Oļegs Znaroks ir pelnījis Triju Zvaigžņu ordeni? (300)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Raimonds Volonts www.v4motors.lv

Kā vēsta TV3 raidījums, no Saeimas deputātiem Ordeņu kapituls saņēmis lūgumu piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni Latvijas hokeja valstsvienības un Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Balašihas MVD galvenajam trenerim Oļegam Znarokam. No Saeimas sūtīto vēstuli ir sagatavojis un 16 deputātu parakstus savācis Saskaņas centra politiķis un Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs.

''''Nedomāju, ka te vajadzētu pīt iekšā politiku. Ir cilvēki, kas ir pelnījuši Triju Zvaigžņu ordeni un ir, kuri nav, taču nesaku, ka Znaroks nebūtu pelnījis. Noteikti ir tādi, kas šo augsto apbalvojumu būtu pelnījuši vairāk un tāpat mazāk. Tomēr man negribētos dalīt - Helmuts Balderis, Oļegs Znaroks vai Jūliuss Šuplers, jo šodien vajadzētu vairāk domāt par valsts sakārtošanu un jaunatnes hokeja sistēmas uzlabošanu,'''' sarunā ar TVNET sacīja Latvijas hokeja federācijas (LHF) sacensību daļas vadītājs Ēvalds Grabovskis.

''''Savukārt, ja man būtu jāpiešķir Ordenis par sporta nīdēšanu, tad tas pienāktos vīram svītrainā uzvalkā...,'''' norādīja Grabovskis. ''''LHF ir griezusies pie valsts ar konkrētiem priekšlikumiem, lai uzlabotu jaunatnes hokeja sistēmu, taču nekādu atbalstu neesam saņēmuši. Tiek ignorēts sniegt palīdzību apmācīt bērnu slidot prasmi, kā arī turnīra "Zelta ripas'''' atjaunošanu. Drīzāk ordenis būtu jāpiešķir tam, kurš atjaunoto "Zelta ripas'''' sacensības.''''

''''Ordeņus dod pēc kara, bet karš vēl nav beidzies un vēl pa īstam nav sācies,'''' piebilda Grabovskis.

Ar parakstiem nav gludi gājis

Taču ar parakstu vākšanu Saeimā nemaz tik gludi nav gājis. Jo daudzi atcerējušies arī ar Znaroka vārdu saistītos nepatīkamos faktus. Piemēram, to, ka viņš izvēlējies kļūt par Vācijas pilsoni un atteicās no Latvijas pilsonības, kas viņam bija piešķirta par īpašiem nopelniem Latvijas labā. Arī to, ka Znaroks negrib runāt latviski un to dara demonstratīvi.

Znaroka nopelni

No 1995.-1999.gadam piedalījies četros Pasaules čempionātos Latvijas izlases sastāvā. 1996.gadā spēlē ar Šveices izlasi guvis izšķirošos vārtus, nodrošinot Latvijas izlasei iekļūšanu A grupā. Kā izcils hokejists bijis gan Latvijas, gan citu valstu hokeja komandu sastāvā. Ir panācis ievērojamus rezultātus, kas spodrinājuši Latvijas tēlu un veicinājuši Latvijas starptautisko atzinību. Viņa vadībā Latvijas U-20 junioru izlase iekļuvusi starp pasaules spēcīgākajām komandām. Pateicoties Znarokam kā galvenajam trenerim šā gada pasaules čempionātā mūsu nacionālā komanda izcīnījusi 7.vietu, kas ir Latvijas labākais sasniegums. Ordeņa piešķiršanas ierosinājums esot saskaņots arī ar pašu Znaroku un visu cerēts klusu nokārtot.

Andrejs Klementjevs, Saskaņas centra Saeimas frakcijas deputāts: "Mēs ar Oļegu sarunājām tā, ka netaisīsim nekādu politisku šovu no tā. Sakarā ar to parakstīja gandrīz visi politiskie spēki šo pieprasījumu vai lūgumu un neviena partija nedod nekādu politisku skaļu paziņojumu, ka viņš draugs mūsu vai nedraugs."

Znaroks atteicās no pilsonības par labu naudai

Ina Druviete, Pilsoniskās savienības Saeimas frakcijas deputāte: "Triju Zvaigžņu ordenis tomēr ir mūsu valsts augstākais apbalvojums, kas tiešām ir piešķirams cilvēkiem, kas izcili pārstāv mūsu valsti un tautu un nav iedomājams, ka šis ordenis varētu tikt piešķirts cilvēkam, kas nav apliecinājis lojalitāti pret Latvijas valsti, izrādot cieņu latviešu valodai. Un tādēļ, manuprāt, ir pilnīgi nepieņemami, cilvēkam, kurš demonstratīvi ilgu gadu laikā ir atteicies mācīties un lietot latviešu valodu, piešķirt Latvijas valsts augstāko apbalvojumu."

Deputāti, kas nepiekrīt Znaroka apbalvošanai, atceras arī kā pasaules līmeņa sporta pārraidēs bijis jāsarkst no Latvijas Triju Zvaigžņu ordeņa kandidāta izteicienu „daudzstāvīgajām konstrukcijām”.

Kārlis Šadurskis, Pilsoniskās savienības Saeimas frakcijas deputāts: "Vienu politiķi nogremdēja viens vārds publiski izskanējis ēterā un tas bija "batjka". Un laikam šeit Znaroka kungs ēteru, teiksim tā, ir piesārņojis ar daudz vairāk vārdiem."

Visi lamājoties, bet tikai daži to dara publiski

Vents Armands Krauklis, Tautas partijas Saeimas frakcijas deputāts: "Arī latviešu hokejisti uz laukuma tādus mēdz lietot. Viņš pats ir atzinis, ka viņš to nožēlo. Un, ja pa īstam mēs gribētu izpētīt no tiem ordeņus saņēmušajiem, kuri kādreiz ir lietojuši vai nav, ar nožēlu es domāju, būtu jāsecina, ka liela daļa ir lietojuši, tikai tas nav dokumentēts. Tas ir apmēram tā, ja jums uzkristu uz kājas smags ķieģelis, es nezinu, kādu vārdu jūs lietotu, bet pieļauju, ka arī kaut ko līdzīgu!"

Līdzīgi Tautas partijas biedram argumenti par labu Znaroka Triju Zvaigžņu ordeņa cienīgiem sasniegumiem ir arī deputātiem no Zaļo un zemnieku savienības un no Jaunā laika, kuri atzīst, ka, lai arī kādu laiku šaubas bijušas, tomēr parakstījušies par ordeņa piešķiršanu, jo Znaroka paveiktajā mīnusu tomēr esot mazāk, nekā plusu.

Lai apietu asos stūrus ordeņa kandidatūras apspriešanā, nolemts Saeimā vākt parakstus tikai daļā no frakcijām, uzskatot, ka nav nekādas jēgas aicināt iesniegumu parakstīt Pilsoniskās savienības un TB/LNNK deputātiem, bet pa pārējām frakcijām kopā ir savākti pavisam 16 paraksti.

Komentāri (300)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu