Viens labs darbiņš padarīts (24)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība ir guvusi savu pirmo uzvaru Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīrā, svētdien Rīgā pārliecinoši apspēlējot ziemeļu kaimiņus igauņus un pakāpjoties uz otro vietu D grupā. Trešdien izbraukumā mūsu basketbolisti mērosies spēkiem ar Dānijas izlasi.

Pēc smagās sagrāves Horvātijā par motivācijas, cīņasspara un precizitātes trūkumu šoreiz bija grēks sūdzēties - latvieši igauņus "izcepināja" precīzi ar +30 jeb 87:57!

Pa ceturtdaļām - 30:13, 18:10, 19:23, 20:11.

Rezultatīvākais Latvijas komandā ar 15 punktiem bija Kristaps Janičenoks, bet pa 13 punktiem uzvarai pievienoja Kristaps Valters (5 a.b., 4 piesp.) un Raitis Grafs, kā rēķinā arī septiņas atlēkušās bumbas.

Igauņiem rezultatīvākais ar 22 punktiem izrādījās Tarmo Kikerpils.

Mačs ar Igauniju mūsu komandai bija pirmā oficiālā spēle "Arēnā Rīga" un pirmais kvalifikācijas cikla iznāciens savu skatītāju priekšā. Tas izdevās godam, tomēr, kā preses konferencē uzsvēra Latvijas vienības galvenais treneris Kārlis Muižnieks - spēle nebija nekāda vieglā pastaiga.

Kārlis Muižnieks (no kreisās) aicina Kristapu Valteru pēc iespējas ātrāk celties augšā un turpināt cīnīties.
Kārlis Muižnieks (no kreisās) aicina Kristapu Valteru pēc iespējas ātrāk celties augšā un turpināt cīnīties. Foto: AFI

"Rezultāta ziņā spēle, protams, izdevās," pozitīvo iznākumu uzsvēra Muižnieks. "Igaunija ir komanda, kas cīnās par katru bumbu. Mums izdevās neļaut pretiniekam sajust savu spēli. Arī mūsu sniegumā bija kritums [trešās cet. otrajā pusē - aut.], tomēr spējām viņus apturēt un atgūt zaudēto ritmu. Uzsveru, tā bija grūti uzvarēta spēle, kurā viena komanda izcīnīja uzvaru pār otru."

Komandas kapteinis Aigars Vītols: "Izdevās izpildīt trenera taktiskos uzdevumus aizsardzībā, un tas ir galvenais iemesls, kāpēc šodien izdevās uzvarēt."

Atšķirībā no Horvātijas mača Muižnieks bija izdarījis vienu korekciju starta piecniekā, kur kopā ar Vītolu, Kristapu Valteru, Uvi Helmani un Kasparu Ciprusu šodien laukumā devās arī Janičenoks.

Sākuma iemetienā tikuši pie bumbas, mājinieki uzreiz metās uz priekšu. Helmaņa tālmetiens gan nesasniedza pat stīpu, taču pirmais pie bumbas bija Valters, kas tūlīt pat izpelnījās soda metienus un tos arī sekmīgi realizēja - 2:0.

Trešajā minūtē Vallo Ālingu trāpīja mērķī no tālienes un vadībā, pirmo un pēdējo reizi šajā vakarā, izvirzījās igauņi (4:5).

Foto: AFI

Mokoši klusējusi un pievīlusi spēlē pret horvātiem (tikai 2 met. no 15), ar spalgu zalvi beidzot ieslēdzās latviešu tālā artilērija. Trīs minūšu intervālā vispirms Helmanis, tad Valters un divreiz pēc kārtas Janičenoks groza tīkliņam lika noplīvot trīs punktu vērtībā - 20:6!

Veiksmes pamatā bija ne jau akla laime, bet sīksta darbība aizsardzībā, mērķtiecīga atlēkušo bumbu vākšana pie sava groza un pacietība, labā metiena pozīcijā izvirzot kādu no snaiperiem. Bešā nepalika arī pirmās kvalifikācijas spēles rezultatīvākais vīrs Cipruss (att.), kas iesprauda gan no augšas, gan trāpīja grozā par spīti pārkāpumam.

Ceturtdaļas izskaņā līdzās Ciprusam parādījās četri no komandas soliņa - Sandis Valters, Jānis Blūms, Armands Šķēle, Gatis Jahovičs, bet otrās desmitminūtes sākumā - arī Grafs Ciprusa vietā. Patīkami, bet arī rezerves "piecītis" turpināja kontrolēt notikumus laukumā un otrās ceturtdaļas vidū mājinieku pārsvars sasniedza jau 23 punktus. Bija gan Šķēles ātrais uzbrukums, gan Grafa grozs pēc pacietīgas izspēles, gan arī rūpīgi "izplānots" Blūma trīspunktnieks.

Atgriezies laukumā, starta piecinieks pārsvaru vienubrīd uzaudzēja pat līdz +27, kad uzbrukuma pēdējā sekundē tāls trīspunktu metiens izdevās Valteram jaunākajam. Pēc puslaika +25 un gribējās rast atbildi uz jautājumu - vai tiešām tādā garā, ar nestabilitāti slavenajai Latvijas izlasei, šoreiz izdosies turpināt vai tomēr igauņi atradīs kādas pretzāles mūsu ātrumam un precizitātei.

Virs igauņiem! Latvijas valstsvienības kapteinis Aigars Vītols pēc mirkļa nogādās bumbu Igaunijas izlases grozā.
Virs igauņiem! Latvijas valstsvienības kapteinis Aigars Vītols pēc mirkļa nogādās bumbu Igaunijas izlases grozā. Foto: AFI

Otrā puslaika sākums par draudošām briesmām vēl neko neliecināja. Ātri Kristapa Valtera trīs punkti, sekmīgs Ciprusa uzbrukums no groza apakšas un kopējo ainu neizbojāja arī fakts, ka par abpusēju rupjību līdz spēles beigām tika noraidīts Cipruss un Kristjans Kangurs (nez kas būtu noticis ar igauni, ja Ciprusa atbildes sitiens būtu sasniedzis adresātu).

Bet latvieši tik turpināja mest. Pēc zibensātras izspēles Vītola tālmetiens deva jau +30, bet pēc Grafa metiena laukuma saimnieki sasniedza šajā spēlē lielāko pārsvaru +32. Taču tieši tad ar igauņiem izdevās nospiest "uz bremzes pedāļa", proti, tradicionālas grūtības mūsu komandai sagādāja pretinieka zonas aizsardzība un rezultāts nebija ilgi jāgaida.

Pēc viesu izrāviena 13:0, latviešu pārsvars bija sarucis līdz +19. Blūma trīspunktnieks un Grafa "slam dunk" gan nedaudz izlādēja atmosfēru, tomēr ceturtās ceturtdaļas sākumā precīzs tālmetiens mājinieku pārsvaru sadeldēja līdz +18...

Līdz nopietnākām nepatikšanām šoreiz nenonāca taču, kas zina, kā viss būtu beidzies, ja pretim būtu spēcīgāks pretinieks nekā šobrīd paaudžu maiņas pašā zenītā esošā Igaunijas izlase. Vēl vienu svarīgu tālmetienu trāpīja Blūms, septiņus punktus guva ar varenu azartu spēlējošais Grafs, un drīz viens rezultāta tablo atkal vēstīja patīkami apaļus skaitļus - 83:53. Šo pārsvaru izdevās saglabāt, jo 3,5 sekundes pirms spēles beigām Helmanis ar Latvijas izlases 12. trīspunktu metienu pielika punktu pirmajai uzvarai.

Uvis Helmanis (no kreisās) cīņā par gaisa bumbu ar igauni Kristjanu Makki.
Uvis Helmanis (no kreisās) cīņā par gaisa bumbu ar igauni Kristjanu Makki. Foto: AFI

"Igauņi ļāva spēlēt, un mēs ātri noķērām savu ritmu, tāpēc arī uzvarējām tik pārliecinoši," pēc spēles atzina Helmanis, kas guva 11 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. "Teikšu tā - labs rezultāts, bet spēle varēja būt labāka. Diezgan daudz bija kļūdu aizsardzībā, tāpat bija nesaprašanās starp ārējās un iekšējās līnijas spēlētājiem," sviedriem aumaļām turpinot līt, paškritiku netaupīja Helmanis.

Latviešu šīsdienas panākums ir viena no mūsu komandas pārliecinošākajām uzvarām savstarpējos mačos ar igauņiem. Kā atzina Igaunijas izlases bijušais spēlētājs, bet tagad galvenais treneris Tīts Soks, viņa vīri mentāli nav bijuši gatavi šai spēlei.

"Latviešu ātrumam un uzbrukuma shēmām mums vajadzēja likt pretim individuālo meistarību un aizsardzību," teica Soks. "Mūsu komanda nevar paļauties uz veiksmi uzbrukumā, bet gan tieši uz labu aizsardzību. Spēli atdevām jau pirmajā puslaikā, un patiešām žēl, ka nesanāca īsta kauja..."

Latvijas un Igaunijas otrs mačs 13. septembrī notiks Tallinā.

Statistika: Latvija - 2p 20/40, 3p 12/25, sm 11/16, Igaunija - 2p 15/31, 3p 6/20, sm 9/11.

Latvijas valstsvienībā spēlēja un punktus guva: Kristaps Janičenoks 11 p.+ 4 piesp., Raitis Grafs 13 p.+ 7 a.b., Kristaps Valters 13 p.+ 5 a.b.+ 4 piesp., Uvis Helmanis 11 p.+ 7 a.b.+ 4 piesp., Aigars Vītols 9 p., Jānis Blūms 9 p., Kaspars Cipruss 8 p.+ 5 a.b., Armands Šķēle 4 p., Gatis Jahovičs 3 p., Sandis Valters 2 p. Sandis Buškevics, Ivars Timermanis - nespēlēja.

Trešdien pulksten 19.00 pēc Latvijas laika, mūsu basketbola komanda izbraukumā spēlēs ar Dāniju, kas šodien savā laukumā ar 67:92 zaudēja horvātiem.

Dāņu rindās rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Kristiāns Drejers, 16 punkti un astoņas atlēkušās bumbas Mikaela Andersena kontā. Horvātijas izlases labā - 20 punkti Zoranam Planiničam, savukārt Mario Kasuns izcēlās ar 15 punktiem un desmit bumbām zem groziem.

Citi kvalifikācijas spēļu rezultāti. A grupā: Ukraina - Zviedrija 66:61, Polija - Bulgārija 75:68. B grupā: Bosnija un Hercegovina - Portugāle 78:80, Maķedonija - Izraēla 90:87. C grupā: Beļģija - Krievija 91:80 (!), Ungārija - Čehija 76:80.

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu