Trajkoviča atbilde un citi viedokļi (14)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas basketbola valstsvienības galvenais treneris Nenads Trajkovičs, pret kuru paustas aizdomas par biogrāfijas neatbilstību īstenībai, otrdien sarunā ar aģentūru LETA pauda pārsteigumu par šādiem apgalvojumiem un norādīja, ka visus faktus par viņu ikviens var pārbaudīt internetā.

"Jūtos muļķīgi, ka man jāaizstāv pašam sava biogrāfija, kurā ir vispārzināmi fakti. Tos jebkurš var pārbaudīt internetā," izteicās Trajkovičs. "Kad stājos amatā, ar mani bija ļoti daudz interviju. Nesaprotu, kāpēc atkal sākas šī jezga. Man tas liekas dīvaini, un nevēlos šos faktus nemaz komentēt. Kāpēc kādam vajadzētu sākt nez kādu izmeklēšanu, un kas to vispār ir licis darīt?"

Jau ziņots, ka skaļi par Trajkoviča biogrāfijas faktu sagrozīšanu aizdomas pauda bijusī Latvijas izlases basketboliste Elīna Zīke, kura pašlaik dzīvo ASV, izsakoties, ka pat speciāli nolīgusi izmeklētāju, kuram gan Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Klīvlendas "Cavaliers", gan arī Goldensteitas "Warriors" noliedza, ka cilvēks ar tādu vārdu viņu sistēmā jebkad būtu strādājis. Zīke izsaka aizdomas, ka Trajkoviča pieņemšanu darbā nokārtojis Andra Biedriņa aģents Bils Dafijs, kuram ASV ir gandrīz vai noziedznieka imidžs.

Vienlaikus arī Latvijas basketbola speciālists Valdis Valters atzina, ka par serba biogrāfijas neatbilstību patiesībai zinājis jau sen, taču "tolaik man neviens neklausīja".

"To, ka viņš sagrozīja savu biogrāfiju, es zināju jau pirms apstiprināšanas par izlases galveno treneri, taču mani neviens neklausīja. Tomēr es jutu, ka agri vai vēlu tas nāks gaismā," uzsvēra pašreiz "VEF Rīga" klubu trenējošais Valdis Valters. "Vienīgi žēl, ka pagāja tik ilgs laiks, jo cieta daudzi - galvenokārt jau Latvijas izlase un tās sniegums Eiropas čempionāta kvalifikācijā, caur kuru izlīdām kā caur adatas aci. Viens no izlases līderiem (domāts Armands Šķēle) atteicās spēlēt izlasē, un ne jau savainojuma, bet tieši Trajkoviča dēļ, jo arī viņam bija nojauta, ka ar to treneri kaut kas nav kārtībā."

Pats Trajkovičs izteicās, ka uzskata Šķēli par vienu no labākajiem latviešu basketbolistiem. "Tomēr viņam ir jāuzvedas tāpat kā visiem, jāievēro tie paši noteikumi," uzsvēra treneris.

Serbijas treneris pauda lielu izbrīnu par šādu situāciju, īpaši tāpēc, ka tas tagad notiek pēc tam, kad viņš ar komandu jau ir strādājis septiņus mēnešus.

"Nesaprotu cilvēkus Latvijā, visi fakti par mani ir atrodami internetā un viegli pārbaudāmi. Kaut vai ierakstiet "Google" meklētājā manu vārdu un tur būs pierādījumi par manu biogrāfiju," uzsvēra treneris. "Nezinu, kāpēc šāda ažiotāža atkal ir sacelta tieši tagad, kad esam paveikuši izvirzīto uzdevumu un kvalificējušies Eiropas čempionāta finālturnīram. Jā, atzīstu, ka nenospēlējām teicami, bet parādījām normālu basketbolu, ar ko bija pietiekoši, lai kvalificētos."

Trajkovičs noliedza viņa kandidatūras apstiprināšanas laikā it kā izskanējušo apgalvojumu, ka viņš trenera karjeras laikā aizvadījis vairāk kā 10 000 spēļu. "Ar tām 10 000 spēlēm ir sanācis muļķīgi. Kaut kad intervijā pieminēju 1000 spēles, bet tagad tas nez kāpēc ir izaudzis līdz 10 000," sacīja treneris.

Ziņu aģentūra LETA pārliecinājās, ka Trajkoviča biogrāfijas dati tomēr nav viegli atrodami. Taču internetā bija iespējams pārliecināties, ka serba vārds tiešām ir minēts starp cilvēkiem, kas 2007.gadā bija Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Klīvlendas "Cavaliers" vasaras treniņnometnes Lasvegasā treneru sastāvā.

Tikmēr "Valmiera" kluba galvenais treneris Ainars Bagatskis aģentūrai LETA sacīja, ka par Trajkoviča pagātni zina tikai to, ka viņš iepriekš Krievijā bijis individuālais treneris vairākiem basketbolistiem.

"Jau pirms kvalifikācijas cikla teicu, ka ar vienalga kādu spēli un rezultātiem, bet ir jākvalificējas Eiropas čempionātam, kas arī tika paveikts. Tomēr spēles kvalitātē un pašā spēlē, manuprāt, nebija nekā jauka," atzina Bagatskis. "Grūti teikt, kāpēc tas tā ir, un izlase spēlēja, kā spēlēja. Lai to uzzinātu, ir jābūt iekšā izlasē. Tomēr aizsardzībā nepamanīju, ka komanda spēlētu labāk kā iepriekš, bet uzbrukums bija ļoti vienveidīgs. Bija mači, kad skaitīju, cik piespēles tiks izdarītas viena uzbrukuma laikā, un vairākas reizes astoņi līdz deviņi uzbrukumi pēc kārtas bija tādi, kuros nebija vairāk par divām piespēlēm."

"Uzbrukums bija ļoti vienveidīgs. No vienas puses, skaidrs, ko nozīmē Andris Biedriņš, bet ēnā palika citi spēlētāji, kas citās izlases spēlēs devuši ieguldījumu izlases modelī. Pats gaidīju no komandas vairāk, jo uzskatu, ka spēlētāji, kas bija pagājušajā Eiropas čempionātā, ne tuvu nav sasnieguši visu. Viņiem būtu jārāda nobriedušu vīru spēle," izteicās bijušais Latvijas izlases spēlētājs. "Tomēr vēlāk aizmirsīsim, kā komanda kvalificējās čempionātam, pagaidām ne Francija, ne Itālija to vēl nav izdarījušas, un vismaz vienas no viņām Polijā arī nebūs."

"Spēle aizmirsīsies, tomēr brīnumi notiek ļoti reti. Šī spēle nebija skatāma," Bagatskis atteicās konkrēti teikt, vai Trajkovičs, viņaprāt, ir jāatlaiž, vai arī jāļauj strādāt arī pēc gada notiekošajā Eiropas čempionātā, tomēr izteicās, ka viņam nav cerību, ka serba vadībā komanda varētu spēlēt labāk. "No vienas puses skatoties, Trajkovičs ir izpildījis uzdoto uzdevumu, un tad - kāpēc lai viņš būtu jāmaina. Tomēr, no otras puses, nekad nevar būt tik labi, lai nebūtu labāk."

"Jau pirmā dīvainība, painteresējoties par jauno treneri, bija mana vīra internetā atrastā Trajkoviča aģentūras mājaslapa ar nelegāli izmantotiem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) logo. Aģentūra šķita maz ticama - bez dalības NBA spēlētāju asociācijā (NBPA), bez neviena cita spēlētāja un trenera, bez jebkādām citām norādēm, bet tikai vienu mērķi - popularizēt Trajkoviča it kā paveikto, kas gan netika darīts īpaši pārliecinoši," vēstulē rakstīja Zīke, kura pašlaik dzīvo ASV.

"Kad mēs ar vīru mājaslapu apskatījām vairāk, parādījās arvien aizdomīgākas un krāpšanai līdzīgas lietas - Trajkovičs uzdevās par Endija Enfīlda partneri, kurš ir augsti kvalificēts metienu treneris un ir strādājis par asistentu Bostonas "Celtics" un Milvoki "Bucks" komandās, kā arī trenējis citus NBA spēlētājus," stāsta Zīke. "Mājaslapā NBA spēlētāja Drū Gudena izteiktie apgalvojumi nevieš nekādu pārliecību, zinot, ka Gudenu trenēja Enfīlds, kas ir labi zināms fakts ASV treneru aprindās, jo viņa soda metienu procents vienas vasaras laikā pieauga no 63% uz 81%. Atainotie video izskatījās nepatiesi un uzspēlēti, lai neesošo padarītu par patiesu, jo nevienam īstam NBA metienu trenerim nav vajadzīgi šādi spēlētāju bērnišķīgi ierunāti video - tas viss tika veidots latviešu apmānīšanai."

"Mūsu ģimene nolēma piesaistīt lietai izmeklētāju, jo viss arvien vairāk sāka izskatīties pēc krāpšanas. Izmeklētājs sakontaktējās ar personāldaļas vadību, kuras pakļautībā esošajā personālā Trajkovičs teicās strādājam," raksta bijusī Latvijas pieaugušo un jauniešu izlašu basketboliste. "No sākuma viņš vērsās pie Klīvlendas "Cavaliers" kluba personāldaļas vadītājas Steisijas Braunas-Volkeres, kuras atbilde bija: "Neviens ar šādu uzvārdu nekad nav strādājis šajā komandā, un, ja viņš arī kādreiz būtu strādājis jebkādā amatā vai veidā, visiem viņa maksājumiem būtu bijis jāiet caur šo biroju un mums būtu saglabājusies informācija.""

"Izmeklētājs jautāja arī, vai viņas dokumentos uzrādītos skauta vārds, kurš 2005.gada janvārī tika noalgots no Eiropas. Arī uz šo jautājumu Brauna-Volkere atbildēja, ka tādā gadījumā viņa vārds uzrādītos, bet neviens par šādu Trajkoviču iepriekš nav dzirdējis," saka Zīke. "Tāpat "Cavaliers" darbiniece izteicās, ka līdz ar to Trajkovičs, visticamāk, arī nekad nav saņēmis ASV darba vīzu. "Es jums varu droši apgalvot, ka mēs nekad neesam algojuši šādu personu," teica Brauna-Volkere.

Tikmēr Trajkoviča aģentūras interneta mājaslapā rakstīts, ka treneris karjeras laikā ir bijis Klīvlendas "Cavaliers" skauts un 2007.gadā arī viens no "Cavaliers" komandas vasaras treniņnometnes treneriem.

"Nākamā bija Goldensteitas "Warriors", kur izmeklētājs runāja ar personāldaļas vadītāju Ēriku Braunu, kura pastāstīja: "Mums nav nekādas informācijas, ka persona ar šādu uzvārdu kādreiz būtu strādājusi mūsu organizācijā, kaut vai veikusi skauta darbu Eiropā.""

Zīke uzsver, ka Biedriņa aģentam Bilam Dafijam ASV ir gandrīz vai noziedznieka imidžs, jo pret viņu tika veikta izmeklēšana jaunā spēlētāja Ovintona Majo lietā, tāpat viņa dēļ Mario Ostins nepārgāja uz Maskavas CSKA klubu, kad Čikāgas "Bulls" vēlējās viņu paturēt.

"Diemžēl izskatās, ka Dafijs nokārtoja Trajkoviča darbā pieņemšanu Latvijā. Trajkoviča rezumē par spēlētājiem, ar kuriem viņš it kā strādājis, rāda tikai vienu, gandrīz visu aģents ir Dafijs un pārējie ir serbi. Serbi, ar kuriem neviens nav kontaktējies, un, ja arī to darītu, tad tiktu atbildēti meli," uzsver Zīke. "Ja Trajkovičs meloja par Gudenu un Gudens meloja viņa labā, kāpēc lai viņš vēl nepiemetinātu par "draugiem" serbiem, ja neviens jau tāpat nepārbaudīs? Vai kāds Latvijā iekrita uz šiem absurdajiem meliem? Vienīgais, ko viņš panāca - lika Latvijas Basketbola savienībai (LBS) izskatīties ļoti muļķīgi. ASV vienmēr tiek pārbaudīts, kas tiek pieņemts darbā, un tas ir tikai pašsaprotami - pārliecināties, ka darbinieki ir kompetenti savā nozarē."

"Kāpēc šī persona ir noalgota izlases trenera amatā? Lai Biedriņš spēlētu izlasē? Lai Goldensteita Biedriņu palaistu?" retoriski jautā Zīke.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu