Beresņevs par ceturtdaļfinālu: Izredzes ir un cerība mirst pēdējā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas hokeja izlases spēlētāji sestdien pasaules čempionāta spēlē pret Kazahstānu aizvadīja psiholoģiski ļoti smagu cīņu, tomēr parādot lielu pašatdevi tika izcīnīta ļoti svarīga uzvara, kura ļauj komandai palikt pasaules hokeja elitē arī uz nākamo sezonu, pēc cīņas žurnālistiem sacīja valstsvienības galvenais treneris Leonīds Beresņevs.

Latvijas hokeja izlase sestdien izcīnīja savu pirmo uzvaru Krievijā notiekošajā pasaules čempionātā ar 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) pieveicot Kazahstānu un nosargājot vietu elitē. Uzvarētājiem vārtus guva komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš un valstsvienības debitants Māris Bičevskis, kuru atzina par labāko Latvijas izlasē.

«Pirms spēles, protams, visiem bija uztraukums. Kā bez tā, jo šis čempionāts man kā trenerim ir smagākais. Gandrīz katrā mačā ielaižam pēdējās minūtēs, visas spēles ir ļoti emocionālas un tas atstāj iespaidu uz manu veselību. Taču esmu priecīgs, ka šī spēle noslēdzās ar pozitīvu rezultātu, kurš mums ļauj palikt pasaules hokeja elitē arī uz nākamo gadu. Pieturējāmies pie spēles uzdevuma un izstrādātās taktikas un tas beigās mums deva vajadzīgo rezultātu,» sacīja Beresņevs. «Šis bija smagākais mačs, vispirms, jau psiholoģiskajā ziņā, jo zaudējums varēja pārsvītrot visas mūsu cerības».

Pēc cīņas Beresņevs bija smaidīgs, jo preses konferencē kā uzvarētāju komandas vadītājs beidzot tika pie iespējas savu komentāru sniegt pirmais. «Beidzot sagaidīju savu iespēju runāt pirmajam. Paldies puišiem, kuri no pirmās līdz pēdējai minūtei spēlēja ar milzīgu paštadevi. Ne viss mums sanāca kā gribētos, piemēram, spēle vairākumā, taču šādos mačos tā notiek, psiholoģiskais spiediens un spriedze ir pārāk liela. Es nevaru pārmest, ka puiši vairākumā spēlēja slikti, jo labi saprotu viņu sajūtas un nervozitāti, kas neļāva izdarīt tā, kā viņi var,» apziņa, ka zaudējuma gadījumā var nākties izkrist uz līmeni zemāku grupu, darījusi savu.

Beresņevs pēc cīņas atzina, ka grūtākais šajā turnīrā komandai jau ir aiz muguras. «Saglabājām vietu elitē. Jā, tagad var spriest, ka būtu, ja paņemtu punktus ar čehiem, šveiciešiem, dāņiem. Tad mēs tagad būtu citā situācijā, taču, diemžēl, ir tā, kā ir.

Priecājos, ka izcīnījām šo panākumu, jo kā jau teicu, psiholoģiski bija ļoti grūti gan mums treneriem, gan spēlētājiem,» atkārtojās treneris.

Pirms cīņas īpaša uzmundrināšana spēlētājiem nav bijusi nepieciešama. «Mums ir komanda un ar to viss ir izteikts, jo ja ir kolektīvs, tad spēki atjaunojas daudz ātrāk. Mēs esam vienoti, mērķtiecīgi, saliedēti. Šodien bija nepieciešami tādi vārti, kādus iemeta Māris Bičevskis, par ko viņam gods un slava. Mēs lieliski sapratām, ka vieglu vārtu nebūs, jo pretinieks cīnīsies tā, it kā šī būtu viņu pēdējā spēlē. Hokejistiem to teicām, ka vajag iemest ar spēku, ripa jāieved vārtos un Māris to izdarīja. Spēles beigās mēs gājām uz visu banku, pārgājām uz trīs maiņām, ielikām Bičevski pie Mika Indraša un Ginta Meijas un tas deva cerēto,» skaidroja treneris.

Latvijas izlase vēl nav zaudējusi cerības uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā, taču tad nepieciešams, lai labvēlīgi beigtos konkurentu cīņas, Šveice un Norvēģija netiktu pie punktierm, bet Kazahstāna vienu punktu paņemtu no Dānijas.

«Zinu, ka izredzes ir un cerība mirst pēdējā. Cerēsim, ka Kazahstāna var sagādāt pārsteigumu un paņemt kaut vai punktu no dāņiem, jo tad izredzes būs vēl lielākas, tomēr nevajag aizmirst arī par šveiciešiem, kuri tikpat labi var paņemt punktus no čehiem, vai zviedriem un tad astotnieks mums arī būs zudis.

Bet turpinām cerēt, lai gan būtu bijis citādāk, ka ja paši nebūtu zaudējuši tos punktus, kurus varējām paņemt,» Beresņevs atzina, ka izredzes tikt ceturtdaļfinālā nav lielas, taču tās ir.

Tikmēr Kazahstānas izlases galvenais treneris Andrejs Nazarovs atzina, ka pirms čempionāta viņš un treneru kolektīvs ir pieļāvis kļūdas. «Paldies tiem, kas juta līdzi Kazahstānai, diemžēl mums kaut kas nesanāca. Ir laiks padomāt, taču tika pieļautas kļūdas gan no manas puses, gan no treneru kolektīva puses. Kā vērtēju leģionāru sniegumu? Tā bija viena no kļūdām, ko pieļāvām un domāju, ka nākotnē tās vairs netiks atkārtotas,» speciālists lika nojaust, ka naturalizētie ziemeļamerikāņi Naidžels Douss, Brendons Bočenskis un Dastins Boids nav attaisnojuši savas cerības.

Interesanti, ka Nazarovam tika jautāts, vai Kazahstāna izvēlējās pareizo taktiku turnīrā, sīvi cīnoties ar Krieviju un Čehiju. Jautātājs bija bijušais Krievijas izlases preses sekretārs Igors Larins, kurš tagad pārstāv Kazahstānas hokeja federāciju. Viņš piebilda, ka pretēji kazahiem Latvija un Dānija mačos ar Krieviju atklāti esot atdevušas spēli. Tam kategoriski nepiekrita Beresņevs, sakot, ka Latvija cīnījās. «Nezinu, ko viņš (Larins) skatījās, taču mēs sitāmies līdz pēdējam,» uzsvēra Beresņevs, kamēr viņa kolēģis Nazarovs noteica, ka pasaules čempionātā visas komandas katrā spēlē rāda visu, ko spēj.

Jau ziņots, ka A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar piecās spēlēs gūtiem 14 punktiem ir Čehija, bet tai ar 12 punktiem seko Krievija. Trešā ar 11 punktiem ir Zviedrija, bet ceturtā ar septiņiem punktiem ir Šveice. Pa sešiem punktiem ir Dānijai un Latvijai, bet septīto pozīciju ar pieciem punktiem ieņem Norvēģija. Tikmēr Kazahstāna ar diviem punktiem ir pēdējā un augstāk pakāpties vairs nevar.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu