Rīgā un Siguldā notiks PČ orientēšanās sportā. Latvijas izlases mērķis - medaļas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto/Mareks Gaļinovskis

No 3. līdz 12. augustam Latvija kļūs par orientēšanās sporta centru, jo notiks 35. pasaules čempionāts, kurā vairāk nekā 300 spēcīgākie sportisti no 50 pasaules valstīm izcīnīs 10 medaļu komplektus 5 disciplīnās. Latvijas izlases mērķis ir pirmo reizi vēsturē izcīnīt medaļas stafetēs, portālu TVNET informēja sacensību preses sekretārs Juris Vaidakovs.

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā Latvijā notiek pirmo reizi, un tas pulcēs sportistus no visas pasaules, tostarp startēs 2017. gada pasaules čempionāta medaļnieki no Zviedrijas, Francijas, Šveices, Somijas, Krievijas, Ukrainas, kā arī orientieristi no tādām valstīm kā Austrālija, Brazīlija, Kazahstāna, Ēģipte, Ķīna, ASV, Korejas Republika, Jaunzēlande un citas.

Paralēli 35. pasaules čempionātam notiks arī atsevišķas sacensības «LATVIA Oweek», kur ikviens interesents varēs izskriet tos apvidus, kur medaļas sadalīja pasaules spēcīgākie atlēti. Šajās sacensībās parasti piedalās vairāk nekā 1000 dalībnieku no visas pasaules. Tāpat šajās dienās Siguldā notiks arī Eiropas Mežinieku orientēšanās sacensības, kurās piedalās ap 500 meža nozares darbinieku no visas Eiropas, kā arī Daugavpilī - Pasaules Taku orientēšanās čempionāts, kas ir orientēšanās paveids cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

«Latvija par tiesībām rīkot pasaules čempionātu cīnījās četrus gadus, un visas šīs reizes Starptautiskā Orientēšanās federācija priekšroku deva kādai no orientēšanās lielvalstīm. Taču nu arī mazās valstis var pierādīt, ka ir spējīgas noorganizēt pašas nozīmīgākās sacensības orientēšanās sportā – pērn čempionāts notika Igaunijā, bet šogad – Latvijā,» preses konferencē uzsvēra Latvijas Orientēšanās federācijas (LOF) valdes priekšsēdētāja vietnieks, pasaules čempionāta WOC2018 direktors Jānis Lazdāns.

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā ir aizraujošs notikums arī skatītājiem, tāpēc ikviens interesents var droši doties uz sacensību centriem, lai izbaudītu pasaules čempionāta gaisotni un just līdzi sportistiem. Sacensību centri īpaši izveidoti tā, lai līdzjutēji nepalaistu garām ne startu, ne finišu, ne arī aizraujošākos notikumus distancē, turklāt modernās tehnoloģijas ļauj arī no skatītāju tribīnēm sekot līdzi sportistu gaitām mežā. Sacensību arēnās būs pieejami gan sporta preču tirdziņi, gan darbosies kafejnīcas. Sacensību apmeklējums skatītājiem ir bez maksas! (Izņemot ieejas maksu Turaidas muzejrezervātā, lai apmeklētu sacensību arēnu stafetēs un garajā distancē)!

Pasaules čempionātā cīņā par medaļām dosies arī Latvijas orientieristi. Latviju pasaules čempionātā šogad pārstāvēs 9 sportisti: Sandra Grosberga, Inga Dambe, Līga Valdmane, Irita Puķīte, Laura Vīķe, Edgars Bertuks, Andris Jubelis, Artūrs Pauliņš, Rūdolfs Zērnis.

Sprinta distancē startēs Sandra Grosberga, Līga Valdmane, Irita Puķīte, Andris Jubelis, Artūrs Pauliņš, Rūdolfs Zērnis, jauktajā sprinta stafetē Latvijas izlasi pārstāvēs Sandra Grosberga, Inga Dambe, Andris Jubelis, un Artūrs Pauliņš, vidējā distancē uz starta izies Sandra Grosberga, Inga Dambe, Laura Vīķe, Edgars Bertuks, Artūrs Pauliņš, Rūdolfs Zērnis, stafetē vīriešu komandā startēs Edgars Bertuks, Andris Jubelis, Artūrs Pauliņš, Rūdolfs Zērnis, sieviešu komandā: Sandra Grosberga, Inga Dambe, Laura Vīķe, bet garajā distancē Latvijas izlases godu aizstāvēs Sandra Grosberga, Inga Dambe, Laura Vīķe, Edgars Bertuks, Andris Jubelis un Artūrs Pauliņš.

«Pasaules čempionātā konkurence būs ļoti iespaidīga. Latvijā ieradīsies un par medaļām cīnīsies planētas šī brīža spēcīgākie orientieristi. Pirmo reizi vēsturē startēt savās mājās ir svētki, taču ne jau tikai piedalīties ir Latvijas izlases mērķis. Komanda savu mērķi nosprauda pirms četriem gadiem, kad uzzinājām, ka Latvija ieguvusi tiesības rīkot šīs sacensības. Un mūsu mērķis ir – gribam izcīnīt medaļas stafetēs! Protams, katram sportistam ir arī savi personiskie mērķi, un tie ir – cīnīties par vietu labāko desmitniekā individuālajās distancēs,» atklāja Latvijas orientēšanās sporta izlases vadītājs Jurģis Krastiņš.

Latvijas izlasē iekļauts arī pieredzējušais orientierists Edgars Betruks, kurš ir pirmais pasaules čempions Latvijas un Baltijas orientēšanās sporta vēsturē. Viņš 2012. gadā kļuva par čempionu vidējā distancē un garajā distancē izcīnīja bronzas medaļu, bet 2013. gadā tika pie bronzas medaļas garajā distancē.

«Esmu ļoti pagodināts būt izlases sastāvā, jo dažādu traumu dēļ brīžiem nācās šaubīties – vai spēšu šogad pasaules čempionātā pārstāvēt Latviju, vai nē. Šķita, ka man tas nebūs lemts, bet te nu es esmu! Tas, ka pasaules čempionāts notiek pašu mājās, ir pavisam īpašs notikums. Tas ir sapnis, kas beidzot piepildījies. Tas man noteikti paliks atmiņā, kā viens no visspilgtākajiem notikumiem manā sportista karjerā. Skatītāji, nāciet un atbalstiet mūs!» aicināja Edgars Bertuks.

Pasaules čempionāta orientēšanās sportā programma

4. augusts – Sprinta kvalifikācija – Rīga

4. augusts – Sprinta fināls – Rīga

5. augusts – Sprinta stafete – Rīga

7. augusts – Vidējā distance – Sigulda

9. augusts – Stafete – Turaida

11. augusts – Garā distance – Turaida

Pasaules taku orientēšanās čempionāta programma:

6. augusts – TempO sacensības – Daugavpils

7. augusts – PreO 1 sacensības – Daugavpils

8. augusts – Modeļa distance PreO 2 sacensībām – Daugavpils

9. augusts – PreO 2 sacensības – Daugavpils

10. augusts – Stafetes sacensības – Daugavpils

35. Pasaules orientēšanās čempionātu (WOC2018) organizē Latvijas Orientēšanās federācija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Siguldas, Rīgas, Daugavpils un Krimuldas pašvaldībām.

Par pasaules čempionātu orientēšanās sportā

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā ir lielākās starptautiskās sacensības orientēšanās sportā. Čempionāti notiek kopš 1966. gada, un kopš 2003. gada tie notiek katru gadu. Pasaules čempionātos sacensības notiek garajā distancē, vidējā distancē, sprintā un stafetē, kā vīriešiem tā sievietēm.

Latvijas sportistu lielākais panākums ir Edgara Bertuka 2012. gada Pasaules čempionātā Šveicē izcīnītā zelta un bronzas medaļa. Tā bija pirmā Latvijas (un arī Baltijas valstu) sportistu izcīnītā uzvara un medaļa Pasaules čempionātos pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas (1989. gadā, pārstāvot PSRS, medaļu izcīnīja Alīda Ābola). 2013. gada čempionātā, kurš notika Somijā, Bertuks izcīnīja vēl vienu bronzas medaļu.

2017. gada pasaules čempionātā, kas notika Igaunijā Latvijas vīriešu izlase (Andris Jubelis, Mārtiņš Sirmais, Edgars Bertuks) ieņēma 7. vietu, savukārt sieviešu komanda (Inga Dambe, Laura Vīķe, Sandra Grosberga) — 5. vietu, kas ir augstākais rezultāts, kādu Latvijas komanda sasniegusi pasaules čempionātos. Individuāli labāko vietu sasniedza Inga Dambe vidējā distancē, ieņemot augsto 11. vietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu