Lēnākais ceļš uz Rio: Izmirkuši cauri slapji, cīņa ar viļņiem un draudzīgie kuģi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Laivotāji Kārlis Bardelis un Gints Barkovskis no «Bored of Borders» 4. maijā ar airu laivu no Namībijas (Luderitz ostas) sāka ceļu pāri Atlantijas okeānam uz 6000 km tālo Brazīliju, Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Okeānā viņi pavadījuši pilnas 22 dienas, veicot aptuveni 1350 km garu distanci. Pēdējā nedēļā laikapstāļi okeānā nav uzlabojušies, tiesa, ir parādījies cerību stariņš, ka kļūs rāmāk. Visas viņu līdzi paņemtās drēbes ir slapjas, kuģi pret ceļotājiem ir atsaucīgi.

«Patiesībā laiks mums skrien ātri. Vēl vakar Gintam teicu, ka esam okeānā trīs nedēļas un nav tālu, kad būs jau mēnesis. Tas šķiet ilgs laiks,» sacīja Kārlis.

Pirms nedēļas ceļotāji saskārās ar spēcīgu vēju, milzīgiem viļņiem. Kopš tā laika nekas būtiski šajā aspektā nav mainījies. «Kopš pagājušās nedēļas, kad sākās vējainais laiks, sapratām, ka pirmo nedēļu okeāns mums piedāvāja tādu kā iepazīšanās randiņu - saullēkti, saulrieti, gluds ūdens, putni čivina.

Šajā nedēļā arī bija tādi viļņi... un tāds vējš, kas neļauj airēt. Viļņi ir tika lieli, ka jāmēģina noturēties laivā, kur nu vēl airēt,» teica Kārlis Bardelis.

Puiši ik pēc trim stundām mainās lomām. Kamēr viens no viņiem ir uz klāja, otrs atrodas kabīnē.

«Citreiz viļņi ir tik lieli, ka sasver laivu pat par 90 grādiem un mēģina to mest uz vienu vai otru pusi. Tajos brīžos tas, kurš no mums ir laivā, spiež laivu pretī vilnim, lai tam nedotu iespēju mūs apgāzt.

Dažreiz tiešām ir baigie viļņi! Bet apgāzušies vēl neesam.

Ir gan bijis tā, ka vairāku metru augsts vilnis piegāž pilnu laivu ar ūdeni. Tad pumpējam ūdeni ārā no laivas, bet nav bijis nekas tāds, lai mūs nogremdētu,» pastāstīja Kārlis, kura balsī nav dzirdamas ne mazākās bažas, ka viņu ceļojums varētu beigties ātrāk nekā plānots.

Neviesmīlīgo laikapstākļu dēļ Gints ar Kārli likuši lietā pilnīgi visas līdzi paņemtās drēbes. Tās visas ir slapjas un nežūst. «Visas mūsu drēbes ir cauri slapjas, tāpēc pirms pāris dienām pārgājām jau uz hidrotērpiem.

Vienas nakts laikā vienpadsmit reizes viļņi klāju nomazgāja pa tīro. Apnika slapjās drēbes. Tiesa, arī hidrotērps pēc kādām 24 stundām sāk laist cauri ūdeni.»

«Bet kas ir pozitīvi - šī ir pirmā diena, kad izskatās, ka, ļoti iespējams, varēsim paairēt. Loti iespējams. Viļņi ir norimuši, vējš ir krietni samazinājies. Brīžiem tas bija 24 mezgli sekundē. Priekš burātājiem tas it kā nav daudz, bet airu laiviņai ir diezgan.

Mētāja mūs samērā pamatīgi. Vēl viens pozitīvais aspekts ir, ka vējš ir no tādas puses, kas mūs virza tuvāk Brazīlijas krastam, nevis uz Āfriku,» norādīja Kārlis Bardelis.

Lai arī priekšā puišiem vēl tāls ceļš, par pārtikas rezervēm viņi nesatraucas.

«Jā, un vēl. Tā kā esam krietnu gabalu prom no krasta, kuģu līnijas mūs tik daudz neskar. Kad ieraugām kādu kuģi, sazināmies ar to ar rācijas palīdzību. Un visi līdz šim bijuši atsaucīgi. Pavaicājam, vai viņi mūs redz. Visticamāk, ar aci okeānā neredz, bet radarā rāda.

Viņi mums pat pavaicā, pa kuru pusi gribam, lai mūs apdzen (smejas). Izrādās, tas ir konteineru kuģis, kas ir apmēram 300 metru garš.

Lielie kuģi ir pret mums draudzīgi,» sacīja Kārlis, piebilstot, ka uz rokām ir tulznas un dažādi nobrāzumi, bet tas ir sīkums.

Ar Kārli sazvanīsimies pēc nedēļas.

Laivotāji šobrīd jau noairējuši akcijas «Noairē vienu kilometru par pieciem eiro kopā ar komandu» savākto naudu. Projekta izdevumi ir ievērojami, tādēļ katrs eiro viņiem ir svarīgs. Puiši aicina piedzīvojumu stāsta lasītājus, īkšķa turētājus, laba vēlētājus katru sniegt savu maziņo, bet ļoti nozīmīgo ieguldījumu Lēnākajā ceļā uz Rio.

Ziedojumiem no juridiskām personām

Biedrība Jūrmalas alpīnistu klubs «9.3 Mezgli»

Banka: Swedbank AS

Konta Nr. LV43HABA0551036868943

Reģistrācijas Nr. 40008172652

Adrese: Nīcas iela 3, Jūrmala, Latvija

Ziedojumiem no fiziskām personām

Kārlis Bardelis

Banka: Swedbank AS

Konta Nr. LV75HABA0551008373550

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu