Šveices futbola līdzjutēji noliedz savu vainu policista piekaušanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visi trīs Šveices futbola līdzjutēji, kuri apsūdzēti par privātās drēbēs tērpta Rīgas Pašvaldības policijas darbinieka piekaušanu, pilsētas Centra rajona tiesā šodien noliedza savu vainu minētajā noziedzīgajā nodarījumā.

Cietušais pašvaldības policists Aivars Broms tiesā liecināja, ka šā gada 9.septembrī ap plkst.20 viņš gājis garām "Čili picai", kas atrodas Rīgā pie Laimas pulksteņa. Policists pamanījis, ka četri vīrieši pie blakus esošās sabiedriskās tualetes kārto savas dabiskās vajadzības, tādējādi ignorējot vispārpieņemtās sabiedrības normas. Broms šīm personām aizrādījis, sākotnēji latviski, pēc tam - angliski. Čurātāji vaicājuši cietušajam, kādas viņam ir tiesības kaut ko aizrādīt, tāpēc Broms uzrādījis savu policista apliecību. Aizrādījumu saņēmušie jaunieši pēkšņi kļuvuši nervozi un sākuši izrādīt agresiju.

Negaidīti Broms no viena ārzemnieka saņēmis sitienu pa galvu ar stikla pudeli, kas no trieciena saplīsusi. Otrs aizrādījumu saņēmušais čurātājs sitis policistam ar dūrēm pa seju un pakausi, trešais - ar kāju pa sāniem, bet ceturtais kaut kur aizgājis un incidentā nav iesaistījies, liecināja policists. Broms ārzemniekiem neesot sitis, vien centies izvairīties no viņu raidītajiem sitieniem, līdz konfliktu izšķīris blakus esošās picērijas apsargs, kurš cietušajam bijis pazīstams. Rezultātā policistam esot nodarīti viegli miesas bojājumi - smadzeņu satricinājums, zemādas asinsizplūdumi un citas līdzīgas traumas.

Policists tiesā nav pieteicis ne materiālā, ne morālā kaitējuma kompensāciju. Vienīgais, ko viņš vēlas, - lai apsūdzētie saņemtu taisnīgu sodu par to, ka izrādījuši klaju necieņu pret Latviju un tās sabiedrību, žurnālistiem pēc tiesas sēdes norādīja cietušais. "Es to nedarīju, lai iedzīvotos," uzsvēra Broms. Policists atzīmēja, ka, pēc viņa domām, atbilstošākais sods apsūdzētajiem tagad būtu aizliegums turpmāk iebraukt Latvijā. Ārzemniekiem inkriminētais Krimināllikuma pants gan šādu sankciju neparedz.

Šodien tiesā tika sākta arī liecinieku uzklausīšana. "Čili picas" apsargs pēc liecību sniegšanas tiesā žurnālistiem sacīja, ka, viņaprāt, ārzemniekiem par šādu necieņas izrādīšanu būtu jāsaņem sodi, kas "kārtīgi kniebj pa kabatu", citādi uz Latviju atbraukušajiem tūristiem nav bijības pret vietējo sabiedrību un varu.

Savukārt paši apsūdzētie gan notikušo atceras pavisam citādi, pastāstīja viņu aizstāvis advokāts Egons Rusanovs. Lai gan ārzemnieki tiesā savas liecības vēl nav snieguši, viņi nepiekrīt par cietušo atzīstā policista stāstītajam.

Kā atklāja Rusanovs, apsūdzēto ieskatā fizisko konfliktu esot aizsācis pats cietušais, turklāt kautiņā iesaistījies tikai viens no apsūdzētajiem - Reto Bahmanis. "Šīs lietas darīja tikai viens no šiem puišiem. Viņam pēkšņi agresīvā veidā uzbruka privātā tērpies jauns cilvēks, kurš nestādījās priekšā, ka viņš ir policijas darbinieks. Vienkārši viņš uzvedās agresīvi, uzbruka, iesita un izraisīja incidentu, pēc kura izcēlās kautiņš. Tas ir tā," ar apsūdzēto skatījumu uz notikušo iepazīstināja viņu aizstāvis.

Tiesas sēdē Rusanovs cietušajam policistam un uzklausītajiem lieciniekiem uzdeva neskaitāmus jautājumus, cenšoties noskaidrot sīkākās detaļas, kas varētu būt saistītas ar izskatāmo lietu. Piemēram, pēc tam, kad cietušais policists liecināja, ka notikuma dienā viņš bija ģērbies zilās džinsa biksēs, haki krāsas virsjakā un cepurē ar nagu, bet īsi pirms incidenta viņš austiņās klausījies mūziku, advokāts Rusanovs vēlējās noskaidrot, kādu tieši mūziku Broms klausījies, uz ko cietušais atbildēja, ka, visticamāk, tā bijusi Boba Mārlija daiļrade.

Pēc tiesas sēdes cietušais gan nebija īpaši pārsteigts par Rusanova uzdotajiem jautājumiem un raksturoja aizstāvja darbu kā profesionālu.

Advokāts vēlāk norādīja, ka aizstāvības ieskatā liecinieku klāstītais ir pretrunā ar cietušā liecībām.

Lietas izskatīšanu Centra rajona tiesa plāno turpināt rīt, 20.oktobrī, plkst.10, pastāstīja tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis.

Kā ziņots, visiem trim apsūdzētajiem - Reto Bahmanim, Mihaēlam Fēram un Rafaelam Pēteram Senam - šajā lietā tiek inkriminēts huligānisms. Viņi apsūdzēti pēc Krimināllikuma 231.panta 2.daļas - par huligānismu personu grupā, ja kādai personai nodarīti miesas bojājumi. Minētais likuma pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Krimināllieta izskatīšanai tiesā tika nodota saīsinātā procesa kārtībā. Apsūdzētie patlaban atrodas brīvībā, jo viņi ir iemaksājuši drošības naudu kopumā 24 000 latu apmērā.

Jau ziņots, ka 9.septembrī Rīgas centrā trīs iereibuši futbola līdzjutēji no Šveices uzbruka privātās drēbēs tērptam Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekam, kurš gan tobrīd nepildīja dienesta pienākumus.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Edgars Dudko informēja, ka ap plkst.20 Brīvības laukumā 1984.gadā dzimis Pašvaldības policijas darbinieks, esot privātās drēbēs un nepildot darba pienākumus, pamanīja, ka trīs vīrieši kārto savas dabiskās vajadzības. Varas pārstāvis piegāja pie vīriešiem, aizrādīja latviski un, saprotot, ka tie ir ārzemnieki, arī angliski. Pēc tam viņš saņēmis sitienu pa galvu no viena ārzemnieka, bet pārējie divi viņu fiziski ietekmējuši.

Visus likumpārkāpējus aizturēja Pašvaldības policijas darbinieki un nogādāja policijas iecirknī. Aizturētajiem tika noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli, kā arī sākts kriminālprocess par nepakļaušanos varas pārstāvim.

Šveices līdzjutēji bijuši alkohola reibumā, diviem no viņiem organismā konstatētas 2,5 promiles alkohola, vienam - 0,5 promiles alkohola.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu