Japiņš pieļauj motociklista pieredzes trūkumu traģēdijā velobraucienā Beļģijā

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas riteņbraukšanas federācijas prezidents Igo Japiņš otrdien sarunā ar aģentūru BNS pieļāva motociklista pieredzes trūkumu traģiskajā negadījumā prestižajā Ģentes-Vevelgemas klasiskajā vienas dienas velobraucienā svētdien Beļģijā.

Velobrauciena laikā, apmēram 115 kilometrus pirms finiša, kritienu piedzīvoja pieci riteņbraucēji, bet vienam no viņiem - beļģim Antuānam Demoitē no «Wanty-Groupe Gobert» komandas,uztriecās grupu pavadošs motocikls. 25 gadus vecais riteņbraucējs smagā stāvoklī tika nogādāts Lilles slimnīcā, taču ārstiem viņa dzīvību neizdevās glābt.

Kā komandu sporta direktors Japiņš savulaik ļoti daudz vadījis pavadošās automašīnas riteņbraucēju sacensību laikā, arī Beļģijā. Viņš gan vairāk pieļauj motociklista pieredzes trūkumu, kas nav ļāvis paredzēt situācijas uz priekšu. «Nav jau zināms, kam bija domāts šis motocikls. Cik pieredzējis bija motociklists. Kādiem nolūkiem bija šis motocikls, piemēram fotogrāfa vajadzībām.»

Japiņš izvairījās prognozēt vai šis atgadījums ietekmēs riteņbraucēju pavadošā transporta pārvietošanās noteikumus turpmāk, taču nenoliedza, ka bieži vien šauru ceļu nākas dalīt ne tikai sportistiem, bet arī pavadošajām automašīnām un motocikliem - sadursmes nav retums, īpaši ja brauktuve kādā posmā sašaurinās vēl vairāk. «Segums - bruģis, brauc transports, ceļa malās stāv skatītāji,» viņš raksturoja situācijas.

«Pēc katrām sacensībām ir visu incidentu analīze,» sacīja Japiņš. «Būs arī pēc šīm.»

Astoņu «Tour de France» posmu uzvarētājs vācietis Marcels Kitels no «Etixx-Quick Step» komandas jau aicinājis drošībai pievērst tikpat lielu uzmanību, kāda līdz šim sporta veidā pievērsta cīņai ar dopingu, kas joprojām ir tā lielāka problēma. «Taču drošības ziņā līdz šim nav darīts pietiekami daudz,» sacīja Kitels. «Pēdējais jaunievedums no šīs sezonas ir noteikumi ekstrēmos laika apstākļos. Bet pirms tam vienīgā nozīmīgākā izmaiņa bija obligāto veloķiveru ieviešana, taču arī tikai pēc Andrejs Kiviļeva bojāejas 2003. gadā.»

Ģentes-Vevelgemas velobraucienu šogad ļoti sekmīgi aizvadīja Latvijas pārstāvis Aleksejs Saramotins no «IAM Cycling» komandas, kurš finišēja 14. vietā. Uzvarēja slovāks Peters Sagans no «Tinkoff» komandas.

BNS jau ziņoja, ka pirmdienas vakarā slimnīcā Ajačo, pēc sirdslēkmes sestdienas sacensībās Korsikā, nomira vēl viens profesionāls beļģu riteņbraucējs Dāns Mingērs.

Latvijā pēdējais negadījums velosportā notika pagājušā gada oktobrī, kad uz šosejas Garkalnes novadā kravas automašīna no aizmugures ietriecās aiz jauniešu treniņgrupas braucošajā pavadošajā automašīnā, kas, savukārt, skāra 12 riteņbraucējus no kuriem vissmagāk cietušajam nācās amputēt kāju zem ceļgala.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu