Ar puķēm un bučām - sveikas Latvijā! (37)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienību, atgriežoties no Eiropas meistarsacīkstēm Itālijā, kur tā izcīnīja augsto ceturto vietu, Rīgas lidostā vēlā pirmdienas vakarā sagaidīja vairāki simti līdzjutēju.

Latvijas valstsvienības MVP Anete Jēkabsone-Žogota tikusi pie sniegbaltām rozēm.
Latvijas valstsvienības MVP Anete Jēkabsone-Žogota tikusi pie sniegbaltām rozēm. Foto: AFI

Basketbolistes lidostā sagaidīja aptuveni 300 cilvēku, ar kuriem kopā bija arī pūtēju orķestris un vīru koris "Gaudeamus" diriģenta Ivara Cinkusa vadībā.

"Biju ļoti laimīga, kad nolaidāmies. Esmu lepna, ka esmu latviete un ka mūs var šādi sagaidīt," pēc atgriešanās teica Latvijas nacionālās komandas kapteine un līdere Anete Jēkabsone-Žogota, kura arī tika iekļauta turnīra simboliskajā piecniekā. "Ko šādu piedzīvoju pirmo reizi mūžā."

"Pēc spēlētāju ierašanās prieku par viņu veiksmīgo startu Eiropas čempionātā pauda izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža. "Uz brīdi esam aizmirsuši par inflāciju, kā arī citām ķibelēm un likstām, jo visi pārdzīvoja par jums," ministre uzrunāja basketbolistes.

Savainojumu sāpēs nobīdītas dziļākā plauktā - Gunta Baško plati uzsmaida visai Latvijai pēc atgriešanās no Latvijas sieviešu valstsvienības visu laiku sekmīgākā turnīra.
Savainojumu sāpēs nobīdītas dziļākā plauktā - Gunta Baško plati uzsmaida visai Latvijai pēc atgriešanās no Latvijas sieviešu valstsvienības visu laiku sekmīgākā turnīra. Foto: AFI

"Sagaidīšana fantastiska, un man trūkst vārdu," par silto uzņemšanu teica basketboliste Gunta Baško, kura traumas dēļ nevarēja piedalīties izšķirīgajā mačā par trešo vietu. "Medaļa bija tikt tuvu, beigās pievilkām, tomēr esam tik labi nospēlējušas. Pierādījām sev un citiem, ka varam spēlēt. Prieks par ieguldītā darba augļiem."

Baško izteicās, ka spēlētājas būs gatavas uzreiz pēc nākamās sezonas noslēguma sākt gatavoties olimpiskajam kvalifikācijas turnīram. "Galvenais, lai būtu laba veselība. Visām."

Prieku par sagaidīšanu pauda arī komandas galvenais treneris Ainārs Zvirgzdiņš, uzsverot, ka no Latvijas nākusī pozitīvā enerģija sasniedza Itāliju. "Ceru, ka nākotnē pierādīsim to, ka ne velti rīkosim nākamo Eiropas čempionātu."

Treneris Ainārs Zvirgzdiņš (pirmais no kreisās) pēc inerces turpināja "diriģēt" arī Rīgas lidostā.
Treneris Ainārs Zvirgzdiņš (pirmais no kreisās) pēc inerces turpināja "diriģēt" arī Rīgas lidostā. Foto: AFI

Gan Baško, gan arī Jēkabsone-Žogota, Zvirgzdiņš un Ieva Kubliņa uz saviem klubiem ir paredzējuši doties jau šīs nedēļas izskaņā.

Latvijas Basketbola savienības prezidents Ojārs Kehris savukārt izteicās, ka Latvijas valstsvienībai tagad izvirzīts mērķis iekļūt olimpiādē, tomēr nevēlējās atbildēt uz jautājumu, vai LBS mērķis ir iegūt kvalifikācijas turnīra organizēšanu.

"Nav izslēgts, ka mēs par to pacīnīsimies, tomēr ir svarīgi skatīties vispārējo situāciju. Jārēķinās, ka mēs pēc diviem gadiem jau organizējam Eiropas čempionātu un mums nav pašmērķis organizēt kvalifikāciju un veltīt visus spēkus tam," teica Kehris. "Tomēr mēs būtu priecīgāki, ja olimpiskā kvalifikācija būtu Eiropā un ja tā notiks kādā no valstīm, kas mums liekas izdevīgi. Tad mēs par katru cenu necentīsimies pieteikties."

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības līdz šim sekmīgākais modelis.
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības līdz šim sekmīgākais modelis. Foto: AFI

Līdz šim Latvijas sieviešu basketbola izlases lielākais panākums bija Eiropas čempionāta sestā vieta, kas tika izcīnīta 2005. gadā.

EM priekšsacīkstēs mūsu basketbolistes A apakšgrupā ar 73:62 uzvarēja Turciju, pēc tam ar rezultātu 77:73 izrāva uzvaru pār Izraēlas valstsvienību, bet trešajā spēlē ar 44:70 zaudēja Eiropas čempionēm Čehijas basketbolistēm. Savukārt otrā apļa pirmajā spēlē latvietes ar 76:46 sagrāva Lietuvu, pēc tam dramatiskā cīņā ar 69:66 pieveica Beļģiju un ar 60:47 pieveica Vāciju.

Ceturtdaļfinālā Latvija ar 66:62 pieveica Franciju, pirmo reizi savā pastāvēšanas vēsturē iekļūstot pusfinālā. Pusfinālā Latvija ar rezultātu 36:67 atzina Krievijas pārākumu, savukārt spēlē par bronzas godalgām ar 63:72 zaudēja Baltkrievijas valstsvienībai.

Latvijas valstsvienība - 2007. gada Eiropas ceturtā labākā komanda: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Ilze Ose-Hlebovicka, Santa Dreimane, Aija Brumermane, Dita Krumberga, Anita Teilāne. Galvenais treneris - Ainars Zvirgzdiņš. Treneri - Ainārs Čukste, Aigars Nerips.

Komentāri (37)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu