Golfa sabiedrība gandarīta par sporta veida atgriešanos olimpiskajās spēlēs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) piektdien pieņemtais lēmums aicināt golfu atgriezties olimpiskajā saimē ir stiprinājis Latvijas golfa sabiedrības pārliecību par izvēlētā attīstības ceļa pareizību un veicinājis ticību sporta veida nākotnes perspektīvām, lai gan pašu pirmo laukumu atklāja tikai pirms 10 gadiem.

Gandarīta par iespēju tiekties uz olimpiskajām virsotnēm ir gan Latvijas Golfa federācijas (LGF) vadība, gan jaunie un talantīgie spēlētāji, kuri veiksmes gadījumā varētu pārstāvēt savu valsti 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

LGF prezidents Vitauts Tučkus: “Golfa olimpiskais statuss būs papildu stimuls lielākam skaitam jauniešu pievērsties interesantajai spēlei, kā arī veicinās izpratni par golfu valstīs, kur tā popularitāte līdz šim nebija plaša. Latvijas golferiem paveras unikāla iespēja jau tuvā nākotnē spēlēt kopā ar tādām golfa leģendām kā Tiger Woods, Phil Mickelson, Ernie Els un citiem. Ja ne olimpiskās spēles, nevienam no Latvijas golferiem vēl vairākus gadu desmitus nebūtu izredžu spēlēt kopā ar visaugstākā līmeņa meistariem.”

Tučkus sagaida, ka labākie Latvijas golferi, tāpat kā citu olimpisko sporta veidu pārstāvji, turpmāk gatavošanās procesā varēs rēķināties ar Latvijas olimpiskās kustības atbalstu gan finansiāli, gan organizatoriskā ziņā. Nepieciešamību gādāt par Latvijas golferu gatavošanu iespējamiem olimpiskajiem startiem LGF prezidents uzskata par patīkamu uzdevumu.

Izvēloties papildinājumu olimpisko spēļu programmā, SOK pievērsa uzmanību sporta veidiem ar globālu atpazīstamību, stingru antidopinga politiku, kā arī raudzījās, lai rīkotājiem nerastos lielas papildu izmaksas.

Līdz šim pēdējo reizi olimpiskās medaļas golfā dalīja 1904.gadā Sentlūisā (ASV).

Būtiski, ka golfs jo īpaši atbilst visos pasaules kontinentos atpazīstama sporta veida prasībām - aptuveni 120 valstīs to spēlē vairāk nekā 60 miljoni cilvēku.

Latvijā ir aptuveni septiņi simti reģistrētu golferu, bet daudzviet novados cilvēki golfu spēlē arī savam priekam, neiesaistoties reitinga sacensību sistēmā. Neraugoties uz relatīvi nelielo spēlētāju skaitu un neseno vēsturi, Latvijas golfs ir guvis pirmos būtiskos panākumus arī starptautiskā līmenī.

Jūrmalniece Laura Jansone 2008. gadā ASV studentu sportā (NCAA) uzvarēja “Atlantic Sun” konferences čempionātā, un šogad viņa turpina mācības un treniņus Austrumtenesijas valsts universitātē. Ar meistarību golfa spēlē iespēju studēt Teksasas valsts universitātē šovasar nopelnīja Krista Puisīte, bet Kārlis Broders karjeru golfā apvienojis ar studijām Lafboro universitātē, Anglijā.

Jansone un Krista Puisīte golfā kā olimpiskajā sporta veidā saskata jaunas iespējas un cer, ka ne vienam vien aktīva dzīvesveida jaunietim tas varētu būt vēl viens stimuls izmēģināt spēkus spēlē, kas Latvijai netālajā Skandināvijā jau kļuvis par patiesu tautas sporta veidu.

Laura Jansone: "Olimpiskās spēles ir nozīmīgākais sporta pasākums, tādēļ katra sportista lielākais sapnis ir kaut reizi mūžā tajās piedalīties. Mana sajūsma spēlēt golfu olimpiskajās spēlēs būtu vārdiem neizsakāma... Tas ir mans sapnis. Esmu pārliecināta, ka golfa fani visā pasaulē priecāsies redzēt vēl vienu augstas klases turnīru.”

Krista Puisīte: “Ceru, ka golfa iekļaušana olimpiskajās spēlēs popularizēs golfu Latvijā un veicinās lielāku konkurenci, kas savukārt ļaus sasniegt arvien augstākus rezultātus. Olimpiskajās spēlēs būtu vienreizēja iespēja sacensties ar pasaulē labākajām golferēm, un pārstāvēt Latviju būtu ļoti liels gods. Golfs ir lielisks papildinājums olimpisko sporta veidu saimē, kas padarīs olimpiskās spēles interesantākas arī tiem skatītājiem, kuri golfu nespēlē.”

Māsas Krista un Māra Puisītes kopā ar Jansoni pērn oktobrī veiksmīgi pārstāvēja Latviju pasaules amatieru komandu čempionātā Austrālijā, kur debijas reizē izcīnīja 29. vietu 48 nāciju konkurencē, turklāt apsteidzot vairākas golfā ļoti pieredzējušas valstis. Vīriešu konkurencē Latvija pasaules amatieru čempionātos spēlē kopš 1994. gada.

Latvijā pašlaik ir trīs klasiski golfa laukumi “Ozo Golf Club”, “Viesturi” un Saliena, taču iespēja spēlēt golfu nav liegta arī tālāk no Rīgas astoņos pļavu golfa laukumos, kas ir platības ziņā mazāki un parasti ar pieticīgākām zāliena kvalitātes prasībām.

Kopš 2002. gada “Ozo Golf Club” darbojas Rīgas Golfa skola, kur spēlētprasmi apgūst bērni un jaunieši. Savas junioru programmas ir “Viesturos” un Salienā, kur arī cer uz savu jauno golferu panākumiem nākotnē.

Īpašu uzmanību junioru golfa attīstībai pievērš LGF, kas sadarbībā ar Sentendrjūsas Antīko un Karalisko golfa klubu (R&A) veicina junioru programmu darbību, kā arī palīdz nepieciešamā inventāra un treneru piesaistīšanā.

R&A ir golfa jumtorganizācija gandrīz visā pasaulē, izņemot ASV un Meksiku.

Fakti

* Latvijā 2009. gada sezonā aizvadīts vairāk nekā 100 golfa turnīru, neskaitot bērnu un jauniešu tūres sacensības.

* Latvijas Golfa federācija ik gadu rīko sezonas prestižākos turnīrus “Swedbank Latvian Open”, LMT Latvijas amatieru čempionātu, Latvijas atklāto junioru čempionātu un Latvijas atklāto senioru čempionātu.

* Latvijas Golfa federācija ir pirmā sporta federācija, kas, valstij tiecoties uz neatkarības atjaunošanu, tika oficiāli atzīta starptautiskā līmenī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu