Hokejisti pasaules čempionātu noslēdz uz negatīvas nots

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas hokeja izlase savā noslēdzošajā šī gada pasaules čempionāta spēlē otrdien 16 sekunžu laikā ielaida divus vārtus un turnīru noslēdza ar zaudējumu. Savā A apakšgrupas mačā Latvija ar 1:3 (1:1, 0:2, 0:0) zaudēja Norvēģijai. Šo pasaules čempionātu Latvijas izlase noslēgusi 13.vietā.

Latvijas izlases labā vārtus šajā mačā guva Miks Indrašis, kamēr norvēģiem izcēlās Kens Andrē Ulimbs un Jūnass Holess, kā arī Juhanness Juhannesens, kuram vārtu guvums tika ieskaitīts pēc vārtsarga Elvja Merzļikina kļūdas.

Latvijas valstsvienība pasaules čempionāta pirmajā desmitniekā nav spējusi iekļūt jau četrus gadus pēc kārtas, bet iepriekšējo sešu čempionātu laikā to paveikusi tikai reizi, kad 2012.gadā meistarsacīkstes noslēdza tieši desmitajā pozīcijā. Tieši izcīnīt desmito vietu bija Latvijas Hokeja federācijas (LHF) uzdevums, ko, pieveicot Norvēģiju, Latvija būtu paveikusi.

Mačs starp Latviju un Norvēģiju iesākās nedaudz miegaini un pirmajās minūtēs neviena no komandām vārtu gūšanas iespējas neradīja. Mača sestajā minūtē Maksims Širokovs paklupināja pretinieku un nopelnīja pirmās divas soda minūtes šajā spēlē. Tiesa, vairākuma laikā Norvēģijai neizdevās bīstami apdraudēt Merzļikina sargātos vārtus, lai gan pāris reizes pretinieki saasināja situāciju. Pēc vairākuma norvēģiem piederēja neliela iniciatīva, kas viņiem ļāva izdarīt pāris nesekmīgus metienus, bet desmitajā minūtē pie viena hokejista pārsvara jau tika Latvija, kad divas minūtes par Vitālija Pavlova bloķēšanu saņēma Jūnass Holess.

Vairākuma laikā Latvijas izlase spēja radīt spiedienu uz norvēģu vārtiem, taču ripu tajos nekādi neizdevās dabūt. Tiesa, tas tomēr izdevās vien trīs sekundes pirms tā beigām, kad Indrašis, saņēmis piespēli no Gunta Galviņa, ar teicamu metienu no kreisās malas raidīja ripu zem vārtsarga paduses un atklāja dueļa rezultātu. Zīmīgi, ka Latvijai šī bija pirmā reize šajā pasaules čempionātā, kad tieši tai izdevās atklāt spēles rezultātu.

Kopumā pirmajā trešdaļā starp abām vienībām bija līdzīgs hokejs, turklāt arī norvēģi pāris reizes bīstami uzbruka, un vienreiz Latviju no vārtu zaudējuma glāba Merzļikins, kurš skaisti tvēra pretinieka mesto ripu devītniekā. Spēles 17.minūtē Norvēģija tomēr panāca izlīdzinājumu, jo pēc Latvijas hokejistu kļūdas Ulimbs pretuzbrukumā panāca 1:1. Pēc vārtu guvuma spēle aktivizējās, turklāt norvēģi 18.minūtē nopelnīja vēl vienu vairākumu, taču tas netika izmantots, turklāt pēdējā minūtē pretinieki gandrīz izvirzījās vadībā.

Otrā trešdaļa iesākās vētraini, jo jau 40.sekundē Merzļikinu ar teicamu metienu pārspēja Holess, turklāt 16 sekundes vēlāk ripa vēlreiz nonāca Latvijas «būrī», kad vārtsargs atsita ripu un centās to ar nūju aizsist prom, taču trāpīja Aleksandram Jerofejevam pa slidu. Līdz ar to 56 sekunžu laikā Latvija nonāca iedzinējos ar 1:3. Tas treneriem Merzļikinu lika nomainīt pret pieredzējušo Edgaru Masaļski. Lai gan pēc abiem vārtu zaudējumiem Latvija nedaudz pamodās ar pāris bīstamiem momentiem, vārtus gūt neizdevās. Tomēr iniciatīvu pārņemt komandai sanāca pēc tam, kad norvēģi 26.minūtē nopelnīja divus noraidījumus pēc kārtas, kas Latvijai gandrīz pusotru minūti ļāva spēlēt piecatā pret trim. Lielais vairākums tā arī palika neizmantots, turklāt norvēģiem tā laikā izdevās izrauties izgājienā pret Masaļski, kurš gan glāba no vārtu zaudējuma.

Pēc mazākuma izturēšanas Norvēģija manāmi aktivizējās un bīstami apdraudēja pretinieku vārtus, turklāt noraidījumu nopelnīja Gints Meija. Vairākumā norvēģi gan nospēlēja krietni blāvāk un to neizmantoja, bet otrā perioda otrajā pusē Indrašis bija tuvu savam otrajam vārtu guvuma, taču ripa trāpīja pa stabiņu. Otrās trešdaļas izskaņā komandas bija līdzvērtīgi, abām apmainoties vārtu gūšanas iespējām, teicamu situāciju neizmantojot Aleksejam Širokovam.

Nedaudz vairāk kā četras minūtes līdz beigām Latvija vēlreiz varēja spēlēt vairākumā, kad laukuma vidusdaļā noteikumi tika pārkāpti pret Rodrigo Ābolu. Viena hokejista pārsvaru gan atkal neizdevās izmantot, bet pārtraukumā Latvija devās ar divu vārtu deficītu. Tiesa, 13 sekundes pirms beigām Latvija nonāca vairākumā, bet to vēl neizdevās izmantot.

Vairākumu Latvija nespēja realizēt arī noslēdzošās trešdaļas sākumā. Šī nogriežņa pirmajās minūtēs vairāk iespēju gūt vārtus bija Latvijai, taču samazināt rezultātu līdz minimumam neizdevās. 46.minūtē Māris Bičevskis par pretinieka turēšanu nopelnīja Latvijai trešo mazākumu, taču dažas minūtes vēlāk norvēģi paši nopelnīja sodu, kas pēc tam ļāva spēlēt pusotru minūti vairākumā. Viena hokejista pārsvars gan atkal palika neizmantots. Perioda vidū Indrašis izgāja vienatnē pret norvēģu vārtsargu Stefenu Sebergu, taču latvietis šo iespēju neizmantoja.

Tuvojoties pamatlaika beigām, Latvijas izlases hokejisti centās iespiest norvēģus viņu aizsardzības zonā, un ļoti tuvu vārtu guvumam bija Kaspars Daugaviņš, taču viņa mestā ripa lidoja tikai dažus centimetrus garām vārtiem. Lai arī izlase centās atspēlēties, turklāt mazāk nekā trīs minūtes līdz pamatlaika beigām norvēģi nopelnīja noraidījumu par skaitliskā sastāva pārkāpumu. Latvija riskēja un nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Tas tā arī neattaisnojās, jo Latvija vārtus neguva, lai gan norvēģi vairākas reizes pamanījās neiemest ripu tukšos vārtos.

Latvijas valstsvienība pasaules čempionāta pirmajā desmitniekā nav spējusi iekļūt jau trīs gadus pēc kārtas, bet iepriekšējo sešu čempionātu laikā to paveikusi tikai reizi, kad 2012.gadā meistarsacīkstes noslēdza tieši desmitajā pozīcijā.

Latvijas izlases labā vārtus šajā mačā guva Miks Indrašis, kamēr norvēģiem izcēlās Kens Andrē Ulimbs un Jūnass Holess, kā arī Juhanness Juhannesens, kuram vārtu guvums tika ieskaitīts pēc vārtsarga Elvja Merzļikina kļūdas.

Latvijas rindās par labāko šajā mačā tika nosaukts aizsargs Ralfs Freibergs. Tikmēr par labākajiem spēlētājiem šī turnīra laikā izlasē tika nosaukts uzbrucējs Andris Džeriņš, aizsargs Oskars Cibuļskis un vārtsargs Elvis Merzļikins.

Latvija - Norvēģija 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

1:0 Miks Indrašis (Galviņš) (11:42, vair.).

1:1 Kens Andrē Ulimbs (Roseli Ulsens) (16:12).

2:1 Jūnass Holess (Martinsens, Zukarello) (20:40).

3:1 Juhanness Juhannesens (20:56).

A apakšgrupas kopvērtējumā Čehija septiņās spēlēs ieguva 18 punktus un izcīnīja pirmo vietu, kamēr tai ar 15 punktiem sešās cīņās seko Krievija, bet 13 punktus iekrājusi Zviedrija. Dānija ieguva ceturto vietu ar 11 punktiem, kamēr Norvēģija bija piektā ar astoņiem punktiem. Tikpat punktus iekrāja arī Norvēģija, savukārt Latvija šajā turnīrā guva sešus punktus, paliekot priekšpēdējā grupā. Divus punktus septiņās spēlēs tikmēr guva Kazahstāna, kam līdz ar to augstākā divīzija jāpamet.

Cerības uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā Leonīda Beresņeva vadītajai Latvijas komandai izdzēsa Dānijas izlase, kas pirmdien ar 4:1 pieveica grupas pastarīti Kazahstānu. Līdz ar to Latvija turnīra tabulā vairs nevar pakāpties uz ceturto pozīciju.

Latvija augstākajā divīzijā ar Norvēģiju spēkojusies astoņas reizes, izcīnot sešas uzvaras. Tiesa, pēdējās četrās spēlēs uzvara dalīta uz pusēm. Iepriekšējo reizi pasaules čempionātos abas izlases tikās pirms četriem gadiem, kad ar 3:0 uzvarēja Norvēģija.

Dienas pirmajā spēlē Maskavas grupā Čehija ar rezultātu 5:4 pieveica Šveici, atstājot to aiz ceturtdaļfinālistu barjeras. Vakarā (pl. 20.15) Krievijas izlase spēlēs pret Zviedriju.

Čehija ceturtdaļfinālā tiksies ar ASV.

No Maskavas jeb A apakšgrupas ceturtdaļfinālam kvalificējusies arī Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā Krievijas izlase, Zviedrija un Dānija. Savukārt no Sanktpēterburgas grupas (B) 1/4 iekļuvušas Somija, Kanāda, Vācija un ASV.

17. maijs ir Norvēģijas Valsts konstitūcijas diena.

Norvēģija uz pasaules čempionātu devusies ar diviem Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājiem. Andrēass Martinsens šosezon Kolorado «Avalanche» rindās 55 spēlēs guva četrus vārtus un atdeva septiņas rezultatīvas piespēles. Tikmēr Matss Cukarello Ņujorkas «Rangers» rindās regulārajā čempionātā 82 spēlēs iemeta 26 vārtus un atdeva 35 rezultatīvas piespēles, kamēr izslēgšanas turnīrā viņam piecos mačos viens precīzs metiens un viena piespēle.

Kopš 1990.gadā Norvēģija tikai sešus gadus nav spēlējusi augstākajā divīzijā, bet elitē norvēģi spēlē 11. gadu pēc kārtas. Kopš atgriešanās spēcīgāko komandu pulkā Norvēģija trīs reizes iekļuvusi ceturtdaļfinālā, bet augstākā vieta bijusi 2011.gadā izcīnītā sestā pozīcija.

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā

Vārtsargi: Edgars Masaļskis (Toljati «Lada», KHL), Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice), Jānis Kalniņš («Szekesfehervar II», Ungārija).

Aizsargi: Oskars Cibuļskis, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš (visi - Rīgas «Dinamo»), Kristaps Sotnieks («Lada»), Ralfs Freibergs (Toledo «Walleye», ECHL), Maksims Širokovs («Sterzing»/«Vipiteno», Itālija), Edgars Siksna (Karagandas «Sariarka», VHL) un Jānis Andersons («Zvolen», Slovākija).

Uzbrucēji: Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas «Dinamo»), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas «Ņeftjaņik», VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas «Torpedo», KHL), Roberts Bukarts («Zlin», Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas «Winterhawks», WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo «Sabres», NHL), Ronalds Ķēniņš (Jūtikas «Comets», AHL).

Norvēģijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā

Vārtsargi: Lāšs Heugens (Kārlstades «Farjestad», Zviedrija), Lāšs Voldens (Rēgles «Angelholm», Zviedrija), Stefens Sebergs (Oslo «Valerenga»).

Aizsargi: Juhannes Juhannesens, Denniss Svēums (abi - Stavangeras «Oilers», Norvēģija), Jūnass Holess, Ūle Kristians Tolefsens (abi - Kārlstades «Farjestad», Zviedrija), Matīass Neštebe (Jēvles «Brynas IF», Zviedrija), Matss Trīgs, Henriks Ēdegors (abi - «Lorenkog», Norvēģija).

Uzbrucēji: Matīass Trēteness (Stavangeras «Oilers», Norvēģija), Andrēass Stēne (Mūras IK, Zviedrija), Mīkaels Hāga (Upsālas «Almtuna IS», Zviedrija), Annešs Bastiansens, Tomass Valkve Ulsens (Askeres «Frisk», Norvēģija), Mortens Asks (Oslo «Valerenga», Norvēģija), Martins Reimarks, Kristians Fošbergs (Kārlstades «Farjestad», Zviedrija), Andrēass Martinsens (Kolorado «Avalanche», NHL), Niklass Rēsts (Sarpsborgas «Sparta», Norvēģija), Robins Dālstrems («Lorenkog», Norvēģija), Matss Cukarello (Ņujorkas «Rangers», NHL), Kens Andrē Ulimbs (Diseldorfas EG, Vācija), Matiss Ulimbs (Klotenes «Flyers», Šveice), Matss Roseli Ulsens (Gēteborgas «Frolunda», Zviedrija).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu