ne mazāko šaubu, ka Latvijā dzīvo pasaulē spēcīgākais deputāts.

Viktors Ščerbatihs Pekinas Olimpskajās spēlēs.
Viktors Ščerbatihs Pekinas Olimpskajās spēlēs. Foto: f64 Photo agency

7. Kapteinis un viens no līderiem

Šogad vēl spožāk nekā citus gadus mirdz latviešu populārākā basketbolista Andra Biedriņa zvaigzne. 2008. gadā Biedriņš ir kļuvis par vienu no Nacionālās basketbola asociācijas kluba Goldensteitas “Warriors” līderiem. Sākot jauno sezonu, Andris tika iecelts par vienu no vienības kapteiņiem, kas ir patiesi liels gods. Tieši šogad mūsu basketbola lepnums noslēdza lielāko līgumu Latvijas sporta vēsturē kā pelnošākais sportists, kas rakstāms ar astoņiem cipariem, proti 63 miljoni ASV dolāru uz sešām sezonām. Savu algas apmēru latvietis attaisno pilnībā. 2008./2009. gada sezonas sākuma pusē Latvijas valstsvienības centra spēlētājs ir viens no labākajiem cīnītājiem zem groziem visā NBA. Vienā vārdā – iespaidīgi. Tāpat lielā mērā mūsu “torņa” teicamais sniegums Latvijas valstsvienībai palīdzēja kvalificēties nākamajam Eiropas čempionāta finālturnīram, kurš notiks Polijā. Ja Andris tādā garā turpinās, tad nav tālu tā diena, kad latvietis savus līdzjutējus priecēs Nacionālās basketbola asociācijas Visu zvaigžņu spēlē.

Andris Biedriņš.
Andris Biedriņš. Foto: AFI

8. Pirmoreiz

“Barons/LMT” gada zelta ceļš sākās ar triumfu FIBA Eiropas kausa izcīņā, finālmačā ar 63:62 pieveikta Beļģijas vienība "Dexia Mons Hainaut", un pēc desmit gadu pārtraukuma uz Rīgu tika atvests šis vēsturiskais kauss. Neizteiksmīgs sezonas sākums, toties kādas beigas! SEB Baltijas Basketbola līgas četru fināls neizdevās tik veiksmīgs (ceturtā vieta), taču pats galvenais vēl bija tikai priekšā. Ilgi gaidītais Latvijas meistarsacīkšu zelts tika izcīnīts finālsērijas piektajā mačā, kurā tika gāzta Rīgas ASK vienība. Par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Armands Šķēle, bet sezonas MVP godu izpelnījās Demetriuss Aleksanders. Komandas galvenajam trenerim Kārlim Muižniekam šis bija desmitais Latvijas čempionu tituls.

"Barons/LMT" komandas prieki par pirmo Latvijas čempiontitulu.
"Barons/LMT" komandas prieki par pirmo Latvijas čempiontitulu. Foto: AFI

9. Stabilitāte

Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals, šī N4 klases rallija ekipāža par šajā gadā sasniegto likusi runāt visvairāk. Latvijas čempionāta posmos Andis ne reizi nav finišējis zemāk par otro vietu (sportiski), kas liecina par talantīgā autosportista stabilitāti un izaugsmi. Bez tam ekipāža kāpusi uz goda pjedestāla starptautiskās sacensībās Lietuvā un Ukrainā. Tāpat Latvijas čempionāta komandu kopvērtējumā A. Neikšāna un P. Dzirkala pārstāvētā "LMT Rallija komanda" ieguva otro vietu. Ekipāža piedalījās arī pasaules čempionāta posmā Somijā - "Neste Oil Rally Finland", kur savā N4 klasē izcīnīja piekto vietu, bet absolūtajā kopvērtējumā palika 19.vietā. Iespējams, šis augstvērtīgais rezultāts Andi Neikšānu/Pēteri Dzirkalu pamudināja nākamgad piedalīties sešos pasaules autorallija čempionāta (WRC) posmos, kur Latvijas vicečempioni startēs N4 kategorijas "Production Car WRC" (PWRC) klasē. Uz priekšu!

Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals. Foto: Juris Zariņš.

10. Superklubs

Apvienojoties diviem labākajiem galvaspilsētas volejbola klubiem "SK Rīga" un "Lāse-R", tika izveidots superklubs "Rīga/Lāse-R" ar domu cīnīties par augstākiem mērķiem. Komandas kodolu veido abu iepriekšminēto klubu labākie spēki, kā arī no “Elvi/Kuldīga” un “Ezerzeme/DU” pārnākušie Jānis Šmēdiņš un Deniss Petrovs. "Rīga/Lāse-R" jau savā pirmajā turnīrā – Sanktpēterburgā, kas veltīts Vjačeslava Platonova piemiņai, izcīnīja uzvaru. Savas ambīcijas jaundibinātais klubs apliecināja, pavisam nesen, izcīnot Latvijas kausu. Finālā ar 3:1 tika apspēlēta kausa glabātāja "Biolars/Ozolnieki" komanda, un tādējādi rīdzinieki virzās nosprausto mērķu virzienā.

Volejbola klubs

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu