Kauss uz "pīļu" spārniem Kalifornijā! (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESPN.com

Par Stenlija kausa ieguvēju pirmoreiz komandas pastāvēšanas vēsturē ir kļuvusi Kalifornijas komanda Anaheimas "Ducks", kas šorīt agri pēc Latvijas laika fināla piektajā spēlē uzvarēja Otavas "Senators" un sērijā līdz četrām uzvarām triumfēja ar 4-1. Par "play off" vērtīgāko spēlētāju tika atzīts "Ducks" komandas kapteinis Skots Nīdermaijers.

Laimīgākais brīdis. Pa gaisu lido cimdi un nūjas -"Ducks" komanda izcīna Stenlija kausu!
Laimīgākais brīdis. Pa gaisu lido cimdi un nūjas -"Ducks" komanda izcīna Stenlija kausu! Foto: ESPN.com

Divus vārtus gūstot Trevisam Moenam, pa vieniem Endijam Makdonaldam, Robam Nīdermajieram, Fransuā Bešaminam un Korijam Perijam, "Ducks" šorīt savā laukumā pārliecinoši ar 6:2 pārspēja "Senators" un kļuva par pirmo Kalifornijas un arī ASV rietumkrasta komandu, kas izcīnījusi prestižo trofeju.

Anaheimas "pīles" tika izveidotas 1993. gadā un, lai iegūtu savā īpašumā Stenlija kausu, komandai vispirms vajadzēja izjust sāpīgo zaudējumu 2003. gada finālā pret Ņūdžersijas "Devils" un no sava nosaukuma svītrot lepno vārdu "mighty" (varens - latv. val.).

Brāļi Nīdermaijeri un Stenlija kauss. Pa kreisi - Robs, pa labi Skots.
Brāļi Nīdermaijeri un Stenlija kauss. Pa kreisi - Robs, pa labi Skots. Foto: ESPN.com

Kā izrādījās, tad "vienkāršajām pīlēm" bija pa spēkam lielākas lietas un tas nav pārsteigums, ja ielūkojas komandas sastāvā, kur šajā sezonā spēlēja tāda līmeņa hokejsiti kā soms Tēmu Selane, Kanādas izlases zvaigzne Kriss Prondžers, jaunās Kānadas hokeja cerības Raiens Geclafs un Kriss Kunics, vārtsargs Žans Sebastians Žigērs, un, protams, brāļi Skots un Robs Nīdermaijeri.

Par vienu no emocionālākajiem brīžiem kļuva tieši tas brīdis, kad komandas kapteinis un trīskārtējais Stenlija kausa ieguvējs Skots, kā pirmajam trofeju pasniedza tālāk savam jaunākajam brālim Robam. Kā akmens no sirds beidzot novēlās arī abu hokejistu mātei, bet Skots, kā zināms, lielā mērā tieši brāļa dēļ pirms sezonas pameta spēcīgo "Devils" komandu un pievienojās neprognozējamajām "pīlēm". Savus trīs Stenlija kausus Nīdermaijers vecākais izcīnīja tieši "Devils" komandas rindās.

Tēmu Selane līdzās Jari Kurri un Esa Tikanenam ir viens no visu laiku trim labākajiem Somijas hokejistiem.
Tēmu Selane līdzās Jari Kurri un Esa Tikanenam ir viens no visu laiku trim labākajiem Somijas hokejistiem. Foto: ESPN.com

Kopš 1983. gada Nīdermaijeri ir pirmie brāļi, kas Stenlija kausu izcīnījuši kā komandas biedri. Pirms 24 gadiem Ņujorkas "Islanders" kluba rindās to paveica Sateru dinastijas pārstāvji Brents un Dveins.

Skots Nīdermaijers (pa kreisi) Stenlija kausa MVP balvu saņem no līgas vadītāja Gerija Betmena.
Skots Nīdermaijers (pa kreisi) Stenlija kausa MVP balvu saņem no līgas vadītāja Gerija Betmena. Foto: ESPN.com

Skots Nīdermaijers no NHL komisāra Gerija Betmena rokām saņēma ne tikai Stenlija kausu, bet arī godam nopelnīto Kona Smaita trofeju jeb kausu Stenlija kausa vērtīgākajam spēlētājam. Daudzi uzskatīja, ka viņš to jau bija pelnījis 2003. gadā, kad "Devils" finālā ar 4-1 pārspēja "Ducks", taču toreiz MVP tituls negaidīti tika pasniegts zaudētāju komandas vārtsargam Žigēram.

"Pīles" nu ir uzlidojušas vislielākajos augstumos un pirmoreiz Stenlija kausu virs galvas varēja celt gan "Ducks" komandas veterāns, Somijas hokeja zvaigzne Selane, kam tā bija jau 14 NHL sezona. 15 gadus līdz lielākā sapņa piepildījumam bija gaidījis Breds Mejs, bet 13 gadus ledu bija "grauzuši" Prondžers, Robs Nīdermaijers un Tods Merčents, līdz beidzot tas arī notika!

Tikmēr skumjas un bēdas tradicionāli dominē zaudētāju nometnē, vēl jo vairāk tādēļ, ka ierakumu otrā pusē bija Kanādas komanda, kas pēdējoreiz Stenlija kausu ieguva tālajā 1993. gadā (Monreālas "Canadiens"), turklāt arī paša Stenlija kausa dzimtene ir tieši Otava.

Daniels Alfredsons Anaheimas dusmas iemantoja pēc tam, kad ceturtajā spēlē ar ripu iemeta Skotam Nīdermaijeram.
Daniels Alfredsons Anaheimas dusmas iemantoja pēc tam, kad ceturtajā spēlē ar ripu iemeta Skotam Nīdermaijeram. Foto: ESPN.com

Vēl vismaz uz gadu cerības būs jāatliek, tāpat kā 2005. gadā Kalgari "Flames" un 2006. gadā Edmontonas "Oilers" komandām, kas finālā zaudēja divām citām ASV "saulaino teritoriju" komandām, attiecīgi Tampabejas "Ligtning" un Karolīnas "Hurricanes".

Kanādas galvaspilsētas klubs Otavas "Senators" tika atjaunots vēl gadu pirms "Ducks" izveidošanas - 1992. gadā un šī ir pirmā reize, kad komanda aizsniedzās līdz finālam. Zviedrs Daniels Alfredsons, kļuva par pirmo eiropieti - komandas kapteini, kas spēlēja Stenlija kausa finālā. Pārmest viņam var vismazāk, jo pēdējā mačā Alfredsons guva abus savas komandas vārtus. Ar 12 guvumiem viņš kļuva arī par "play off" labāko snaiperi un ar 20 punktiem (12+8) par trešo rezultatīvāko.

Pirmo vietu ar 22 punktiem dalīja Alfredsona komandas biedri Denijs Hītlijs un Džeisons Speca, bet labākais no čempionu komandas bija Geclafs, kurš ar 17 puntkiem ierindojās piektajā vietā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu