Tods atzinīgi vērtē Latvijas autosportistus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aigars Tīdmanis, www.go4speed.lv

Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods, kurš trešdien darba vizītē apmeklēja Rīgu, pozitīvi novērtēja Latvijas autosportistu sasniegumus autokrosā un rallijā, aicinot turpmāk attīstīt interesantus Baltijas mēroga projektus.

Tods žurnālistiem pavēstīja, ka viņš sagaida Latvijas autosporta turpmāku attīstību, it īpaši rallijā.

FIA prezidents augstu novērtēja Latvijā konstruēto nākamā gada "Dakaras" rallijreida sacensībām sagatavoto elektromobili "OSCar eO".

"Mani pārņem saviļņotas sajūtas, redzot šo automobili, ar kuru pavisam drīz trasē dosies latviešu ekipāža," preses konferencē izteicās Tods. "Esmu liels jauno un moderno tehnoloģiju piekritējs, tāpēc noteikti sekošu šīs ekipāžas gaitām "Dakaras" rallijreidā."

Atzinīgus vārdus Tods veltīja Biķernieku trasei, uzsverot, ka mūsdienās tā būtu lieliski piemērota dažādu satiksmes dalībnieku izglītošanai.

"Sacensību trase nav tikai vieta sacīkstēm uz ātrumu, jo tajā var mācīties arī gājēji, riteņbraucēji un motociklisti. Savukārt esošie un topošie automašīnu vadītāji tajā var uzlabot spēkratu vadīšanas prasmes," atzina Tods. "No FIA puses varu apgalvot, ka centīsimies jums palīdzēt, jo šādas trases, kāda ir Biķerniekos, ir vēsturiskas un tās jāsaglabā. FIA noteikti palīdzēs ar padomu un nepieciešamības gadījumā uz Latviju atsūtīs augsta līmeņa ekspertus, kuri varētu šeit palīdzēt izveidot trasi, kurā nākotnē varētu notikt augsta līmeņa sacensības."

Foto: Aigars Tīdmanis, www.go4speed.lv

"Domāju, ka daudzas valstis Latviju var apskaust, jo pasaulē nav daudz vietu, kur trase izveidota pilsētas vidū. Protams, Biķernieku trasē ir daudz darāmā, taču esmu pārliecināts, ka to var attīstīt līdz tādam līmenim, lai tajā risinātos augsta līmeņa sacensības," teica Tods.

Tāpat Tods aicināja izcilus panākumus guvušus Latvijas sportistus izmantot savu autoritāti, lai pievērstu sabiedrības uzmanību satiksmes drošībai, ko FIA uzskata par vienu no savām prioritātēm, tāpēc vizītē Latvijā Tods šim jautājumam veltīja īpašu uzmanību.

"Sporta zvaigznes ir autoritātes arī jaunatnei, tāpēc būtu ļoti noderīgi, ja Latvijas sportisti ar savu reputāciju aktualizētu visā pasaulē tik svarīgu jautājumu kā ceļu satiksmes drošība," teica Tods. "Lielu ieguldījumu var sniegt jebkurš sportists, jo savu labumu var dot gan motoru sporta izcilnieki, gan citu Latvijā populāru sporta veidu pārstāvji."

Par satiksmes drošību Latvijā Tods runājis arī tikšanās laikā ar premjeru Valdi Dombrovski (V), tomēr savus secinājumus FIA prezidents pagaidām nevēlējās atklāt. "Latvijā esmu tikai dažas stundas, tāpēc būtu neapdomīgi tagad sniegt kādus padomus."

Tikmēr Rīgas Motormuzeja direktors Aivars Aksenoks pastāstīja, ka Biķernieku trase vēlas saņemt FIA sertifikāciju, turklāt FIA paudusi vēlmi sadarboties šajā jautājumā.

"Biķernieku trase šobrīd nav tehniski labākajā stāvoklī un mūsdienās nav piemērota augsta līmeņa sacensību aizvadīšanai, taču mums izdevies novērst draudus to nojaukt. Objekta saimniekiem joprojām ir liela vēlēšanās to uzlabot," teica Aksenoks.

Foto: Aigars Tīdmanis, www.go4speed.lv

Savukārt Latvijas Automobiļu federācijas prezidents Jānis Naglis pauda apņēmību noturēt autosportā sasniegtos panākumus, vienlaicīgi veltot īpašu uzmanību drošībai autosacīkstēs.

"Ar FIA esam kopīgi un vienoti kā brāļi. Svarīgi, ka mūsu starpā nav nekādu barjeru. Mums ir kopīgi mērķi un ambīcijas," atzina Naglis. "Mūs mīl arī Parīzē, un varam būt lepni, ka Tods tieši Latviju apmeklēja kā pirmo, bet tikai pēc tam dosies pie mūsu kaimiņiem lietuviešiem un igauņiem."

Šī bija pirmā reize, kad FIA prezidents viesojās Latvijā, bet pēc tam viņš dosies līdzīgās vizītēs uz Lietuvu un Igauniju.

Kā ziņots, Tods FIA prezidenta amatā tika apstiprināts 2009.gada oktobrī, nomainot Maksu Mosliju, kurš par FIA prezidentu strādāja iepriekšējos 16 gadus.

FIA ir viena no pasaules lielākajām un ietekmīgākajām nevalstiskajām organizācijām, kura vada un pārrauga gan visa veida autosportu, gan auto tūrisma un mobilitātes klubus. FIA biedri ir organizācijas no 132 pasaules valstīm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu