"Paldies Tev", TV3, 3+! (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā nu iegājies, ka pēdējos gados tieši komerctelevīzijas ir uzņēmušās lomu būt par nozīmīgāko sporta forumu atainotājiem televizoru ekrānos. (Par nozīmīgākajiem es saucu komandu sporta spēļu translācijas – basketbols, hokejs, futbols). TV3 mums rāda (?!) Eiropas čempionātu basketbolā, Pasaules čempionātu hokejā, kādu laiku atpakaļ centās rādīt UEFA Čempionu līgu; LNT mums piedāvāja Baltijas Basketbola līgas spēles, Formulu 1, TV5 – Latvijas futbola klubu spēles.

Masīvās pašreklāmas kā televīzijās tā citos masu medijos liek domāt, ka nu tik būs. Mēs Jums parādīsim, kā tas jādara! Diemžēl īlenu maisā nenoslēpsi – katram sporta līdzjutējam nu ir pilnīgi skaidrs, ka minētās telekompānijas sporta pārraides demonstrē tikai un vienīgi 1) lai no pārraižu sponsoriem paņemtu pēc iespējas lielāku naudu (kas būtībā ir pašsaprotami), 2) lai konkrētās sporta spēles nerādītu cita telekompānija. 3) pārdot pēc iespējas vairāk VIASAT komplektus, jo tikai Viasat 1 un Viasat Ekstra demonstrē spēles tiešraidēs. Sanāk "suns uz siena kaudzes". Pašam tās rādīt nav liela interese (jo tiek uzskatīts, ka sporta līdzjutēji ir krietni mazāk, nekā "ziepju operu" skatītāju auditorija), taču citai TV raidīšanas tiesības arī pārdot negribas, kas konkrētās sacensības varētu parādīt pilnā apjomā.

Konkrēti piemēri no EČ basketbolā: Piektdienas vakars (14.09.2007). Plkst. 20:00 un 22:30 notiek basketbola čempionāta ceturtdaļfināla spēles. Vienā spēlē tiekas Lietuvas izlase, otrajā spēlē esošie Eiropas čempioni pret lielākā pārsteiguma autoriem šajā čempionātā - Slovēniju. (būtu lieki piebilst, ka šīs konkrētās spēles ieies basketbola vēsturē ar savu dramatismu un trilleru labāko paraugu cienīgo sižetu).

TV3 mums piedāvā skatīties "Dziesmu dueli" un mākslas filmu "Ducis ir lētāk", kam nākamajā dienā ir atkārtojums. 3+ mums savukārt demonstrē mākslas filmu "Stacija diviem" un 1991. gada filmu "Dieva bruņas" ar neatkārtojamo Dž.Čanu galvenajā lomā.

Sestdienas vakars, kad Spānijā notiek pusfināli, TV3 mums demonstrē Šreku 2 (nez kuro reizi?!) un "Dejo ar zvaigzni" atkārtojumu, 3+ rāda mākslas filmu "Mīlas apreibinātie".

Tas viss notiek laikā, kad basketbols Latvijā ir kļuvis par pārliecinošu sporta spēļu karali, galvenokārt pateicoties klubu startiem pērnajā sezonā, un lielo sabiedrības interesi izlases sagatavošanās cikla laikā.

Var jau pieciest, ka LNT BBL translācijas bieži vien rādija ierakstā un arī tad ar 20-25 minūšu kavēšanos pēc tā, kas rakstīts programmā, var jau pieciest, ka LNT gadījās vispār neparādīt plānotās spēles, tā vietā iepriecinot sporta līdzjutējus ar Mistera Bīna vecajām sērijām.

Tāpat sporta līdzjutējs Latvijā var pieciest, ka to reto reižu laikā, kad kāda komerctelevīzija rāda kādu spēli, reklāmas kopējais garums noteikti daudz neatpaliek no spēles laika garuma.

Tikai un vienīgi savā vārdā vēlos vērst sporta spēļu atbalstītāju uzmanību, ka Latvijas sporta līdzjutējs savu iemīļoto sporta veidu skatīsies JEBKURĀ televīzijā, ja tā spēs kvalitatīvi un precīzi parādīt konkrēto sporta veidu. Tāpat esmu pārliecināts, ka piektdienas un sestdienas vakaros basketbolu skatītos VISI īstenie basketbola fani un līdzjutēji, kaut arī ne ceturtdaļfinālā, ne pusfinālā nespēlē Latvijas valstsvienība.

Nobeigumā ieteikums TV3, 3+ un LNT. Nebojājiet savu programmu ar lietām, par kurām Jums nav ne saprašanas, ne vēlmes to parādīt kvalitatīvi un pilnā apjomā. Ieteikums atbalstītājiem: Izsveriet rūpīgi, vai nekvalitatīvi parādīts sports pret milzu līdzekļiem, kas tiek ieguldīti reklāmā, kas vairums gadījumu pēc pāris dienām jau izsauc refleksu aiziet pēc tējas, ir tā vērts. Pieprasiet televīzijām konkrētu apjomu, kvalitatīvu izpildi un iegūstiet Latvijas sporta līdzjutēju cieņu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu