Grābeklis palika šķūnītī... Uzvara! (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība Eiropas meistarsacīkšu pirmā posma otrajā spēlē otrdien Itālijā dramatiskā un nervozā cīņā uzvarēja Izraēlu un nodrošināja vietu turnīra nākamajā kārtā. Šis panākums nebūtu iedomājams bez komandas līderes Anetes Jēkabsones palīdzības, kas otrajā puslaikā bija vienkārši fenomenāla un guva 24 punktus!

Labi sākušas, Latvijas basketbolistes savā otrajā Eiropas meistarsacīkšu spēlē sadūrās ar organizētu un gudru Izraēlas valstsvienības aizsardzību, tomēr labākas sekmes no tālās distances un Jēkabsones drošā roka galu galā ļāva izcīnīt grūtu, bet ļoti svarīgu uzvaru - 77:73!

Rīt pulksten 22.00 vēlu vakarā mūsu basketbolistes pirmā posma pēdējā spēlē mērosies spēkiem ar Eiropas čempionēm čehietēm, kas otrdien arī otrajā turnīra spēlē svinēja pārliecinošu uzvaru, ar 86:62 pārspējot Turciju.

Anete Jēkabsone-Žogota (arhīva foto) apliecināja, ka ir stabilākā un rezultatīvākā komandas spēlētāja.
Anete Jēkabsone-Žogota (arhīva foto) apliecināja, ka ir stabilākā un rezultatīvākā komandas spēlētāja. Foto: AFI

Neatkarīgi no pēdējā mača iznākuma mūsējās jau ir nodrošinājušas vietu otrā posma cīņām E grupā, turklāt līdz ņemot vismaz vienu uzvaru. Otrajā posmā mūsu komandas pretinieces būs dienvidu kaimiņienes lietuvietes, kā arī Beļģijas un Vācijas basketbolistes. Otrā posma spēles notiks piektdien, svētdien un otrdien.

Latvijas un Izraēlas mača varone numur viens, bez šaubām, bija Anete Jēkabsone-Žogota, kas visā spēlē guva 28 punktus (2p 5/10, 3p 5/11) un piecreiz rezultatīvi asistēja partnerēm, tajā skaitā atdeva izcilu piespēli Zanei Tamanei, kas 31 sekundi pirms spēles beigām panāca četru punktu pārsvaru 74:70.

Kā izrādījās, tā vēl nebūt nebija uzvara, jo tieši pēc desmit sekundēm Lirona Koena atbildēja ar trīspunktu metienu - 74:73. Turpinājums bija pārbaudījums pat visstabilākajām nervu sistēmām...

13 sekundes pirms beigām Gunta Baško realizēja tikai vienu no diviem soda metieniem un Izraēlas basketbolistēm atlika pietiekami daudz laika, lai izspēlētu bumbu līdz normālam metienam. Tomēr saskaņotas darbības vietā Liada Suesa avantūriski ielauzās Latvijas soda laukumā, kur vakara varone numur divi - Zane Eglīte - savā stilā bumbu viņai nočiepa un 2,2 sekundes pirms finālsvilpes izpelnījās soda metienus. Cepuri nost Zanei, jo tik atbildīgajā brīdī ārēji vēsā mierā viņa iemeta abus!

Tā jau bija uzvara - varbūt samocīta un ar zobiem izrauta un, jāatzīst, lielā mērā ar tālmetieniem un Jēkabsones rokām izcīnīta - tomēr uzvara ir un paliek uzvara!

Paldies, meitenes, ka pratāt izvairīties no vēl viena "Izraēlas grābekļa" un neturpinājāt to bēdīgo taciņu, ko jau trīs finālturnīrus pēc kārtas min vīriešu valstsvienība. Tagad jānovēl sekmīgāks un drošāks sniegums turpmākajās turnīra gaitās, jo pret Izraēlu vēlreiz spilgti izpaudās mūsu komandas vājās vietas. Ļoti lielas problēmas uzbrukumā mūsējām sagādā cieša segšana, pretinieču zonas aizsardzība, un, šķita, ka arī treneru korpuss tā īsti nezināja (vai nemācēja izskaidrot), kā vēl bez tālmetieniem varētu iedabūt bumbu Izraēlas komandas grozā.

2007. gada 25. septembris, Vasto. Zane Eglīte (pa labi) cenšas neitralizēt Izraēlas komandas spēlētāju Laini Selvinu.
2007. gada 25. septembris, Vasto. Zane Eglīte (pa labi) cenšas neitralizēt Izraēlas komandas spēlētāju Laini Selvinu. Foto: FIBA.com

Visā spēlē latvietes realizēja 11 no 27 trīspunktu metieniem, no kuriem piecus otrajā puslaikā sameta Jēkabsone-Žogota. Pateicoties mūsu komandas līderei, latvietes trešās ceturtdaļas vidū spēja izlīdzināt rezultātu (41:41) un ceturtā perioda pēdējās minūtēs no nepatīkamā 64:68 jau izvirzījās vadībā ar 70:68.

Pa astoņiem punktiem un sešām atlēkušajām bumbām Ievas Kubliņas un Zanes Tamanes kontā. Pēdējā izcēlās vēl ar trīs rezultatīvām piespēlēm un trīs pārtvertām bumbām. Septiņus punktus uzvarai pievienoja Eglīte un Ieva Tāre, kura pirmās ceturtdaļas izskaņā panāca labvēlīgu rezultātu 17:11.

Latvijas komandas rindās vēl spēlēja un punktus guva: Santa Dreimane 6 p., Liene Jansone 6 p. +3 a.b., Gunta Baško - 5 p., Aija Brumermane 2 p., Dita Krumberga 0 p., Ilze Ose-Hlebovicka 0 p., Anita Teilāne - nespēlēja.

Ar 21 punktu rezultatīvākā Izraēlas komandā bija Liada Suesa, 15 punkti Rīgā dzimušās Jekaterinas Abramsones rēķinā.

Statistika: Latvija - 2p 13/31, 3p 11/27, sm 18/22, Izraēla - 2p 19/38, 3p 7/17, sm 14/21.

Atlēkušās bumbas: Latvija - 29, Izraēla - 36.

Zane Tamane (att. pa labi pret Liadu Suesu) deva vērā ņemamu ieguldījumu komandas uzvarā, tomēr pāris reizes aizmeta garām no groza apakšas un cīņā par atlēkušajām bumbām nereti zaudēja augumā īsākajām pretspēlētājām.
Zane Tamane (att. pa labi pret Liadu Suesu) deva vērā ņemamu ieguldījumu komandas uzvarā, tomēr pāris reizes aizmeta garām no groza apakšas un cīņā par atlēkušajām bumbām nereti zaudēja augumā īsākajām pretspēlētājām. Foto: FIBA.com

Pēc veiksmīgā spēles sākuma, kad Latvijas basketbolistes izvirzījās vadībā ar 10:2 un pārsvaru saglabāja arī ceturtdaļas vidū (15:8), sekoja kritums un otrās ceturtdaļas vidū ar 27:20 vadībā jau bija papildu kvalifikācijas turnīra uzvarētājas.

Trīs minūtes pirms lielā pārtraukuma ar diviem tālmetieniem mūsējās gan spēja samazināt rezultāta starpību līdz 27:29, tomēr atlikušajā laikā ievērojami pārākas atkal bija izraēlietes, kas pēdējo puslaika nogriezni uzvarēja ar 10:3.

Arī otrā puslaika sākums mūsu komandai iznāca smagnējs, tomēr pēc Jansones, Tamanes un pieciem pēc kārtas gūtiem Jēkabsones punktiem perioda vidū rezultāta tablo jau apliecināja līdzsvaru - 41:41. Pārņemt vadību mūsu basketbolistēm gan neizdevās, tomēr arī pretinieces nespēja panākt vairāk kā 2-4 punktu pārsvaru.

Pēdējās ceturtdaļas pirmajās trīsarpus minūtēs latvietes spēja gūt tikai divus punktus un dienvidnieces panāca sešu punktu pārsvaru (55:61). Tomēr tad pa reizei no pustālās distances precīzas bija Jēkabsone un Kubliņa, bet spēlē pirmais un vienīgais Baško trīspunktu metiens kārtējo reizi atjaunoja "status quo" - 62:62. Vēl pēc 20 sekundēm Jēkabsone no soda metienu līnijas pirmoreiz otrajā puslaikā vadībā izvirzīja Latviju (64:62), un nu jau šķita, vēl mazliet un izraēlietes tiks salauztas pavisam.

Liene Jansone (pirmā no labās) un Zane Eglīte (vidū), bezpalīdzīgi noraugās kā grozu gūst Izraēlas komandas līdere Liada Suesa.
Liene Jansone (pirmā no labās) un Zane Eglīte (vidū), bezpalīdzīgi noraugās kā grozu gūst Izraēlas komandas līdere Liada Suesa. Foto: FIBA.com

Te tev nu bija... pēc nepilnām divām minūtēm latviešiem atkal bija jāsaķer galva, jo smagi iegūtais tika ar vieglu roku izsēts. Trīs minūtes un 38 sekundes pirms beigām - 64:68. Un tieši šajā, visgrūtākajā brīdī notika tas, kāpēc Aneti Jēkabsoni mēs dēvējam par komandas līderi un kāpēc tieši viņa ir komandas kapteine. Ar 33 sekunžu intervālu Anete aukstasinīgi vienu pēc otra pretinieču grozā ieraidīja divus trīnīšus un 70:68! Divas minūtes pirms beigām Eglīte panāca 72:68, un tad jau arī sekoja reportāžas ievadā aprakstītā spēles galotne, kurā galveno lomu nospēlēja tieši Zane.

Latvijas valstsvienības sastāvs: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Ilze Ose-Hlebovicka, Santa Dreimane, Aija Brumermane, Dita Krumberga, Anita Teilāne. Galvenais treneris - Ainars Zvirgzdiņš. Treneri - Ainārs Čukste, Aigars Nerips.

B grupā šodien pirmo uzvaru izcīnīja Lietuvas valstsvienība, kas ar 67:50 sagrāva Rumāniju un nodrošināja vietu turnīra otrajā posmā un tātad arī savstarpējo spēli ar latvietēm. Pie otrās uzvaras tika beļģietes, kas ar 61:53 pārspēja Vāciju. Arī šīs abas komandas jau ir garantējušas vietu nākamajā kārtā, kur tāpat tiksies ar Latviju.

C grupā Krievija sīvā cīņā ar 63:59 pieveica Franciju, bet mājinieces itālietes ar 65:55 apspēlēja Grieķiju. No šīs grupas otrajam posmam kvalificējās Krievijas, Francijas un Itālijas komanda. D grupā Spānija ar 79:76 uzvarēja Serbiju, bet Baltkrievija ar 92:66 sagrāva Horvātiju. Otrajā posmā spēlēs Spānija, Serbija un Baltkrievija.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu