Kaislības hokeja smilškastē (12)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Galvenā loma hokeja kluba Rīgas "Dinamo" tapšanā bija diviem hokeja fanātiķiem un atbalstītājiem - Tautas partijas priekšsēdētājam Aigaram Kalvītim un bijušajam Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, intervijā laikrakstam "Diena" atklājis dabasgāzes piegādes kompānijas "Itera Latvija" prezidents Juris Savickis.

"Man ne sevišķi patīk, kā tagad uzvedas [Latvijas Hokeja federācijas prezidents] Kirovs Lipmans un arī [kluba valdes priekšsēdētājs] Viesturs Koziols," sacīja Savickis. "Viņi abi uzvedas tā, it kā viņi tur būtu galvenie un to jautājumu būtu sakārtojuši, bet tā tas nav. Ne viens, ne otrs tur nav galvenais."

Savickis norāda, ka neviens no Krievijas puses neizteica Lipmanam piedāvājumu, lai latviešu komanda tajā līgā spēlētu, tas tika izteikts Latvijai, tas tika izteikts Ulmanim, Kalvītim, daudziem citiem, arī Lipmans tur bija, taču uz izšķirīgām sarunām nebrauca viņš, bet gan Kalvītis.

"Lipmans tagad plātās, ka viņš ir arī naudu sakārtojis. Kas tās par muļķībām!" sacīja Savickis. "Izrādās, viņš arī melo, ka ar Kalvīti bijis "Gazpromā", - viņš nav bijis "Gazpromā", viņš nav bijis lielajā "Iterā". Izrādās, viņš ir lūdzis naudu no kaut kādiem krieviem, un krievi viņam to apsolījuši, lai viņš varētu iestāties klubā."

Pēc ļoti daudzām sarunām, kurās piedalījās daudzi, bet beigās tomēr Kalvītis tikās ar toreizējo "Gazprom" direktoru padomes priekšsēdētāju, tagadējo Krievijas Valsts prezidentu Dmitriju Medvedevu, kurš ir hokeja līgas prezidents, tikās ar Tretjaku un citiem, sacīja Savickis. "Viņš arī pateica, ka diez vai mēs atradīsim kādu normālu sponsoru, kas iedos tik daudz naudas, tāpēc izskanēja tēze, ka Latvijā ir lielas kompānijas, tostarp gāzes, un tad Kalvītis kopā ar Ulmani mani uzrunāja, vai es kaut ko varu darīt šajā lietā."

Savickis atklāj, ka ticies ar "Itera Holding" vadītāju, lai pārrunātu iespējamo finansējumu hokeja komandas izveidošanai. "Es viņam skaidri un gaiši pateicu: var būt, ka mēs to naudu arī zaudēsim, bet mēs to naudu varam arī vinnēt. Tad es atbraucu uz Rīgu, pateicu Kalvītim un Ulmanim, ka "Itera" atbalstīs, un tad arī sākās kluba dibināšana. Lipmans tur blakus nestāvēja," norāda Savickis.

"Itera Holding" dos naudu klubam kā sponsors, un tās lielums atkarīgs no tā, kā darbosies komanda, sacīja Savickis.

Kā ziņots, AS "Dinamo Rīga", kura nepieciešama hokeja komandas izveidošanai spēlēšanai Kontinentālajā hokeja līgā, lielāko akciju skaitu - 39,02% - ieguvusi SIA "Itera Latvija", liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati. "Itera Latvija" ir Krievijas kompānijas "Itera" meitasuzņēmums un viens no lielākajiem investoriem Latvijas gāzes nozarē.

Otrs lielākais "Dinamo Rīga" akcionārs ar 12,20% kapitāldaļu ir uzņēmējs Viesturs Koziols. Ekspermjeram Aigaram Kalvītim (TP), uzņēmējiem Kirovam Lipmanam un Guntim Rāvim, kā arī "Itera Latvija" prezidentam Jurim Savickim katram pieder pa 9,76% sabiedrības kapitāldaļu. Vēl Aldim Pauniņam un eksprezidentam Guntim Ulmanim katram pieder pa 4,88% uzņēmuma kapitāldaļu.

Tiesa, datubāzei par akciju sabiedrības akcionāriem ir uzziņas raksturs un nav juridiska spēka. Akcionāru saraksta iesniegšana Uzņēmumu reģistrā nav obligāta, tādēļ precīzs saraksts par akciju sabiedrību akcionāriem pieejams tikai pašā akciju sabiedrībā, bet par publiskajām akciju sabiedrībām - Latvijas Centrālajā depozitārijā.

Kā ziņots, "Dinamo Rīga" pamatkapitāls ir 2 050 000 latu.

Sabiedrības valdes priekšsēdētājs ir Koziols. Valdē arī strādā Rolands Brolišs un Armands Simsons. Savukārt kā sabiedrības padomes priekšsēdētājs norādīts Ulmanis, bet viņa vietnieki - Lipmans un Savickis. Padomē arī strādā Krists Freibergs un Pauniņš.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu