FIFA testē 13 vārtu līnijas tehnoloģijas (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) apgūst 13 dažādas vārtu līniju tehnoloģijas, kas varētu palīdzēt spēles tiesnešiem pieņemt precīzākus lēmumus.

FIFA pirmdien paziņoja, ka pagājušajā nedēļā tika prezentēti šī projekta ierosinājumi un par tiem tiks diskutēts 20.oktobrī paredzētajā FIFA izpildkomitejas sēdē.

Tikmēr Starptautiskā futbola asociācijas padome (IFAB), kas atbild par spēles noteikumiem, plānojusi sanākt kopā Velsas pilsētā Ņūportā, lai izplānotu tās gadskārtējo tikšanos, kas notiks 2011.gada martā, kad varētu mainīt pašreizējos futbola noteikumus.

Kā ziņots, diskusijas par tehnoloģiju izmantošanu sākās pēc tam, kad Anglijas izlase Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā piedzīvoja zaudējumu astotdaļfinālā, ar 1:4 zaudējot Vācijai, un mača galvenais tiesnesis Horhe Larionda pirmajā puslaikā kļūdaini neieskaitīja Franka Lamparda gūtos vārtus.

Pēc Lamparda sitiena bumba vispirms atsitās pret vārtu pārliktni un šķērsoja vārtu līniju pilnībā. Tobrīd rezultāts būtu kļuvis 2:2.

Vēl vienā mačā Meksika astotdaļfinālā ar 1:3 zaudēja Argentīnai, un galvenā mača epizode notika 26.minūtē, kad Karloss Tevess guva pirmos vārtus argentīniešu labā, bet tie pēc Lionela Mesi piespēles tika gūti no aizmugures stāvokļa.

Neskatoties uz meksikāņu protestiem, mača galvenais tiesnesis Roberto Roseti vārtu guvumu ieskaitīja.

Pēc abām spēlēm daudzi futbola speciālisti visā pasaulē pauda neapmierinātību ar FIFA nostāju neizmantot video atkārtojumus maču laikā, kas precīzi noteiktu, vai ir gūti vārti.

Kā ziņots, līdz tam FIFA prezidents Zeps Blaters nevēlējās ieviest tehnoloģijas futbolā, jo tas atņemtu cilvēku kļūdas iespējamību, kas ir spēles sastāvdaļa.

Savukārt pēc Pasaules kausa viņš apgalvoja, ka pie pirmās izdevības tikšot spriests par tehnoloģiju ieviešanu, kas palīdzētu noskaidrot, vai bumba šķērsojusi vārtu līniju. Tomēr sanāksmē, kas notika nedēļu pēc finālturnīra beigām šis jautājums netika aiztikts un pārcelts uz oktobri.

Tāpat valde izskatīs iespēju turpināt piecu tiesnešu sistēmu. Šajā gadījumā aiz vārtiem atrastos divi papildu tiesneši, kas palīdzētu pieņemt lēmumus strīdīgās epizodēs.

IFAB dažādos turnīros, tai skaitā UEFA Čempionu līgā, ieplānojuši līdz 2012.gada jūnijam izmēģināt piecu tiesnešu sistēmu. Tas varētu pierādīt, ka pieci tiesneši augsta līmeņu sacensībās var pieņemt precīzākus lēmumus.

Tiek sagaidīti arī tādi risinājumi kā "Vanaga acs" kamera, kas tiek izmantota tenisā un kriketā, un firmas "Cairos" futbola bumba, kurā ir iebūvēts mikročips. Abu šo izgudrojumu ieviešana tika noraidīta 2008.gadā.

IFAB ir 124 gadus veca organizācija, kurā ietilpst Anglijas, Ziemeļīrijas, Skotija un Velsas futbola asociācijas. Tāpat tās locekle ir arī FIFA. Balsojumos katrai britu pārstāvim ir viena balss, bet FIFA ir četras. Lai apstiprinātu kādu jaunu noteikumu, nepieciešamas sešas balsis.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu