Sava ceļa gājēji sportā (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ik gadu Latvijā dzimst un arī mirst arvien jauni un neparasti sporta veidi, jo dažādu iemeslu dēļ ne visi spēj kļūt populāri un iesakņoties sporta lauciņā. Valstī ir 72 oficiāli atzītas sporta veidu federācijas, asociācijas vai savienības, bet kopā ar neatzītajām – ap 100.

Piemēram, Austrumu cīņas, ārmrestlings, kērlings, šorttreks kļuva par aktīva dzīvesveida un sporta neatņemamu sastāvdaļu, bet daudzviet tik populārajam amerikāņu futbolam Latvijā nebija lemts palikt. Starp citu, pēdējais no šīs spēles paraugmačiem 1993. gadā tika aizvadīts Latvijas Universitātes stadionā Kanādas studentu izpildījumā.

Ragbijs izkonkurē amerikāņu futbolu

Lakrosa sacensības Rīgā.
Ragbijam Latvijā ir noturīgas tradīcijas. Lai arī ragbijs attīstās amatieru statusā, tam ir pietiekams skaits izpildītāju. Iekarot savu atzīšanu vēlējās arī amerikāņu futbols, taču – nekā. 1993. gadā Kanādas studenti Latvijas Universitātes stadionā aizvadīja amerikāņu futbola paraugmaču. Pēc pusgada Rīgā tika izveidota amerikāņu futbola komanda, apvienojoties RAU un "Dambja/Komutatora" ragbija komandām. Pirmie treniņi notika ārzemju speciālista vadībā, taču ar laiku apsīka. Pietrūka ne tikai finansējuma un laukumu, bet pat ekipējuma. Nebija arī treniņcīņas partneru, ar kuriem samērot spēkus, jo tuvākā komanda bāzējās Maskavā. Pēc nostāstiem, gadsimtu mijā vēl esot bijusi vīru komanda, kas kādreizējā VEF stadionā pa reizei uzspēlējuši amerikāņu futbolu, taču bez kādreizējā azarta. Bijušajiem futbolistiem nekas cits neatlika kā spēlēt ragbiju.

Šaut pa to, kas gaisā

Šī mēneša sākumā Ropažu novada Dižsilos notika pirmās sacensības kompaktsportingā ("Compact Sporting F.I.T.A.S.C. Grand Prix") – Latvijas posms un "Parex" kausa izcīņa.

Sportings ir šaušana pa lidojošu mērķi jeb viena no klasiskās stenda šaušanas disciplīnām. Jaunajā sporta nodarbē ierocis ir gludstobra bise ar skrošu lādiņu patronām, kuru kalibrs nav lielāks par 12 milimetriem. Par mērķi izmanto šķīvjus, kas tiek izmesti dažādās trajektorijās, imitējot putnus. Šķīvju lidojuma trajektorija nav stingri reglamentēta, gluži pretēji – jo vairāk ir lidojuma variantu, jo labāk: tiek izmantots apkārtējās vides reljefs, dažādu formu un krāsu mērķi, atšķirīgas mērķu lidojumu trajektorijas un ātrums. Tas viss katru šāvienu, treniņu vai sacensības padara īpašas. Stenda šaušana profesionāļiem ir sporta veids, medniekiem – treniņš, pārējiem – izklaide. Ar laiku šī šaušanas disciplīna varētu papildināt olimpiskās disciplīnas: "Skeet" – apaļais stends, "Trap" – tranšeju stends utt.

Beisbols lauž ceļu

Ar katru gadu Latvijā arvien populārāks kļūst Japānā, Kubā un ASV tik populārais beisbols. 1985. gadā tika rīkotas mūsu valstī pirmās beisbola spēles, un divi no šī sporta veida tā laika piekritējiem 2003. gadā piedalījās pirmajā Latvijas beisbola čempionātā. Tie bija Rolands Priverts un Ivars Mulks. Savukārt 1991. gadā Siguldā tika nodibināts Siguldas beisbola klubs. Interesanti, ka mūsu tuvākie ziemeļu kaimiņi beisbolu attīsta jau 18 gadus.

Kopš 2003. gada tiek rīkoti valsts čempionāti, bet šogad nodibināta Latvijas Beisbola federācija (LBF). Pirmajā čempionātā startēja septiņas komandas, šogad spēlē piecas. Kopumā Latvijā ar beisbolu aktīvi nodarbojas ap simt interesentu. Kopš 1992. gada beisbols ir olimpiskais sporta veids, un tas šai spēlei piesaista entuziastus arī Latvijā. Par beisbola pionieriem tiek uzskatīts Raimonds Koptenkovs – beisbola un softbola kluba "Rīga" prezidents, kā arī Igors Aleksejevs, LBF valdes loceklis un beisbola kluba Rīgas "Diamonds" valdes priekšsēdētājs.

Mūsu labākās komandas ir: Rīgas "Lauvas", Rīgas "Diamonds" (divas vienības), Baldones "Beisbola baroni" un Siguldas "YMCA".

Svarīgi, ka maijā Rīgas "Lauvas" mēnesi trenēja beisbola treneris no ASV, bet tagad otrā galvaspilsētas vienībā – "Diamonds" – ir Amerikas latvietis Ludis Šņore, kas spēlējis dažādās ASV līgās.

Rokas ar krampi

Ir kāds sporta veids, par kura atklājēju vēlas būt daudzi. Norvēģi, gruzīni, krievi, amerikāņi un arī latvieši teic, ka pie roku cīņu jeb ārmrestlinga šūpuļa stāvējuši tieši viņi. Lai nu kā, taču mūsējiem pasaulē un Eiropā ir ar ko lepoties. Pagājušā mēneša nogalē Eiropas ārmrestlinga čempionātā Zviedrijā mūsējie izcīnīja deviņas godalgas! Šis bija visu laiku sekmīgākais mūsu izlases starts Vecā kontinenta meistarsacīkstēs. Būtiski, ka vienīgo zeltu ar labo roku "Master" kategorijā "nolauza" bijušais bobsleja meistars un Latvijas Ārmrestlinga federācijas prezidents Modris Stalgevičs. Šī Modrim ir ceturtā Eiropas čempionāta godalga, un esmu pārliecināts – ne pēdējā! Savukārt Eiropas vicečempiona titulu izcīnīja Normunds Tomsons, bijušais kamaniņu braucējs, kurš pārzina bobsleja virtuvi. Junioru konkurencē Eiropas elitē "ielauzās" Oskars Balgalvis, kas ieguva divas bronzas godalgas – ar labo un kreiso roku.

Ar karti un kompasu Smiltenes mežos

Jūlija nogalē Smiltenes apkārtnē tiks aizvadīts 4. Eiropas čempionāts rogainingā, kur tiks sadalītas arī Latvijas čempionāta medaļas. Savukārt tautas sporta cienītājiem būs iespēja piedalīties četras reizes īsākā – sešu stundu – rogainingā.

Kas tas tāds? Rogainings ir komandu sacensības ultragarā distancē, ar karti un kompasu orientējoties apvidū. Uzvaru izcīna tas, kurš gūst pēc iespējas vairāk punktu, kas tiek piešķirti par kontrolpunktu apmeklēšanu distancē 24 stundu laikā. Pārvietošanās distancē ir tikai kājām, bet kontrolpunkti apmeklējami brīvi izvēlētā secībā.

Eiropas čempionātam pieteikušās ap 130 komandu, pavisam 300 dalībnieki no desmit valstīm. Kvantitātes ziņā esam pārspējuši iepriekšējo rekordu – Igaunijā (2. Eiropas čempionātā) startēja 89 komandas no deviņām valstīm. Speciālisti lēš, ka šīs nedēļas nogalē Latvijas sportistiem ir lielas priekšrocības, jo citviet pasaulē rogainings tiek organizēts daudz atklātākos mežos, nekā ir Smiltenes pusē.

***

Viedokļi

Raimonds Lapiņš, Eiropas rogaininga čempionāta galvenais organizators:

– Šī sporta veida galvenie entuziasti ir Austrālijas iedzīvotāji, taču tas ir populārs arī Amerikā un Eiropā. Latvijā orientēšanās sportam ir daudz piekritēju, taču daudziem pietrūkst "ekstrēma", tāpēc viņi priekšroku dod rogainingam. Šajā orientēšanās paveidā komanda diennaktī veic apmēram 95 kilometru garu distanci. Tas cilvēkus patiesi aizrauj!

Uldis Rēķis, Baldones "Beisbola baroni" vienības menedžeris:

– Beisbols pasaulē ir populārs sporta veids, bet Latvijā tiek sperti pirmie soļi. Ar katru gadu palielinās gan interesentu, gan komandu skaits. Lai nodarbotos ar šo sporta spēli, jābūt gan labiem fiziskajiem dotumiem, gan izpratnei par to. Vispiemērotākie būtu šķēpmetēji un sprinteri, jo beisbolā ir gan labi jāmet bumbiņa, gan ātri jāskrien.

Modris Stalgevičs, Latvijas Ārmrestlinga federācijas prezidents, 2007. gada Eiropas čempions:

– Ar roku cīņu sportu vīri un arī dāmas nodarbojas izsenis, taču starptautiskajā apritē esam kopš 1996. gada, panākumi ir. Profesionāli ar šo sporta veidu nodarbojas aptuveni divi desmiti atlētu, bet amatieru būs vairāk par simtu. Labākie visu vecumu ārmrestlingisti darbojas SK "Rīga" paspārnē, kurš neliedz savu bāzi un palīdzību. Nezinu, vai ārmrestlings kļūs par olimpisko sporta veidu, taču interese par to gan Latvijā, gan pasaulē strauji aug.

***

Varbūt pamēģināt Latvijā?

"Formation" – komandu cīņas deju sportā. Starptautiskā Deju sporta federācija apvieno 87 valstis, un "formation" disciplīnā lielākie panākumi ir Lielbritānijai, Krievijai, Itālijai un Lietuvai.

"Whiffle Hurling" (angļu valodā "whiffle" – nūja, kas paredzēta spēlei ar bumbu, "hurling" – īru zāles hokejs) – ar beisbola vālei līdzīgu nūju bumba jāiesit pretinieka vārtos.

"Sniega skrejritenis" (angļu valodā "Ski Rider") – anglis Endrjū Huberts von Staufers izgudroja šo pārvietošanās līdzekli, Lielbritānijas jaunatklājumu šovā "British Invention Show" tas ieguva 1. vietu, un tagad tiek rīkotas sacensības ar sniega skrejriteni.

Strausu skriešanās sacensības – notiek līdzīgi kā jau pierastajos zirgu mačos. Pēc AFP ziņu aģentūras datiem, strausu iejādi vislabāk veic kāds tumšādains žokejs Kilome Kilo, un strausi esot daudz paklausīgāki par zirgiem.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu