Jēkabsone Latvijas vārdu nesīs Monblānā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Simbolizējot Eiropas vienotību, Latvijas Nacionālās basketbola komandas kapteine un Pekinas Olimpisko spēļu dalībniece Anete Jēkabsone-Žogota rīt, 1. jūlijā, sākoties Francijas Eiropas Savienības prezidentūrai, pārstāvēs Latviju unikālā prezidentūras iniciatīvā – "29 eiropietes līdz Savienības jumtam".

Šī iniciatīva paredz 29 sievietēm – 27 no katras ES dalībvalsts un pa vienai no Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta kopīgi uzkāpt Eiropas augstākajā virsotnē – Monblānā (4810 metri). Šis kalns ir ilgtspējīgas attīstības simbols, un kopīga Eiropas sieviešu uzkāpšana tajā apliecinās ES vienotību un vēlmi sekmēt ilgtspējīgu attīstību un vides saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Turklāt tieši šogad aprit 200 gadi kopš pirmās sievietes Marijas Paradī uzkāpšanas Eiropas augstākajā virsotnē – Monblānā.

Atsaucoties Francijas aicinājumam, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kopā ar Latvijas Sporta federāciju padomi šim nozīmīgajam notikumam izvirzīja Jēkabsoni-Žogotu. Anete ir ne vien Latvijas spilgtākā aktīvā sportiste un Eiropas gada basketbolistes titula ieguvēja, bet arī cilvēks, kā ieguldītais darbs un panākumi likuši mūsu valsts vārdam izskanēt pasaulē, veicinot Latvijas atpazīstamību un sieviešu basketbola popularitāti.

Jēkabsone-Žogota: "Man ir gods, prieks un liela atbildība pārstāvēt mūsu valsti visai Eiropai tik nozīmīgā pasākumā, turklāt tā ir arī iespēja popularizēt 2009. gada Eiropas čempionātu basketbolā sievietēm, kas norisināsies Latvijā."

Par sporta nozari atbildīgā izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe norāda: „Anete ir vispiemērotākā Latvijas pārstāve, lai kopā ar pārējo ES dalībvalstu sievietēm simboliski „uznestu” Latvijas vārdu augstākajā Eiropas virsotnē – Monblānā un apliecinātu vērtības, kas ir svarīgas arī Latvijai – vienotība, ilgtspējīga attīstība, ekoloģija un tīra vide”. Ministre ir pateicīga basketbolistei, ka viņa piekritusi pārstāvēt Latviju Francijas prezidentūras iniciatīvā "29 eiropietes līdz Savienības jumtam", un novēl viņai panākumus šajā atbildīgajā uzdevumā.

Francijas vēstniecība Latvijā akcentē, ka saskaņā ar Francijas ES prezidentūras ieceri, kopīgā dalībvalstu pārstāvju uzkāpšana Monblānā simbolizēs vienu no Francijas prezidentūras pamatuzdevumiem – ilgtspējīgu attīstību un ekoloģiju. Francijas puse augstu novērtē, ka Latvija atsaukusies topošās prezidentūras iniciatīvai, un ka Latviju pārstāvēs tieši Jēkabsone-Žogota, jo viņas profesionālās gaitas ir bijušas saistītas arī ar Franciju.

Lai sagatavotos kāpienam, Jēkabsone-Žogota uz Franciju devās jau 25. jūnijā, bet Latvijā viņas atgriešanās paredzēta 2. jūlija vakarā Francijas puse norāda, ka kāpšana notiks visstingrākos drošības apstākļos un tiks ievēroti visi augstā kalna aspekti – fiziskā un tehniskā sagatavošana, kāpšanai atbilstošs drošības aprīkojums, profesionāli pavadītāji u.c.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu