Mūsējās - par medaļām!!! (308)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība pirmoreiz komandas vēsturē ir iekļuvusi Eiropas meistarsacīkšu pusfinālā! Ceturtdien Itālijā turnīra ceturtdaļfinālā mūsu basketbolistes dramatiskā cīņā ar 66:62 pārspēja Franciju un vienlaikus arī nodrošināja ceļazīmi uz Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Šī ir pirmā reize pēc neatkarības atjaunošanas, kad kāda Latvijas pieaugušo sporta spēļu komanda ir spējusi iekļūt starp četrām spēcīgākajām komandām Eiropas meistarsacīkstēs, un pirmās to ir paveikušas Aināra Zvirgzdiņa trenētās Latvijas basketbolistes!

No komandu sporta veidiem augstākos sasniegumus pieaugušo kokurencē lidz šim ir guvusi Latvijas sieviešu florbola valstsvienība, kas šīgada maijā pasaules meistarsacīkstes izcīnīja respektablo ceturto vietu.

Pa ceturtdaļām - 13:10, 15:8, 16:22, 22:22.

2007. gada 4. oktobris, Kjeti. Gunta Baško (pa kreisi) apspēlē Francijas komandas spelētāju Sandru le Drēnu. Latvijas valstsvienības universālei šī bija labākā spēle turnīrā un laukumā viņa pavadīja 37 minūtes!
2007. gada 4. oktobris, Kjeti. Gunta Baško (pa kreisi) apspēlē Francijas komandas spelētāju Sandru le Drēnu. Latvijas valstsvienības universālei šī bija labākā spēle turnīrā un laukumā viņa pavadīja 37 minūtes! Foto: FIBA.com

Ar 17 punktiem rezultatīvākā mūsu komandas rindās šajā vēsturiskajā spēlē bija Gunta Baško, kas vēl izcīnīja arī četras atlēkušās bumbas un sešreiz rezultatīvi piespēlēja partnerēm!

Lielisku maču aizvadīja arī Liene Jansone - 14 punkti un astoņas atlēkušās bumbas, bet Zane Tamane izcēlās ar 12 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām. 12 punkti arī komandas kapteines Anetes Jēkabsones-Žogotas rēķinā, turklāt turnīra rezultatīvākā spēlētāja divus no tiem guva vissvarīgākajā brīdī - 14 sekundes pirms mača beigām, kad panāca izšķirošu četru punktu pārsvaru. Jāatzīmē, ka spēles pašā sākumā Jēkabsone saņēma spēcīgu sitienu pa kājas muskuli, tomēr par spīti visam atgriezās laukumā un turpināja vest komandu pretim pirmajam pusfinālām.

Sestdien pulksten 22.00 cīņā par iekļūšanu finālā latvietes mērosies spēkiem ar Lietuvas un Krievijas savstarpējā ceturtdaļfināla pāra uzvarētājām. Šajā EM finālturnīrā mūsu basketbolistēm šī bija jau sestā (!) uzvara septiņās spēlēs.

Latvijas valstsvienība, kurai šī bija arī vēsturē pirmā uzvara pār Franciju, spēles pirmās 20 minūtes noslēdza ar desmit punktu pārsvaru (28:18), tomēr trešo certurtdaļu sekmīgāk aizvadīja pretinieces, kurām rezultāta starpību izdevās samazināt līdz 44:40.

Latvijas komandas rindās vēl spēlēja un punktus guva: Ieva Tāre 7 p. +2 a.b.; Ieva Kubliņa 3 p. +3 a.b.; Santa Dreimane 1 p.; Zane Eglīte 0 p. +3 a,b.; Dita Krumberga, Anita Teilāne, Aija Brumermane, Ilze Ose-Hlebovicka - nespēlēja.

Pat divu Francijas spēlētāju ielenkumā Liene Jansone atrada vispareizāko ceļu sekmīgam turpinājumam.
Pat divu Francijas spēlētāju ielenkumā Liene Jansone atrada vispareizāko ceļu sekmīgam turpinājumam. Foto: FIBA.com

Par sensāciju dienas otrajā ceturtdaļfinālā parūpējās Baltkrievijas basketbolistes, kas ar 52:46 negaidīti uzvarēja aktuālās Eiropas čempiones čehietes. Sestdien pusfinālā baltkrievietes tiksies ar Spānijas un Beļģijas pāra uzvarētājām.

Spēles pēdējās desmit minūtes mūsējās atkal iesāka lieliski, un pēc Tamanes un Jansones groziem, kā arī Baško pieciem pēc kārtas gūtiem punktiem panāca jau 53:40 savā labā. Četras minūtes un 41 sekundi pirms pamatlaika beigām latvietes panāca šajā spēlē lielāko pārsvaru +14 (57:43), tomēr nosargāt to līdz beigām neizdevās.

Mača liktenis izšķīrās saspringtā galotnē, kurā visu laiku soli priekšā sāncensēm tomēr izrādījās mūsējās. Kritiskākais brīdis bija tieši pusminūti pirms spēles beigām, kad pie rezultāta 64:60 Baško aizmeta garām abus soda metienus, turpretim francūzietes 14 sekundes pirms beigām no soda līnijas samazināja rezultāta starpību līdz draudīgajam 64:62.

Komandas kapteine Anete Jēkabsone šoreiz neguva tik daudz punktu cik ierasts, toties iemeta tad, kad to vajadzēja visvairāk un turpināja cīnīties par spīti savainojumam.
Komandas kapteine Anete Jēkabsone šoreiz neguva tik daudz punktu cik ierasts, toties iemeta tad, kad to vajadzēja visvairāk un turpināja cīnīties par spīti savainojumam. Foto: FIBA.com

Uzreiz sekoja piezīme pret Jēkabsoni, un mūsu komandas līdere nepievīla arī šoreiz - divi precīzi soda metieni un 14 sekundes pirms beigām komfortabls četru punktu pārsvars. Atlikušajā laikā francūzietes vēl gan paspēja izdarīt divus neprecīzus tālmetienus, taču viņām ar to arī viss bija beidzies.

Tajā pašā laikā mūsu sieviešu komandai un arī visai Latvijai viss vēl tikai priekšā! Pusfināls un vieta olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā jau rokā, tagad jātiecas uz nākamajām virsotnēm, un šobrīd tās var būt tikai un vienīgi Eiropas meistarsacīkšu medaļas!

Statistika: Latvija - 2p 18/40 (45,0%!), 3p 6/18 (33,3%), sm 12/19 (63,2%), Francija - 2p 13/37, 3p 6/20, sm 18/22.

Atlēkušās bumbas: Latvija - 35, Francija - 38.

Latvijas valstsvienības sastāvs: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Ilze Ose-Hlebovicka, Santa Dreimane, Aija Brumermane, Dita Krumberga, Anita Teilāne. Galvenais treneris - Ainars Zvirgzdiņš. Treneri - Ainārs Čukste, Aigars Nerips.

Komentāri (308)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu