2016.gada vasaras olimpiskās spēles notiks Riodežaneiro (12)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

2016.gada vasaras olimpiskās spēles norisināsies Riodežaneiro, piektdien Kopenhāgenā notikušajā balsojumā nolēma Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK). Kā ziņots, uz 2016.gada vasaras Olimpiādes rīkošanu kandidēja četras pilsētas - Tokija, Riodežaneiro, Čikāga un Madride.

Balsojumā kopumā piedalījās 98 SOK delegāti, kuri pirmajā balsošanas kārtā nolēma no kandidātu vidus izslēgt Čikāgu, bet pēc otrās kārtas rezultātiem kļuva skaidrs, ka 2016.gada olimpisko spēļu mājvieta būs Riodežaneiro vai Madride.

Savukārt izšķirošajā, trešajā kārtā priekšroka ar 66 balsīm pret 32 tika dota Brazīlijas pilsētai Riodežaneiro.

Pirms balsojuma sākuma katras kandidējošās valsts pārstāvji uzstājās ar prezentācijām.

Lai atbalstītu Riodežaneiro kandidatūru, Kopenhāgenā bija ieradies Brazīlijas prezidents Luišs Inasiu Lula da Silva, kurš savā uzrunā SOK pārstāvjiem pauda, ka beidzot ir jāpienāk arī Brazīlijas kārtai sarīkot šos sporta svētkus.

"Brazīlija ir vienīgā no pasaules desmit lielākajām ekonomikām, kas vēl nekad nav rīkojusi olimpiskās spēles," uzsvēra da Silva. "Mums tā būtu vienreizēja iespēja celt tautas pašapziņu. Olimpiāde ļautu, apvienojot spēkus, nodemonstrēt brazīliešu līdzšinējos sasniegumus un sniegtu iedvesmu jaunām idejām. Dodiet mums iespēju, un jūs to nenožēlosiet."

Savukārt kā Madrides pārstāvis vispirms uzstājās Spānijas ministru prezidents Hosē Luiss Rodrigess Sapatero, kurš uzsvēra, ka Madride ir ļoti smagi strādājusi, lai izstrādātu Olimpiādes rīkošanas projektu, kurā apvienots sports un kultūra. Savukārt bijušā SOK prezidenta dēls Huans Antonio Samarančs jaunākais, kurš arīdzan bija ieradies, lai paustu savu atbalstu Madridei kā iespējamai olimpisko spēļu mājvietai, izteicās, ka Spānijas lielākais pluss salīdzinājumā pārējiem kandidātiem ir cilvēciskais faktors.

"Mums vienmēr cilvēks kā personība būs svarīgāks nekā infrastruktūra. Aicinām jūs pievienoties šai idejai un esam vienoti ticībā, ka Madridē varētu tikt sarīkotas iedvesmas pārpilnas olimpiskās spēles," izteicās Samarančs jaunākais.

Kopenhāgenā bija ieradies arī viens no pasaules ietekmīgākajiem politiķiem ASV prezidents Baraks Obama ar kundzi Mišelu, kuri aicināja SOK delegātus par Olimpiādes mājvietu izvēlēties Čikāgu.

"Dzīvojot Čikāgā, esmu secinājis, ka tā ir viena no amerikāniskākajām ASV pilsētām, kurā plecu pie pleca dzīvo dažādu rasu cilvēki no vairāk nekā 130 valstīm," par savas sievas dzimto pilsētu izteicās Obama, kurš ir pirmais ASV prezidents, kas šādā veidā uzrunājis SOK. "Esmu šeit ieradies, lai aicinātu jūs izvēlēties Čikāgu to pašu iemeslu dēļ, kuri lika man pirms 25 gadiem iemīlēt šo pilsētu, kuru joprojām uzskatu par savām mājām."

Savukārt viens no Tokijas pārstāvjiem, jaunievēlētais Japānas premjerministrs Jukio Hatojama, uzsvēra, ka Tokija nākotnē kļūs par globāla mēroga sabiedriskās drošības un apkārtējās vides aizsardzības paraugu un šajā pilsētā olimpisko spēļu dalībniekiem un viesiem būtu unikāla iespēja pieredzēt cilvēka tiekšanos pēc harmonijas ar dabu.

Jau ziņots, ka sākotnēji uz 2016.gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanu kandidēja septiņas pilsētas - Baku, Čikāga, Doha, Madride, Prāga, Riodežaneiro un Tokija. Pēc SOK amatpersonu pirmajām inspekcijām no kandidātu saraksta tika svītrotas Baku, Doha un Prāga.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu