Paldies, dāmas, un lūdzu - neatkārtojiet vīru kļūdas! (37)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ilmārs Znotiņš, Diena

Ar pārliecinošu uzvaru Eiropas basketbola meistarsacīkstes ir sākusi Latvijas sieviešu valstsvienība, kas turnīra pirmajā spēlē šovakar Itālijā guva virsroku pār Turciju. Lielisku sniegumu parādīja visas četras komandas līderes - Gunta Baško, Zane Tamane, Anete Jēkabsone un Ieva Kubliņa. Pamata eiforijai nav ne mazākā, jo izšķirīgā cīņa par iekļūšanu otrajā posmā būs rīt ar Izraēlu.

Četrām pamatsastāva spēlētājām gūstot desmit vai vairāk punktu, latvietes pirmā posma pirmajā spēlē pirmdien bija neapšaubāmi pārākas pār turcietēm un svinēja pelnītu uzvaru ar 73:62.

Pa ceturtdaļām - 18:18, 20:13, 21:18, 14:13.

2007. gada 24. septembris, Vasto. Latvijas komandas rezultatīvākā spēlētāja Gunta Baško (pa labi) jau ir tikusi garām turcietei Birselai Vardarli.
2007. gada 24. septembris, Vasto. Latvijas komandas rezultatīvākā spēlētāja Gunta Baško (pa labi) jau ir tikusi garām turcietei Birselai Vardarli. Foto: FIBA.com

Gunta Baško šajā spēlē guva 17 punktus (2p 6/7), izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas un septiņas reizes arī rezultatīvi asistēja savām partnerēm. Pa 16 punktiem Anetes Jēkabsones-Žogotas (sm 7/7, +4 piesp.) un Ievas Kubliņas rēķinā (+4 a.b.), bet Zane Tamane izcēlās ar desmit punktiem (2p 5/8), 11 atlēkušajām bumbām un diviem bloķētiem metieniem.

Rīt pulksten 19.30 pēc Latvijas laika mūsu basketbolistes tiksies ar papildu kvalifikācijas turnīra uzvarētājām Izraēlas basketbolistēm un pozitīva rezultāta gadījumā nodrošinās vietu turnīra otrajā posmā. Izraēla pirmdien ar 43:75 atzina bezierunu kapitulāciju mačā ar Eiropas čempionēm čehietēm. Ar Čehiju mūsu komanda tiksies pirmā posma pēdējā spēlē - trešdien 22.00. Pēc sākuma izrāviena ar 6:2 latvietes šodien pirmās ceturtdaļas vidū ļāva turcietēm panākt trīs punktu pārsvaru (8:11), tomēr šī "bedre" ilga tikai divas minūtes un 23 sekundes. Otrās ceturtdaļas sākumā dienvidniecēm vēl gan izdevās panākt minimālu pārsvaru ar 18:19 un ceturtdaļas vidū izlīdzināt rezultātu - 23:23. Tomēr tā arī izrādījās pēdējā reize, kad uz tablo bija līdzsvars. Nākamajās divās minūtēs latvietes noorganizēja izrāvienu ar 11:1, un tā faktiski arī bija izšķirošā ofensīva šajā spēlē.

Anete Jēkabsone-Žogota.
Anete Jēkabsone-Žogota. Foto: FIBA.com

Ar trīspunktu metienu atrāvienu iesāka pieredzējusī spēlētāja Ieva Tāre, no tālienes ielādēja arī Kubliņa un Jēkabsone, bet pēc Kubliņas divpunktu metiena pirmoreiz spēlē +10 (34:24)! Visu atlikušo laiku mūsu basketbolistes nospēlēja meistarīgi un droši, un tuvāk par sešiem punktiem pretinieces nepielaida.

Turcijas komandas labā pa 21 punktam guva Nevrije Jilmaza un Jasemina Horasana.

Pirmo uzvaru turnīrā lielā mērā sekmēja pārākums pār pretiniecēm metienu precizitātē no visām pozīcijām un arī sekmīgākā cīņā par atlēkušajām bumbām: Latvija - 40, Turcija - 35. Statistika: Latvija - 2p 20/37, 3p 7/22, sm 12/16, Turcija - 2p 22/58, 3p 1/8, sm 15/21.

Ja uzbrukumā noteikti varēja nospēlēt arī sekmīgāk (Baško 3p 1/7, Jēkabsone 2p 3/8), tad aizsardzība šoreiz bija uzdevumu augstumos. Dienvidnieces bieži nespēja izdarīt metienu pa grozu atvēlēto 24 sekunžu laikā vai arī bija spiestas mest pēdējā brīdī no neērtām pozīcijām.

Ieva Tāre (arhīva foto).
Ieva Tāre (arhīva foto). Foto: AFI

Vērā ņemamu ieguldījumu uzvarā deva vēl trīs Latvijas komandas spēlētājas. Liene Jansone uzvarai pievienoja sešus punktus un četras atlēkušās bumbas, Tāre guva trīs punktus, izcīnīja četras atlēkušās bumbas un divreiz piespēlēja, bet Zanes Eglītes kontā trīs punkti un piecas bumbas zem groziem. Vēl divus punktus guva Santa Dreimane, bet laukumā uz īsu brīdi izgāja arī Ilze Ose-Hlebovicka.

Pirmā uzvara rezultāta un spēles gaitas ziņā iznāca diezgan pārliecinoša, tomēr sasprindzinājums mūsu komandas rindās bija jaušams, kādēļ arī pārāk daudz kļūdu (pavisam 17) un neprecīzu metienu arī no labām pozīcijām.

Uzvarai pār turcietēm, nebūs nekādas nozīmes, ja rīt otrajā spēlē mūsu meitenes uzkāps uz tā paša grābekļa, uz kura jau trīs finālturnīrus pēc kārtas spītīgi kāpj vīriešu valstsvienība. Arī pretinieces simboliskā kārtā ir no tās pašas "sērijas", proti, papildu kvalifikācijas turnīra uzvarētājas Izraēlas basketbolistes. Vīri Izraēlai izšķirīgo spēli par iekļūšanu otrajā posmā zaudēja gan 2003., gan 2005. gadā. Šogad uz grābekļa bija rakstīts "Made in Portugal" (ražots Portugālē - angļ. val.).

Ainārs Zvirgzdiņš pie Latvijas sieviešu valstsvienības stūres augstākā ranga turnīrā ir debitējis ar uzvaru, tomēr zaudējumu Izraēlai neviens viņam nepiedos.
Ainārs Zvirgzdiņš pie Latvijas sieviešu valstsvienības stūres augstākā ranga turnīrā ir debitējis ar uzvaru, tomēr zaudējumu Izraēlai neviens viņam nepiedos. Foto: Ilmārs Znotiņš, Diena

Un te nu patiešām gribas skaļi saukt: "Treneri Zvirgzdiņ, Čukste un Nerip, lūdzu, dariet visu iespējamo un neiespējamo, lai sieviešu komanda atšķirībā no vīriešiem būtu maksimāli mobilizējusies, sportiski nikna un taktiski pareizi sagatavota pret "it kā" grupas pastarītēm. Un, protams: "Dāmas, lūdzu, neapstājieties, bet turpiniet!"

B grupā, ar kuras trim labākajām komandām, iekļūstot otrajā posmā, būs jāspēlē arī latvietēm, mūsu dienvidu kaimiņienes lietuvietes ar 53:68 zaudēja Beļģijai, bet Vācija ar 85:78 uzvarēja Rumāniju.

Vēl C grupā Krievija ar 60:55 pārspēja Itāliju, bet Francija ar 58:50 guva virsroku pār Grieķiju. D grupā: Spānija - Baltkrievija 76:62, Serbija - Horvātija 88:70.

Latvijas valstsvienības sastāvs: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Ilze Ose-Hlebovicka, Santa Dreimane, Aija Brumermane, Dita Krumberga, Anita Teilāne. Galvenais treneris - Ainars Zvirgzdiņš, treneri - Ainārs Čukste, Aigars Nerips.

Komentāri (37)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu