Top 10: Visu laiku izcilākie NHL vārtsargi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Hokejā nav svarīgākas pozīcijas laukumā par vārtsargu. Ikvienas komandas aizsardzība jūtas drošāka, ja aiz muguras ir augstākās kvalitātes vārtsargs. Ziemeļamerikas hokeja apskatnieki apkopojuši visu laiku izcilākos vārtu vīrus, kuri spēlējuši Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempionātā. Jūsu uzmanībai 10 labākie!

 
Eds Belfūrs
Eds Belfūrs Foto: Ekrānšāviņš no Youtube video

Eds Belfūrs (1988 - 2007)

Iespējams, Eda Belfūra vārds šajā topā kādam var šķirst pārsteigums, bet viņš savas karjeras laikā bija stabils vārtsargs, ar milzīgu talantu. NHL viņš aizvadīja 18 sezonas, pārstāvot Čikāgas «Blackhawks», Sanhosē «Sharks», Dalasas «Stars», Toronto «Maple Leafs» un Floridas «Panthers» vienību. 1999. gadā šobrīd 49 gadus vecais kanādietis izcīnīja Stenlija kausu un divreiz ieguvis Vezinas balvu, kas pienākas sezonas labākajam vārtsargam. 2011. gadā Belfūrs tika uzņemts Hokeja Slavas zālē.

 
Bērnijs Parents
Bērnijs Parents Foto: Ekrānšāviņš no Youtube video

Bērnijs Parents (1965 - 1979)

Bērnijs Parents NHL debitēja tālajā 1965. gadā. Pasaules spēcīgākajā līgā viņš pārstāvēja Bostonas «Bruins», Filadelfijas «Flyers», Toronto «Maple Leafs» un Filadelfijas «Blazers» (WHA līga) komandu. Viņš ir divkārtējs Stenlija kausa ieguvējs un divkārtējs Vezinas balvas ieguvējs, šīs trofejas iegūstot 1974. un 1975. gadā. Hokejista karjeru viņam nācās noslēgt 34 gadu vecumā labās acs savainojuma dēļ (sk. video). 1984. gadā šobrīd 69 gadus veco kanādieti uzņēma Hokeja Slavas zālē.

 
Tonijs Espozito
Tonijs Espozito Foto: Ekrānšāviņš

Tonijs Espozito (1968 - 1984)

Tonijs Espozito NHL pārstāvēja Monreālas «Canadiens» un Čikāgas «Blackhawks» komandu. Dzimis Kanādā, viņš pārstāvēja šīs valsts izlasi un arī ASV valstsvienību. Espozito ir vārtsargs, kurš tiek uzskatīts par tauriņa stila pionieri. 1970., 1972. un 1974. gadā viņš kā līgas labākais vārtsargs ieguva Vezinas balvu, bet 1969. gadā kļuva par Stenlija kausa ieguvēju. 1988. gadā šobrīd 71 gadu vecais vārtsargs tika uzņemts Hokeja Slavas zālē.

 
Glens Hols
Glens Hols Foto: Ekrānšāviņš no Youtube video

Glens Hols (1955 - 1971)

Glens Hols NHL pārstāvēja Detroitas «Red Wings», Čikāgas «Blackhawks» un Sentluisas «Blues» vienību. Kopumā viņš pasaules spēcīgākajā līgā aizvadīja 16 sezonas, kuru laikā trīsreiz ieguva Vezinas balvu un kļuva par divkārtēju Stenlija kausa ieguvēju. NHL viņš izcīnīja 407 uzvaras un «Blackhawks» rindās aizvadīja 502 pilnas spēles pēc kārtas, kas vēl joprojām ir NHL rekords starp vārtsargiem. Spēlējot bez aizsargmaskas, Hols ieviesa vārtsarga tauriņstilu. Viņa iesauka hokejā bija «Misters vārtsargs». 1975. gadā šobrīd 83 gadus vecais Hols tika uzņemts Hokeja Slavas zālē.

 
Terijs Savčuks
Terijs Savčuks Foto: Ekrānšāviņš

Terijs Savčuks (1949 - 1970)

Terijs Savčuks bija (mira 40 gadu vecumā) ukraiņu izcelsmes kanādietis. NHL viņš aizvadīja 21 sezonu, pārstāvot Detroitas «Red Wings», Bostonas «Bruins», Toronto «Maple Leafs», Losandželosas «Kings» un Ņujorkas «Rangers» komandu. Viņš četras reizes ieguvis Vezinas balvu un kļuvis par četrkārtēju Stenlija kausa ieguvēju. Karjeras laikā Savčuks izcīnījis uzvaru 501 spēlē (447 regulārajā čempionātā un 54 izslēgšanas spēlēs). 1971. gadā viņš tika uzņemts Hokeja Slavas zālē.

 
Žaks Plants
Žaks Plants Foto: Ekrānšāviņš no Youtube video

Žaks Plants (1953 - 1973)

Kanādietis Žaks Plants NHL vārtsargiem ieviesa aizsargmasku. Pasaules spēcīgākajā līgā viņš pārstāvēja Monreālas «Canadiens», Ņujorkas «Rangers», Sentluisas «Blues», Toronto «Maple Leafs» un Bostonas «Bruins» komandu, sešreiz izcīnot Stenlija kausu un septiņreiz iegūstot Vezinas balvu. Viņš kļuva par pirmo vārtsargu NHL, kas pirmais izcīnījis 300 uzvaru. Kopumā karjeras laikā Plants guva 437 uzvaras. 1978. gadā 1986. gadā aizsaulē aizgājušo vārtsargu uzņēma Hokeja Slavas zālē.

 
Dominiks Hašeks
Dominiks Hašeks Foto: AP/Scanpix

Dominiks Hašeks (1991 - 2008)

Čehs Dominiks Hašeks tiek uzskatīts par vienu no visneparastākajiem NHL vārtsargiem, kontrolējot situāciju jebkādā pozā. Viņa iesauka ir «Dominators». Hašeks savā karjerā (NHL 16 sezonas) divas reizes ar Detroitas «Red Wings» klubu izcīnījis Stenlija kausu, kā arī ir olimpiskais čempions. Divas reizes viņš nosaukts par labāko spēlētāju NHL un sešas reizes atzīts par pasaules hokeja Mekas labāko vārtsargu. NHL viņš pārstāvēja arī Čikāgas «Blackhawks», Bufalo «Sabres» un Otavas «Senators» vienību. Šogad šobrīd 49 gadus veco Hašeku uzņēma Hokeja Slavas zālē.

 
Kens Draidens
Kens Draidens Foto: Ekrānšāviņš

Kens Draidens (1970 - 1979)

Kanādietis Kens Draidens NHL aizvadīja vien septiņas sezonas (visas Monreālas «Canadiens»), karjeru noslēdzot 31 gada vecumā. Viņš ir seškārtējs Stenlija kausa ieguvējs, piecas reizes saņēmis Vezinas balvu un pirmajā gadā tika nosaukts par labāko debitantu. Draidens, kurš 1983. gadā tika uzņemts Hokeja Slavas zālē, pēc spēlētāja karjeras beigām pievērsās politiķa karjerai un līdz 2011. gadam bija Kanādas parlamenta deputāts. Šobrīd viņš ir 67 gadus vecs.

 
Martins Brodērs
Martins Brodērs Foto: AP/Scanpix

Martins Brodērs (1991 - ...)

Martins Brodērs vēl 42 gadu vecumā neatmeta cerību atgriezties NHL laukumos; būdams brīvā aģenta statusā, viņš šonedēļ noslēdza pārbaudes laika līgumu ar Sentluisas «Blues». Kanādietis ieguvis teju visas iespējamās balvas, izņemot pasaules čempionāta zeltu. Visu savu karjeru Brodērs pārstāvējis Ņūdžersijas «Devils» komandu un ir viens no tās ikonām. Brodērs ir vārtsargs, kurš NHL aizvadījis visvairāk maču, izcīnījis visvairāk uzvaru un astoņas sezonas uzvarējis vismaz 40 spēlēs. Viņa kontā ir trīs Vezinas trofejas, trīs Stenlija kausi un divas olimpisko spēļu zelta medaļas. Brodērs ir vienīgais vārtsargs, kas guvis vairāk par 600 uzvarām. Un tomēr Brodērs tiek uzskatīts par otro visu laiku labāko NHL vārtsargu.

 
Patriks Ruā
Patriks Ruā Foto: AP/Scanpix

Patriks Ruā (1985 - 2003)

Patriks Ruā par labākā vārtsarga vietu ļoti nopietni konkurēja ar Martinu Brodēru. Ziemeļamerikas hokeja apskatnieku grupa tomēr labākā vārtsarga vietu atvēlēja tieši Ruā, kurš savas karjeras laikā trīsreiz atzīts par izslēgšanas spēļu labāko spēlētāju. Viņš ir vienīgais NHL spēlētājs, kam tas izdevies. Ruā izcīnījis 151 uzvaru izslēgšanas mačos un šajā rādītājā ir līderis starp visiem vārtsargiem. Tāpat Ruā kontā ir trīs Vezinas trofejas un četri Stenlija kausi. Pasaules spēcīgākajā līgā viņš pārstāvēja Kolorado «Avalanche» un Monreālas «Canadiens». 2006. gadā Ruā tika uzņemts Hokeja Slavas zālē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu