Skaistās, meistarīgās, pašaizliedzīgās!!! (191)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas basketbola meistarsacīkšu otrā posma otrajā spēlē svētdien Itālijā dramatiskā cīņā ar 69:66 uzvarēja E grupas līdervienību Beļģiju un neatkarīgi no grupu turnīra pēdējās spēles nodrošināja vietu ceturtdaļfinālā! 27 punktus mūsu komandas labā guva Anete Jēkabsone, bet 11 sekundes pirms spēles beigām izšķirīgu pretinieču piespēli pārtvēra Gunta Baško.

Spēles pēdējās trīsarpus minūtēs Anete Jēkabsone-Žogota aukstasinīgi iemeta visus sešus soda metienus, no līnijas divreiz precīza bija arī pēdējo sekunžu varone Baško, un jau otrajās Eiropas meistarsacīkstēs pēc kārtas mūsu meitenes ir labāko komandu astotniekā!

Pa ceturtdaļām - 11:18, 15:10, 28:16, 15:22.

Ar trīs uzvarām četrās spēlēs Latvija E grupā tagad ar Beļģiju un Čehiju dala pirmo vietu. Ja otrdien, grupu turnīra pēdējā spēlē, mūsējām izdosies uzvarēt arī Vāciju, bet beļģietes pieveiks čehietes, tad Latvijas valstsvienība iegūs pirmo vietu un ceturtdaļfinālā, visticamāk, izvairīsies no tikšanās ar F grupas "lielā trijnieka" komandām - Spāniju, Franciju vai Krieviju.

Par to - cik grūti nāca uzvara pār Beļģiju, vislabāk stāsta Anetes Jēkabsones (pa kreisi) sājā fotouzņēmumā noķertā grimase... Čempionāta rezultatīvākā spēlētāja ar katru nākamo spēli darbojas arvien pārliecinošāk!
Par to - cik grūti nāca uzvara pār Beļģiju, vislabāk stāsta Anetes Jēkabsones (pa kreisi) sājā fotouzņēmumā noķertā grimase... Čempionāta rezultatīvākā spēlētāja ar katru nākamo spēli darbojas arvien pārliecinošāk! Foto: FIBA.com

Šīvakara spēlē pret Beļģiju izcila atkal bija Jēkabsone, īstajā brīdī "atvērās" arī Baško un aizsardzībā kā klints stāvēja Liene Jansone, tomēr kopumā jāuzsver pilnīgi visas Aināra Zvirgzdiņa vadītās komandas nopelni. Pēc neveiksmīgā spēles sākuma latvietes ar milzu pacietību, azartu, pašaizliedzību un mērķtiecību soli pa solim pārņēma spēles pavedienu savās rokās un izrādījās aukstasinīgākas arī nervozajā galotnē, kad beļģietes bija atguvušas otro elpu.

Jēkabsone pret Beļģiju nospēlēja 39 (!) minūtes un paveica milzu darbu - no saspēles vadīšanas, piespēlēšanas un punktu gūšanas līdz pretspēlētāju segšanai un cīņai zem groziem. Viņas kontā četri no septiņiem divpunktu metieniem, trīs no sešiem trīspunktniekiem, un mērķi sasniedza visi viņas desmit (!) mēģinājumi no soda līnijas. Kapteine vēl pamanījās izcīnīt septiņas atlēkušās bumbas un četreiz rezultatīvi piespēlēja!

Mūsu "motoram" teicamas palīdzes šoreiz izrādījās Liene Jansone ar 15 punktiem (2p 3/6, 3p 2/4, sm 3/4), astoņām atlēkušajām bumbām un divām piespēlēm, kā arī Baško, kas uzvarā "ieguldīja" 14 punktus un izcīnīja trīs atlēkušās bumbas.

Zem groziem latvietes izcīnīja pārliecinošu uzvaru, kārtējo reizi teicami uzbrūkot no tālās distances, un vienkārši izcili realizēja soda metienus, kur pieļāva tikai divas neprecizitātes 23 mēģinājumos!

Liene Jansone (pa labi) bija ļoti lietderīga gan uzbrukumā, gan aizsardzībā.
Liene Jansone (pa labi) bija ļoti lietderīga gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Foto: FIBA.com

Lai arī beļģiešu superzvaigzne Anna Voutersa guva 30 punktus un zem groziem savāca deviņas bumbas, otrajā puslaikā mūsējās viņu jau bija nokausējušas un Voutersa ne tikai sāka nervozēt un uzvilkties (grūstīšanās ar Zani Tamani), bet viņas roka sāka trīcēt pat metienos no groza apakšas. Neviena cita Beļģijas spēlētāja nespēja sasniegt desmit gūto punktu robežu.

Statistika: Latvija - 2p 12/31 (38,7%), 3p 8/18 (44,4%!), sm 21/23 (91,3%!!!), Beļģija - 2p 21/47, 3p 3/9, sm 15/20.

Atlēkušās bumbas: Latvija - 38, Beļģija - 24.

Pirmās ceturtdaļas beigās virkne mūsu komandas kļūdu ļāva beļģietēm sasniegt šajā spēlē lielāko pārsvaru +9 (9:18). Otrajā ceturtdaļā laukumā jau varēja redzēt tās latvietes, kas pirms divām dienām līdz ar zemi "norullēja" lietuvietes. Saskaņota un sīksta aizsardzība, savukārt uzbrukumā punktu gūšanas garšu tā pa īstam beidzot uztaustīja Jēkabsone. Septiņi viņas pēc kārtas gūtie punkti, vēl arī Jansones trāpījums, un pēc pirmā puslaika vairs tikai divu punktu deficīts - 26:28. Pirmajās 20 minūtēs mūsu komandas rēķinā jau bija 15 (!) kļūdas (visā spēlē - 20).

Otro puslaiku mūsējās iesāka tikpat apņēmīgi. Pie negatīvā rezultāta -5 Baško iemeta tikai savu trešo tālmetienu turnīrā, bet pēc Jēkabsones un Kubliņas soda metieniem pirmoreiz šajā spēlē bija neizšķirts - 36:36.

Latvijas aizsardzība kļuva arvien ciešāka, un ceturtdaļas sestajā minūtē Jēkabsone pirmoreiz vadībā izvirzīja jau Latviju. Turpinājums sekoja. 11:0 izrāvienu ar tālmetienu noslēdza Latvijas valstsvienības kapteine, panākot jau septiņu punktu pārsvaru 43:36!

Ieva Kubliņa (pa labi) pret Beļģijas komandas līderi Annu Voutrersu. Arī mūsu universālā uzbrucēja pielika savu roku iespaidīgajā latviešu tālmetienu kononādē, kuras sekas beļģietēm tā arī neizdevās likvidēt.
Ieva Kubliņa (pa labi) pret Beļģijas komandas līderi Annu Voutrersu. Arī mūsu universālā uzbrucēja pielika savu roku iespaidīgajā latviešu tālmetienu kononādē, kuras sekas beļģietēm tā arī neizdevās likvidēt. Foto: FIBA.com

Punktus guva ar beļģietes, tomēr tad ar nežēlīgu jaudu iedarbojās mūsu "zelta ierocis" tālmetiens. Pusotras minūtes laikā piemēru no kapteines ņēma Kubliņa, Jansone un Baško - nekļūdīgi metot no sešmetru līnijas! Baško, sajutusi spēles garšu, ar divpunktu vērtu metienu pirmoreiz spēlē Latvijas pārsvaru ļāva rakstīt ar divciparu skaitli - 54:44, bet ceturtās ceturtdaļas sākumā viņas soda metieni nodrošināja pat 12 punktu handikapu.

Par spīti varenajai ofensīvai, beļģietes nesalūza un punktu pa punktam deldēja latviešu pārsvaru. Minūti un 40 sekundes pirms pamatlaika beigām situācija kļuva jau nepatīkama - neizšķirts 63:63. Uz Baško un Jēkabsones sodiņiem pretinieces atbildēja ar trīspunktu metienu un tikai +1 37 sekundes pirms beigām.

Pie minimāla (67:66) Latvijas valstsvienības pārsvara Gunta Baško (att. pa labi) 11 sekundes pirms spēles beigām pārtvēra beļģiešu piespēli un šī epizode bija līdzvērtīga mūsu komandas iekļūšanai ceturtdaļfinālā!
Pie minimāla (67:66) Latvijas valstsvienības pārsvara Gunta Baško (att. pa labi) 11 sekundes pirms spēles beigām pārtvēra beļģiešu piespēli un šī epizode bija līdzvērtīga mūsu komandas iekļūšanai ceturtdaļfinālā! Foto: FIBA.com

Latvijas valstsvienības uzbrukums 18 sekundes pirms beigām noslēdzās ar neprecīzu Jēkabsones metienu, taču Beļģijas komandas centienus izraut uzvaru apturēja viltīgā Baško! 5,5 sekundes pirms beigām Jēkabsone ar soda metieniem panāca 69:66, un mums par laimi Voutersas pēdējo sekunžu izmisīgais tālmetiens izrādījās neprecīzs!

Otrdien pulksten 22.00 Latvija grupu turnīra pēdējā spēlē tiksies ar Vāciju.

Latvijas komandas rindās vēl spēlēja un punktus guva: Ieva Kubliņa 7 p. +5 a.b.; Zane Tamane 4 p., +3 a.b., +2 bloki; Ieva Tāre 2 p., 5 a.b., +2 piesp; Zane Eglīte 0 p. +2 a.b., +2 p.p.; Santa Dreimane 0 p.; Dita Krumberga, Aija Brumermane, Ilze Ose-Hlebovicka, Anita Teilāne - nespēlēja.

Svētdienas pirmajā spēlē Turcija negaidīti pārliecinoši ar 76:63 uzvarēja Vāciju un saglabā cerības kvalificēties ceturtdaļfinālam. Piektdien vācietes sensacionāli ar 54:47 uzvarēja Eiropas čempiones čehietes.

Negaidīti sīvu pretestību Čehijas basketbolistēm šodien spēja izrādīt arī lietuvietes, kas salūza tikai spēles pēdējā ceturtdaļā, un čempiones varēja atviegloti uzelpot - 75:67. Neatkarīgi no atlikušo spēļu rezultātiem vietu ceturtdaļfinālā jau ir nodrošinājusi Čehija, Beļģija un Latvija, kamēr pārējās četras komandas turpina cīņu par vienu atlikušo ceļazīmi.

Latvijas valstsvienības sastāvs: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Ilze Ose-Hlebovicka, Santa Dreimane, Aija Brumermane, Dita Krumberga, Anita Teilāne. Galvenais treneris - Ainars Zvirgzdiņš. Treneri - Ainārs Čukste, Aigars Nerips.

Komentāri (191)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu