Zībarts iepriecināts par iespēju pārbaudīt mazāk redzētas basketbolistes

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts pauda prieku, ka treniņos un pārbaudes spēlēs beidzot iespējams izvērtēt mazāk redzētas basketbolistes, kuras piesaistījušas treneru uzmanību.

Latvijas sieviešu valstsvienība pirms nedēļas sāka treniņu ciklu, kam sekos pārbaudes spēles ar olimpiskā kvalifikācijas turnīra dalībniecēm Baltkrieviju un Jaunzēlandi. Kopā tiks aizvadīti četri mači, bet divi no tiem būs pieejami arī skatītājiem - otrdien «Elektrum» olimpiskajā centrā plkst. 17 paredzēta tikšanās ar Baltkrievijas izlasi, savukārt sestdien «Arēnā Rīga» plkst. 17.10 Rozā lentītes mačā komanda spēlēs ar Jaunzēlandes valstsvienību.

«Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikls nedod laiku pārbaudīt spēlētājas, kuras piesaistījušas treneru uzmanību. Šī ir iespēja pārbaudīt spēlētājas, kuras sezonu aizvadījušas ASV, dažas debitantes un basketbolistes, kuras atgriezušās ierindā pēc savainojumiem. Paldies spēlētājām, kuras atsaucās uzaicinājumam, atliekot atvaļinājuma plānus,» pirmdien preses konferencē pauda Zībarts. «No ASV atbraukušās spēlētājas ieradās pēdējās. Vēl norit aklimatizācijas process. Varam pārbaudīt, cik daudz spējam sagatavoties šīm spēlēm septiņu dienu laikā. Patiesībā darba režīms ir tāds pats kā sezonas laikā, kad pirms kvalifikācijas spēlēm arī jāpagūst sakārtot veselība un komandas taktika.»

Latvijas izlases galvenais treneris izteicās, ka spēlētājas saskārušās ar dažām mikrotraumām, turklāt ir arī basketbolistes bez spēļu prakses.

«Pret Baltkrieviju un Jaunzēlandi vairākām meitenēm būs pirmās spēles izlasē, tāpēc vajadzēs tikt galā ar debijas stresu. Noteikti meklēsim iespēju pastrādāt arī augustā - pirms jaunās sezonas, jau mērķtiecīgi gatavojoties novembra spēlei ar Slovēnijas izlasi. Treneriem jāgaida augusts, lai saprastu, kāds modelis mums varētu būt un kādus līgumus noslēgs spēlētājas. Varbūt kāda spēlētāja noslēgs karjeru,» izteicās Zībarts, stāstot, ka divu maču aizvadīšana aiz slēgtām durvīm ir pretinieku iniciatīva.

«Treneri ir ieinteresēti veikt eksperimentus, jo komandas gatavojas atbildīgam turnīram. Arī Eiropas čempionātā ir četras spēles piecās dienās, tāpēc piekritām šādam formātam.»

«Šajā sastāvā Latvijas izlases kapteine būs Aija Putniņa, kura ir arī vispieredzējušākā. Aijas būšana komandā ir svarīga jaunām meitenēm, jo viņa var palīdzēt ar pieredzi. Viņai izlasē jau ir vairāk par 100 spēlēm,» teica treneris.

Arī Putniņa piekrita, ka šīs divas nedēļas būs vērtīgas, lai apzinātu jaunās basketbolistes, kā arī tās, kuras iepriekš valstsvienībā jau ir spēlējušas.

«Ja sezona beigtos dienu pirms izlases treniņnometnes, emocionāli būtu grūti. Man bija nedēļa brīva, tāpēc uzaicinājumam patrenēties valstsvienībā atsaucos ar prieku.

Būt par kapteini ir liels pagodinājums. Vairāk pienākumu jāveic, jāuzmundrina komanda.

Ceru, ka ar savu pieredzi varu palīdzēt debitantēm. Spēles ar Baltkrieviju un Jaunzēlandi būs interesantas gan mums pašām, gan skatītājiem, kuriem būs iespēja redzēt jaunās spēlētājas,» izteicās Putniņa. «Meitenes cenšas un ļoti vēlas sevi pierādīt. Visas grib un dara.»

No šā izlases sastāva līdz šim valstsvienībā nekad nav spēlējušas Ilze Jākobsone, Asnāte Fomina, Paula Strautmane, Digna Strautmane un Luīze Šepte.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā latvietes ar divām uzvarām trīs spēlēs ieņem otro vietu savā apakšgrupā, kamēr līderes ar diviem panākumiem divos mačos ir Slovēnijas basketbolistes, bet Lietuvas izlase trīs cīņās nav spējusi tikt pie uzvarām un zaudējusi cerības tikt uz finālturnīru.

Finālturnīram, kas 2017.gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas. Kvalifikācijas turnīrs noslēgsies novembrī, kad Latvijas izlase savā laukumā uzņems Slovēniju.

Zībarts šīs sezonas beigās bija galvenais treneris Krievijas komandā Kurskas «Dinamo», taču pagājušajā nedēļā klubs pavēstīja, ka nākamajā sezonā latviešu speciālists atgriezīsies asistenta amatā, kamēr komandu vadīs Lukass Mondelo no Spānijas.

Savukārt finansiālo problēmu dēļ Kurskas «Dinamo» nepagarinās līgumu ar Latvijas izlases līderi Aneti Jēkabsoni-Žogotu.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāšu saraksts pārbaudes spēlēm pret Baltkrieviju un Jaunzēlandi: Asnāte Fomina, Kate Krēsliņa (abas - Fordhemas Universitāte, NCAA), Ilze Jākobsone, Dita Rozenberga (abas - «Vega 1»/«Liepāja»), Baiba Eglīte, Liene Priede, Rūta Veidere, Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (visas - «TTT Rīga»), Paula Strautmane (Kvinnipjakas Universitāte, NCAA), Luīze Šepte («Ventspils»), Aija Putniņa (Nantes «Reze», Francija), Digna Strautmane («TTT Rīga - Juniores»), Kristīne Vītola (Salamankas «Perfumerias Avenida», Spānija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu