Latvijas sporta TOP 10 (26)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojas noslēgumam 2007. gads, un TVNET piedāvā arī savu Latvijas spilgtāko sporta notikumu TOP 10. Bez šaubīšanās var apgalvot - šis bija basketbola lielais gads - tieši puse no pirmā desmitnieka ir notikumi no groza bumbas pasaules.

1. Labākās, skaistākās, mūsējās

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā Itālijā pirmoreiz vēsturē izcīnīja ceturto vietu un iekļuva Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. Līdz vēl nebijušajiem augstumiem komandu aizveda galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš, kam tas bija pirmais nozīmīgais turnīrs pie komandas stūres.

Par kārtējo uzvaru Eiropas meistarsacīktēs līksmo Latvijas valstsvienības kapteine Anete Jēkabsone-Žogota (pirmā no kreisās), Gunta Baško (vidū) un Liene Jansone.
Par kārtējo uzvaru Eiropas meistarsacīktēs līksmo Latvijas valstsvienības kapteine Anete Jēkabsone-Žogota (pirmā no kreisās), Gunta Baško (vidū) un Liene Jansone. Foto: FIBA.com

Valstsvienības kapteine Anete Jēkabsone-Žogota kļuva par turnīra otro rezultatīvāko spēlētāju un tika iekļauta meistarsacīkšu simboliskajā piecniekā. Pirms atbildīgajiem startiem Latvijas basketbolistes uzdrošinājās piedalīties līdz tam Latvijā nepieredzētā avantūrā, proti, kailas pozēja ekskluzīvam kalendāram, par kura pārdošanu iegūtie līdzekļi tika ziedoti Latvijas sporta veterāniem, tostarp leģendārajai Uļjanai Semjonovai. Paralēli sieviešu basketbola komandas sportiskajām sekmēm panākumi tika gūti arī aizkulisēs - 2009. gadā Eiropas basketbola sieviešu čempionāts risināsies Latvijas pilsētās Rīgā, Liepājā, Ventspilī un Valmierā.

Latvijas dāmu komanda pieņemšanā pie Ministru prezidenta Aigara Kalvīša.
Latvijas dāmu komanda pieņemšanā pie Ministru prezidenta Aigara Kalvīša. Foto: AFI

2. ASK leģendas atdzimšana, Ventspils krišana

Pēc septiņu gadu BK Ventspils valdīšanas Latvijas basketbola tronī par Latvijas čempioniem pirmoreiz kopš neatkarības atgūšanas kļuva leģendārais Rīgas ASK. Eiropas klubu turnīra pirmo trīs gadu čempionus līdz pirmajam Latvijas zeltam pēc neatkarības atgūšanas aizveda Lietuvas nacionālās komandas galvenais treneris Ramūns Butauts.

Rīgas ASK atgūst Latvijas galvaspilsētai arī basketbola galvaspilsētas nosaukumu.
Rīgas ASK atgūst Latvijas galvaspilsētai arī basketbola galvaspilsētas nosaukumu. Foto: AFI

3. Gulbja lidojums Ņujorkā un pasaules piecdesmitniekā

Latvijas tenisa pirmā rakete Ernests Gulbis ASV atklātajās meistarsacīkstēs uzvarēja trīs spēlēs un pirmoreiz karjerā iekļuva visaugstākā ranga sacensību astotdaļfinālā. Pēc sekmīgā snieguma viņš pirmoreiz karjerā iekļuva arī starp pasaules 50 labākajiem tenisistiem, sasniedzot 46. pozīciju ATP rangā. Līdz šim neviens cits Latvijas tenisists nebija spējis sasniegt ko tamlīdzīgu. Par pasaules ranga pirmā desmitnieka pirmo tenisistu, ko uzvarējis Gulbis, kļūst spānis Tomijs Robredo.

Ernests Gulbis ASV atklāto meistarsacīkšu trešajā kārtā (att.) triumfē spēlē ar tobrīd pasaules pirmā desmitnieka tenisistu Tomiju Robredo.
Ernests Gulbis ASV atklāto meistarsacīkšu trešajā kārtā (att.) triumfē spēlē ar tobrīd pasaules pirmā desmitnieka tenisistu Tomiju Robredo. Foto: EPA/AFI

4. Lietderīgā Biedriņa pirmais play off un debija valstsvienībā

Latvijas basketbola valstsvienības līderis Andris Biedriņš ne tikai nostiprinājās Goldensteitas "Warriors" kluba pamatsastāvā, bet pēc 13 gadu pārtraukuma palīdzēja savai vienībai atgriezties Nacionālās basketbola asociācijas play off turnīrā. NBA uzlēcošā zvaigzne bez šaubīšanās atsaucās arī aicinājumam uz Latvijas nacionālās komandas treniņnometni, un nedaudz vēlāk pieaugušo komandas sekmīgi debitēja Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā Spānijā.

Andris Biedriņš (pa labi) pret Spānijas valstsvienības un NBA kluba Memfisas "Grizzlies" līderi Pau Gasolu.
Andris Biedriņš (pa labi) pret Spānijas valstsvienības un NBA kluba Memfisas "Grizzlies" līderi Pau Gasolu. Foto: EPA/AFI

5. Latvijas basketbolam ir nākotne un treneris Varis Krūmiņš

Latvijas vīriešu junioru basketbola valstsvienība pirmoreiz vēsturē izcīnīja Eiropas meistarsacīkšu bronzas medaļas. Līdz godalgām komandu aizveda treneris Varis Krūmiņš, bet aizsargs Dairis Bertāns tika iekļauts turnīra simboliskajā piecniekā.

Vara Krūmiņa vadītā Latvijas U-18 komanda spēlē par bronzas medaļām apspēlēja vīzdegunīgos lietuviešus.
Vara Krūmiņa vadītā Latvijas U-18 komanda spēlē par bronzas medaļām apspēlēja vīzdegunīgos lietuviešus. Foto: AFI

6. Vintera Dakāras olimpiskais sešinieks

Latvijas motosportists Jānis Vinters ar ceturto piegājienu izcīnīja ļoti augsto sesto vietu rallijreidā Lisabona - Dakāra. Starpsezonu laikā Vinteram vēl viena uzvara, proti, kopā ar Lieni Šomasi viņš triumfēja TV šovā "Dziedi ar zvaigzni". Tagad Vinters jau pilnā sparā gatavojas savai piektajai Dakārai, kas startēs nākamā gada sākumā. Plašsaziņas līdzekļos Vinters neslēpj, ka viņa mērķis ir kļūt par prestižā "Lisabona - Dakāra" rallija uzvarētāju.

Jānis Vinters atkal lūkojas uz priekšu. Dakārā latvietim būs visaugstākie mērķi.
Jānis Vinters atkal lūkojas uz priekšu. Dakārā latvietim būs visaugstākie mērķi. Foto: AFI

7. Ščerbatiha zelta stienis

Olimpiskais vicečempions, Latvijas labākais svarcēlājs Viktors Ščerbatihs pirmoreiz karjerā kļūst par pasaules čempionu.

Viktora Ščerbatiha "zelta" mēģinājums Varšavā.
Viktora Ščerbatiha "zelta" mēģinājums Varšavā. Foto: EPA/AFI

8. Ozo atstāj pagātni aiz muguras

Lielajā sportā pēc gada pārtraukuma ar labām sekmēm ir atgriezies viens no visu laiku labākajiem latviešu hokejistiem Sandis Ozoliņš, kurš noslēdza līgumu ar savu pirmo Nacionālās hokeja līgas komandu Sanhosē Sharks.

Sandis Ozoliņš NHL spēlē pēc gada pārtraukuma.
Sandis Ozoliņš NHL spēlē pēc gada pārtraukuma. Foto: ESPN.com

9. Kambalas pārvērtības - bumba pret boksa cimdiem

Latvijas basketbola valstsvienības bijušais centra spēlētājs Kaspars Kambala pēc diskvalifikācijas saistībā ar kokaīna lietošanu sāk profesionālā boksera karjeru.

Kaspars Kambala - nu jau bokseris.
Kaspars Kambala - nu jau bokseris. Foto: AFI

10. Tuvāk sudraba salātbļodai

Latvijas tenisa valstsvienība Deivisa kausa izcīņas Eiropas/Āfrikas zonas otrajā grupā uzvarēja Bulgāriju, Somiju, Monako un pirmoreiz vēsturē iekļuva Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā.

Latvijas tenisa valstsvienība. No kreisās uz labo - Andis Juška, Ernests Gulbis, Deniss Pavlovs.
Latvijas tenisa valstsvienība. No kreisās uz labo - Andis Juška, Ernests Gulbis, Deniss Pavlovs. Foto: AFI

Dzelzs vīrs Kārlis

Tādu lietu nozīmīgumu ir pat grūti novērtēt, tāpēc neizjaucot jau sastādīto Latvijas sporta TOP 10, ārpus kārtas ar nelielu novēlošanos pievienoju arī fantastisko "dzelzs latvieša" Kārļa Skrastiņa sasniegumu. Šīgada 8. februārī Latvijas hokeja valstsvienības kapteinis NHL turnīrā aizvadīja 487. spēli pēc kārtas un tas bija vienu vairāk nekā rekords, ko 1968. gadā uzstādīja leģendārais kanādiešu aizsargs Tims Hortons. Savu "dzelzs sēriju" Skrastiņš aizsāka 2000. gada 21. februārī un tā pārtrūka pie skaitļa 495 šī paša gada 26. februārī. Kurā TOPa vietā gribētu ierindot Skrastiņa varoņdarbu, tas lai paliek TVNET Sports lasītāju ziņā. Komentāru sleja jūsu rīcībā!

NHL "dzelzs aizsarga" tituls šobrīd pieder latvietim Kārlim Skrastiņam.
NHL "dzelzs aizsarga" tituls šobrīd pieder latvietim Kārlim Skrastiņam. Foto: ESPN.com
Komentāri (26)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu