Zatlera olimpiskais "piedalīties vai nepiedalīties" (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Biedrība "Latvija Tibetai" šodien nodos Valsts prezidentam Valdim Zatleram vēstuli ar lūgumu nepieņemt Latvijas Olimpiskās komitejas uzaicinājumu piedalīties olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Pekinā. Tajā pašā laikā vairums politisko ekspertu neredz iemeslus, kas liegtu prezidentam apmeklēt šo ievērojamo notikumu.

Kāda tibetiešu protestētāja mītiņā pie Starptautiskās Olimpiskās komitejas mītnes Lozannā.
Kāda tibetiešu protestētāja mītiņā pie Starptautiskās Olimpiskās komitejas mītnes Lozannā. Foto: EPA/AFI

Prezidents tiek lūgts neatsaukties uz olimpisko spēļu nolikumā izteikto aicinājumu "svinēt miera, draudzības un cilvēku savstarpējās labestības vairošanu pasaulē", kamēr Ķīna nav pierādījusi, ka pati ir spējīga šos ideālus izprast un īstenot.

"Daudzas valstis savu atbalstu Tibetai cīņā par tās autonomiju jau ir izteikušas. Daudzu valstu vadītāji jau ir paziņojuši, ka uz olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju Pekinā nebrauks. Latvija, kura gan dvēseliski, gan likteņa līdzību ziņā no visām pasaules valstīm ir Tibetai vistuvāk, ar savu atbalstu vēl kavējas," teikts vēstulē.

Tāpat biedrība "Latvija Tibetai" cer saņemt prezidenta atbildi uz šo vēstuli, kurā būtu pausts prezidenta viedoklis par olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas apmeklēšanas nepieciešamību no valsts vadītāju puses.

Aicinājumu parakstījis Jānis Ziemelis, Pēteris Apinis, Jānis Mārtiņš Skuja, Pēteris Kļava, Olafs Brūvers, Janīna Kursīte, Silva Bendrāte, Māris Puķītis, Daina Kalniņa, Juris Baltgailis, Andra Plotniece, Pēteris Simsons, Tamāra Ringa, Marina Kosteņecka, Normans Graustiņš, Viesturs Dūle, Aigars Grāvers, Ieva Akurātere, Mārtiņš Rubenis, Ieva Apsīte, Kārlis Streips, Ēriks Stendzenieks, Laima Muktupāvela un Ingūna Rībena. Tāpat vairāk nekā 240 cilvēku paraksti savākti interneta mājaslapā.

Kā ziņots, vakar Zatlers norādīja, ka nav mainījis savu sākotnējo pozīciju un apmeklēs Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju. "Mūsu sportisti dodas uz sacensībām, tāpēc ir jābūt atbalstam gan no valsts, gan sabiedrības," sacīja Valsts prezidents, norādot, ka viņš jūt līdzi mūsu sportistiem un viņu panākumiem.

Tajā pašā laikā eksperti ir pārliecināti, ka Zatleram ir jābrauc uz olimpiskajām spēlēm.

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš norādīja, ka neredz iemeslu, kādēļ prezidentam pašlaik, kad arī pārējās valstis pieņēmušas līdzīgu lēmumu, nevajadzētu doties uz Pekinu.

"Mēs būtu morāla saucēja balss tuksnesī," pretēja lēmuma pieņemšanu vērtēja eksperts, gan norādot, ka šajā jautājumā ir nepieciešams ņemt vērā sabiedrisko domu un nepieciešams aizrādīt Ķīnai par pārkāpumiem.

Arī Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš sacīja, ka neredz nekādas problēmas, kas varētu rasties, Zatleram dodoties uz olimpisko spēļu atklāšanu. "Nevajadzētu bojāt olimpiskās spēles politisku iemeslu dēļ," teica Kalniņš, norādot, ka Tibetas un Ķīnas konflikts tiek risināts citā veidā.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu