FK «Jelgava» trešo gadu pēc kārtas izcīna Latvijas kausu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nora Krevneva

«Jelgavas» futbolisti svētdien Slokas stadionā Latvijas kausa izcīņas finālā ar 1:0 (1:0) uzvarēja Jūrmalas «Spartaka» vienību, trešo gadu pēc kārtas un ceturto reizi komandas vēsturē tiekot pie šīs trofejas. Vienīgos vārtus spēles 20.minūtē guva «Jelgavas» vienības ukraiņu leģionārs Kirilo Siličs.

«Jelgavas» komanda, kuru otrdien atstāja līdzšinējais galvenais treneris Vitālijs Astafjevs, atkārtoja 2010., 2014. un 2015. gadā gūtos panākumus.

«Jelgava» iegūstot kausu trešo gadu pēc kārtas, kļuva par sesto klubu, kam izdevies šāds sasniegums. Iepriekš trīs gadus pēc kārtas kausu virs savas galvas cēlušas arī «Skonto» (2000.-2002.), «Ventspils» (2003.-2005.), Liepājas «Sarkanais metalurgs» (1953.-1955.), AVN (1950.-1952.) un Rīgas «Celtnieks» (1984.-1986.) vienības.

Cīņas pirmajā puslaikā abas komandas centās spēlēt aktīvi un sākumā neliels pārsvars bija «Spartakam», tomēr viņiem nesekmējās ar momentu veidošanu un noslēgšanu. Arī «Jelgava», kas trešo gadu pēc kārtas var izcīnīt kausu, vairākas reizes veica pretuzbrukumus. Vienā no tiem jelgavnieki atklāja rezultātu spēles 20.minūtē, kad pa labo malu savu pretinieku skaisti apspēlēja Boriss Bogdaškins, kurš piespēlēja Gļebam Kļuškinam, kurš savukārt pāradresēja bumbu uz soda laukumu, kurā veiklākais izklupienā bija Siličs, raidot bumbu zem vārtu pārliktņa.

Nonākot iedzinējos «Spartaka» futbolisti kļuva vēl aktīvāki, tomēr īsteni bīstamus momentus izveidot viņiem pirmajās 45 spēles minūtēs viņiem neizdevās, tāpēc atpūtā jelgavnieki devās esot vadībā ar 1:0.

Arī otrajā periodā laukumā ritēja līdzvērtīga cīņa, taču mača beigu daļā «Spartaks» futbolisti arvien lielākiem spēkiem devās uz priekšu. Vislabākā izdevība panākt neizšķirtu bija Vladislavam Kozlovam, taču viņa 84.minūtē no soda laukuma vidus sisto bumbu droši tvēra pieredzējušais «Jelgavas» vārtsargs Kaspars Ikstens.

Spēles beigas bija ļoti emocionālas, jo kompensācijas laikā jūrmalnieki lieliem spēkiem devās uz pretinieku vārtiem. Bumba reizi arī pabija viesu komandas cietoksnī, taču tobrīd ar roku nospēlēja Kozlovs, kurš saņēma sarkano kartīti un tika noraidīts no laukuma. Atlikušajā nepilnajā minūtē «Spartaks» vairs neko neizveidoja un «Jelgava» futbolisti varēja mesties vētrainās svinībās, atzīmējot arī komandas biedru Ginta Freimaņa un Igora Savčenkova papildinājumus ģimenē.

Kā virslīgas komandas abi finālā iekļuvušie klubi kausa izcīņu sāka no astotdaļfināla, kurā «Jelgava» ar 1:0 uzvarēja pirmās līgas čempioni «Caramba»/«Dinamo», kamēr «Spartaks» ar 6:1 pārspēja «Preiļu BJSS» futbolistus. Ceturtdaļfinālā jelgavnieki ar 3:2 pārspēja «Babīti», bet «Spartaks» ar 3:1 uzveica «Skonto».

Savukārt pusfinālā, kur uzvarētājs tika noskaidrots divu spēļu summā, «Jelgava» ar 2:1 uzvarēja «Ventspili», kamēr jūrmalnieki ar 2:0 pieveica «Daugavpili».

Jūrmalas komanda kausa izcīņas finālā iekļuva pirmo reizi kluba pastāvēšanas vēsturē, savukārt jelgavnieki iepriekš trīs reizes bija kļuvuši par trofejas īpašniekiem - 2010., 2014. un 2015. gadā -, cenšoties svētdien titulu iegūt trešo gadu pēc kārtas.

Kāda Jūrmalas komanda Latvijas kausa izcīņas finālā spēlēja pēc sešu gadu pārtraukuma, jo 2010.gadā izšķirošajā cīņā neveiksmi piedzīvoja «Jūrmala-VV» vienība, kas vairs neeksistē.

Iekļūšana Latvijas kausa izcīņas finālā ļāva «Spartakam» garantēt iespēju šovasar piedalīties UEFA Eiropas līgas turnīrā, kur spēlēs arī «Jelgava» un «Ventspils», kamēr Latvijas čempione «Liepāja» startēs UEFA Čempionu līgā.

Kā zināms, Jūrmalas klubs «SynotTip» Latvijas futbola virslīgas sezonu sācis ļoti atzīstami, jo astoņos mačos ir izcīnīti 16 punkti, kas ļauj ieņemt otro vietu kopvērtējumā. Turpretī «Jelgava» pirmajās astoņās spēlēs tikusi vien pie septiņiem punktiem un ieņem priekšpēdējo vietu turnīra tabulā.

Šonedēļ «Jelgavas» komandu skāra lielas izmaiņas, jo otrdien no amata atkāpās tās galvenais treneris Astafjevs, bet viņa vietu patlaban ieņem Dāvis Caune, kurš vadīja komandu svētdienas finālspēlē. Tikmēr pie «Spartaka» stūres atrodas baltkrievu speciālists Oļegs Kubarevs, kurš komandu vadīja arī pirms trim gadiem.

Latvijas pirmās līgas un virslīgas čempionātos, kā arī kausa izcīņā, kur abām šī bija pirmā spēle, komandas savā starpā tikušās 21 reizi, deviņas uzvaras svinot «Jelgavas» komandai un piecus panākumus izcīnot «Spartakam», bet septiņas reizes spēles noslēgušās neizšķirti.

«Jelgavas» komandas pirmsākumi meklējami 2003.gadā, kad apvienojās divas Zemgales komandas «Viola Jelgava» un «RAF Jelgava». 2009. gada sezonā, uzvarot Latvijas pirmās līgas čempionātā, jelgavnieki iekļuva virslīgā, bet 2010. gada maijā «Jelgava» uzvarēja Latvijas kausa izcīņā. Pirms diviem gadiem «Jelgava» otro reizi kluba pastāvēšanas vēsturē ieguva Latvijas kausu, bet virslīgas čempionātu noslēdza augstajā trešajā vietā. Pērn komanda vēlreiz cēla virs galvām Latvijas kausa trofeju, kā arī ieguva virslīgas čempionāta ceturto vietu.

Tikmēr «Spartaks» dibināts 2007. gadā, un jau pēc savas pirmās pastāvēšanas sezonas nodrošināja dalību pirmās līgas čempionātā. Tajā klubs uzkavējās līdz 2011.gadam, kad tika pie tiesībām startēt virslīgas čempionātā. Līdzšinējās piecās virslīgas čempionātā pavadītajās sezonās komanda divreiz spējusi ielauzties labāko pieciniekā, bet Latvijas kausa izcīņas turnīrā jūrmalnieki pirms šīs sezonas nebija tikuši tālāk par pusfināla kārtu.

Latvijas kausa izcīņa tiek rīkota jau kopš 1936.gada. Trofeju savā īpašumā šo gadu gaitā ieguvušas 35 dažādas komandas, no kurām 15 pie tās tikušas vismaz divas reizes. Tituliem bagātākā komanda turnīrā ar astoņām trofejām ir «Skonto».

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu