Mirušajam riteņbraucējam martā bija veikta padziļināta veselības pārbaude

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vēl marta sākumā visiem Latvijas riteņbraukšanas junioru izlases dalībniekiem, tostarp 17 gadus vecajam Niklāvam Aleksandram Čakšam, kurš svētdien nomira pēc kalnu riteņbraukšanas sacensībām, tika veikta padziļināta veselības pārbaude, taču nekādas problēmas pāragri mūžībā aizgājušajam junioru izlases līderim netika konstatētas, pastāstīja jaunā sportista treneris Jānis Veide, kurš ir satriekts par traģisko nelaimi.

Svētdien sezonas pirmajā SEB MTB kalnu divriteņu velomaratona posmā Cēsis-Valmiera Čakšam palika slikti neilgi pēc sacensību finiša. Vairāk nekā stundu neatliekamās palīdzības mediķu brigāde cīnījās par jaunā sportista dzīvību, taču viņu glābt neizdevās. Kā atklāja sacensību rīkotāji, jaunais sportists paspējis pēc sacensībām nomazgāties, atpūsties, taču tad puisim kļuvis slikti. Sacensību teritorijā esošie mediķi pusotru stundu veikuši reanimēšanas pasākumus, taču sportistam dzīvību izglābt nav izdevies.

«Nezinu, kā kaut kas tāds varēja notikt. Esmu pilnīgā šokā. Vēl martā visiem junioru izlases puišiem Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) ārsti veica padziļinātu veselības pārbaudi, un Niklāvam nekādu problēmu nebija. Tāpat mēs regulāri - vismaz reizi mēnesi - braucējiem veicām ehokardiogrammu, kontrolējām viņu veselības stāvokli. Līdz šim nekādu problēmu nebija,» sacīja Veide, kurš Čakšu trenēja, kopš puisis sāka mācīties Murjāņu Sporta ģimnāzijā (MSĢ).

Padziļināta veselības pārbaude veikta pirms gandrīz trīs nedēļu ilgas treniņnometnes Spānijā, pēc kuras Latvijas junioru izlase, arī Čakšs, aizvadīja sacensības Beļģijā un Vācijā. Pirmajās sacensībās Čakšs finišu nesasniedza, savukārt daudzdienu velobraucienā «Cottbuser» junioriem, kas norisinājās Vācijā, viņš pirmajā posmā ieņēma 12.vietu, bet kopvērtējumā palika 62.pozīcijā, kas bija otrs labākais rezultāts Latvijas komandā.

«Trenēju viņu no astotās klases, bet šogad viņš mācījās 11.klasē. Viņš no iesācēja mērķtiecīgi virzījās uz priekšu un šogad jau bija viens no junioru izlases līderiem. Niklāvs bija ļoti mērķtiecīgs, viņš savu nākotni saistīja ar riteņbraukšanu un domāja par profesionāļa karjeru. Svētdien nebiju klāt sacensībās, tāpēc nezinu, kas varēja notikt, taču to jau noteiks ekspertīzē. Ir neaprakstāmi žēl, jo viņš bija viens no labākajiem savā vecumā,» ar skumjām atzina Veide.

Niklāvs Aleksandrs Čakšs nācis no sportiskas ģimenes, jo viņa vectēvs pats savulaik bija riteņbraucējs, bet vēlāk arī pazīstams treneris. Diemžēl ar riteņbraukšanu kuplajai Čakšu ģimenei nu saistās divas briesmīgas traģēdijas, jo pirms septiņiem gadiem tieši aprīlī sacensībās Kuldīgā traģiski gāja bojā arī Reinholds Čakšs, viens no Niklāva brāļiem, kuram tobrīd arī bija 17 gadi.

«Toreiz sacensību laikā mašīna veica neatļautu apdzīšanas manevru un notrieca riteņbraucēju, kurš gāja bojā, jo autobraucējs pieļāva rupju ceļu satiksmes pārkāpumu,» senos notikumus atcerējās Veide.

Ar riteņbraukšanu nodarbojas arī Valters Čakšs, kurš pārstāv Latvijas komandu «Alpha Baltic - Maratoni.lv» un nelaimīgajā svētdienā sāka Turcijas prezidenta velobraucienu. Niklāvs Čakšs gāja sava brāļa pēdās, jo arī Valters iepriekš bija mācījies un veiksmīgi beidzis MSĢ. Ar riteņbraukšanas sportu savulaik nodarbojies vēl viens no Čakšu brāļiem Ernests, taču viņš traumas dēļ aktīvās sportista gaitas beidzis.

Šī nav pirmā reize, kad Latvijas sportā sacensību laikā vai pēc tām mirst sportists. Tā 2004.gadā hokeja spēles laikā Baltkrievijā nomira slavenais Latvijas hokejists Sergejs Žoltoks, savukārt tā paša gada sākumā Zviedrijā mača laikā izdzisa basketbolista Raimonda Jumiķa dzīvība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu