Parviainens: Uz PČ dosimies ar savu visu laiku labāko komandu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas vīriešu florbola izlase uz pasaules čempionātu, kas jau piektdien sāksies Zviedrijā, dosies ar savu visu laiku labāko komandu, kādu savā šeit pavadītajā laikā redzējis tās galvenais treneris Īro Parviainens.

Pasaules čempionāts no 5. līdz 14. decembrim notiks Zviedrijas pilsētā Gēteborgā. Latvija pasaules meistarsacīkstēs cīnīsies A apakšgrupā ar mājiniekiem zviedriem, kā arī Somijas un Vācijas valstsvienībām. Zviedri ir pašreizējie pasaules čempioni, bet somi - vicečempioni.

«Mums ir sava visu laiku labākā komanda. Sastāva izvēle bija smaga,» trešdien preses konferencē izteicās Parviainens.

«Uzskatu, ka arī pirmās divas spēles pret zviedriem un somiem būs ļoti svarīgas, jo manā trenēšanas laikā pirmoreiz tiksimies ar Zviedriju, un līdz šim mūsu problēma ir bijusi tieši maču trūkums pret spēcīgiem pretiniekiem. Esmu par savu komandu pārliecināts. Pirmajās spēlēs gan bieži jaukšu maiņas, tomēr mums ir jābūt gudriem, jo var gadīties, ka kādos mačos būs jāspēlē uz noteiktu rezultātu, lai pēc tam būtu parocīgāks pretinieks nākamajā mačā.»

Pirmo reizi arī vīriešu čempionātā tiks izmantota tā pati izspēles sistēma, kuru lietoja jau iepriekšējā sieviešu čempionātā, - 16 komandas grupās sadalītas, ņemot vērā pasaules rangu. Pēc grupu turnīra A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēles ar C un D grupas pirmo divu vietu ieguvējām.

«Būšu vīlies pēc ikviena zaudējuma. Ja neskaita trūkstošās spēles pret spēcīgām komandām, čempionātam esam labi sagatavojušies.

Ļoti labi zinu, kā spēlē Zviedrija un Somija, un tā mums ir priekšrocība,» uzskata somu speciālists, piebilstot, ka aizsargs Aigars Belasovs atgriežas laukumā pēc ilgstoša savainojuma, tāpēc pirmoreiz laukumā, visticamāk, dosies vien grupas pēdējā mačā pret Vāciju.

Latvijas izlase 2012.gada beigās pasaules čempionāta apakšgrupas pēdējā mačā sensacionāli pieveica spēcīgo Čehiju, kas ceturtdaļfinālā ļāva izvairīties no tikšanās ar Somiju. Tomēr vēsturi pārrakstīt Latvijai neizdevās, jo cīņā par iekļūšanu pusfinālā tika zaudēts Vācijai un turnīrs noslēgts sestajā vietā.

«Pēc uzvaras pār Čehiju viesnīcā atgriezāmies ļoti vēlu un restorāns jau bija slēgts, tāpēc spēlētāji apēda vien sviestmaizes, taču visi zina, cik svarīgs tik smagā turnīrā ir uzturs. Latvijas izlase pēc šā mača mājās bija kā varoņi, bet mačā pret Vāciju, kas nebūt nav vāja komanda, cīņu kontrolējām, to gan nespējot izmantot,» notikumus pirms diviem gadiem atceras Parviainens, kuram piekrīt arī Latvijas Florbola savienības prezidents Ilvis Pētersons. «Pirms tā mača pret Vāciju komanda bija eiforijā, tomēr uzskatu, ka šī spēle mums ir nākusi ļoti par labu.

Centīsimies tādas kļūdas vairs nepieļaut.»

Latvijas izlase piedalījusies visos deviņos līdz šim notikušajos pasaules čempionātos, trīs reizes izcīnot piekto vietu. Pētersons aicina izlases rezultātus pirmajos čempionāta mačos pret Zviedriju un Somiju uztvert ar izpratni, bet izteicās, ka federācija būs apmierināta ar iekļūšanu labāko piecniekā.

«Sagatavošanās posms ir aizvadīts daudz kvalitatīvāk. Bijušas vairākas treniņnometnes, taču daudz kas būs atkarīgs no mūsu psiholoģiskās gatavības, kā ļoti pietrūka iepriekšējā turnīrā. Ikviens, kurš palika mājās, būtu cienīgs aizstāt tos, kuri dosies uz čempionātu,» uzskata izlases kapteinis Oskars Fīrmanis. «Spēļu grafiks ir ļoti skarbs, jo ir iespējamas septiņas spēles deviņu dienu laikā, tomēr mums ir piesaistīts fiziskās sagatavotības treneris Ivars Čākurs. Arī iepriekš Latvijas izlase allaž ir izcēlusies ar labu fizisko sagatavotību, un līdztekus tam esam kļuvuši pieredzējušāki. Galvenais būs tikt galā ar savām galvām, it īpaši pirmajā mačā pret mājiniekiem, jo tā daudziem mūsu spēlētājiem, iespējams, būs vienīgā spēle karjerā 10 000 līdzjutēju priekšā.»

«Mačā pret Zviedriju koncentrēsimies uz atsevišķiem viņu spēlētājiem. Uztrauc vienīgi lielais spēļu skaits, kas pat profesionāļiem būtu daudz, bet mēs esam amatieri,» atgādina Fīrmanis. «Treneriem jādomā, kā spēlētājus pietaupīt, tomēr to būs grūti izdarīt, jo pieteikumā ir tikai 18 laukuma spēlētāji.»

Oktobra beigās un novembra sākumā Latvijas izlase Valmierā triumfēja Četru nāciju pārbaudes turnīrā, apspēlējot Igauniju, Vāciju un Dāniju.

«Šajā turnīrā gūto uzvaru pār Vāciju neuzskatām par revanšu. Septembrī tikāmies ar vienu no vadošajiem Somijas klubiem «Classic», un tā spēle parādīja, ka mūsu līmenis patiešām ir audzis. Vienīgi ir grūti pret šādiem pretiniekiem izturēt visas 60 minūtes. Tam vēl nepieciešams laiks,» piebilst izlases kapteinis.

Izlasi čempionātā pārstāvēs astoņi valsts čempionvienības «Cēsu alus»/«Lekrings» spēlētāji, četri spēlētāji no «Mogo-RTU»/«Rockets» vienības, divi no «Valmiera»/ViA komandas, bet pa vienam no Stalbes «Pārgaujas», «Lielvārdes», «Ulbrokas»/FS «Masters» un Kocēnu «Rubenes». Vēl divi sportisti - Morics Krūmiņš un Artis Raitums - spēlē Somijas klubos.

Savukārt rezervisti, kuri traumas vai slimības gadījumā drīkstēs aizstāt kādu no nosauktā divdesmitnieka, ir vārtsargs Kristiāns Ķīlis («Talsi»/«Triobet»), aizsargs Mārtiņš Broks («Valmiera»/ViA) un uzbrucējs Edžus Ceriņš («Ulbroka»/FS «Masters»).

Astoņas translācijas no čempionāta nodrošinās Latvijas Televīzija (LTV), pārraidot visas Latvijas izlases spēlēs grupu turnīrā, iespējamo ceturtdaļfināla spēli, abas pusfināla cīņas un abus mačus par medaļām.

Latvijas izlase vietu pasaules čempionātā sev nodrošināja, janvārī un februārī Valmierā notikušajā kvalifikācijas turnīrā izcīnot otro vietu.

2016.gada pasaules čempionāts vīriešiem tiks aizvadīts Latvijā. Izceļams, ka šā fakta dēļ pirmoreiz vēsturē kvalifikācijas sacensībās uz nākamo čempionātu piedalīsies visas četras pasaules vadošās izlases - Somija, Zviedrija, Čehija un Šveice.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu