Vieglatlētikas PČ telpās noslēdzas ar pilnīgu ASV dominanci

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Portlendā notikušais pasaules čempionāts vieglatlētikā telpās svētdien noslēdzies ar pilnīgu ASV sportistu dominanci.

Noslēdzošajā dienā amerikāņi no deviņām disciplīnām uzvarēja piecās - zeltu ieguva Metjū Sentrovics (1500 metru skrējiens), Markī Dendijs (tāllēkšana) un Vešti Kaningema (augstlēkšana), kā arī ASV stafetes komandas abās 4x400 metru stafetēs.

1500 metru skrējienā Sentrovics uzvarēja ar laiku trīs minūtes un 44,22 sekundes, izcīnot savu lielāko panākumu karjerā, bet aiz sevis viņš atstāja čehu Jakubu Holušu un Nikolasu Villisu no Jaunzēlandes.

Tikmēr viņa tautietis Dendijs bija labākais tāllēkšanā, uzvaru gūstot ar 8,26 metrus tālu lēcienu un tikai par vienu centimetru apsteidzot Austrāliju pārstāvošo Fabrisu Lapjēru, kurš pērn kļuva par planētas vicečempionu āra sacensībās. Savukārt bronzu izcīnīja ķīnietis Čandžou Huaņs.

Citās disciplīnās vīriešiem nepārspēts 60 metru barjerskrējienā palika jamaikietis Omars Makleods, kurš finišēja pēc 7,41 sekundes, aiz sevis atstājot frančus Paskālu Martino-Lagardu un Dimitriju Baskū, bet 3000 metru skrējienā uzvaru izcīnīja etiopietis Jomifs Kedželča (septiņas minūtes un 57,21 sekunde), kurš sprinta finišā apsteidza amerikāni Raienu Hilu un Augustinu Kiprono Čogu no Kenijas.

Savukārt 4x400 metru stafetē uzvaru guva ASV, kas pārspēja Bahamas, kā arī Trinidadu un Tobago.

Sieviešu konkurencē ASV komanda pasaules čempionāta pēdējā dienā tika pie divām zelta godalgām. Vienu no tām guva 18 gadus vecā Kaningema, kura ar 1,96 metriem uzvarēja augstlēkšanā, aiz sevis atstājot spānieti Rutu Beitiju un polieti Kamilu Licvinko.

Tikmēr 800 metru skrējienā nepārspēta palika Burundi pārstāve Fransine Nijonsaba (divas minūtes un 0,01 sekunde), kura finišā apsteidza Azē Vilsonu no ASV un Kenijas skrējēju Margaretu Vambui.

Savukārt 3000 metros dubultuzvaru guva Etiopijas skrējējas - panākumu, finišējot pēc astoņām minūtēm un 47,43 sekundēm, izcīnīja Genzebe Dibaba, nosargājot pasaules čempiones titulu, kurai sekoja Meserete Defara, kamēr bronzu izcīnīja amerikāniete Šenona Roubarija.

Arī ASV sieviešu komandai izdevās izcīnīt zeltu 4x400 metru stafetē, apsteidzot Poliju un Rumāniju.

ASV vieglatlēti izcīnīja ļoti pārliecinošu uzvaru medaļu kopvērtējumā - kopumā viņu kontā 13 zelti, seši sudrabi un četras bronzas. Tikmēr tuvākā sekotāja Etiopija ieguva divus zeltus, divus sudrabus un vienu bronzu.

Šīs bija pirmās augstākā līmeņa sacensības, kurās nevarēja piedalīties diskvalifikāciju piedzīvojušās Krievijas atlēti.

Sestdien Latvijas skrējēja Līga Velvere savā 800 metru priekšsacīkšu skrējienā pārliecinoši palika pēdējā vietā, finišējot pēc divām minūtēm un 5,20 sekundēm, kas viņai summā deva 13.vietu.

Velvere bija vienīgā Latvijas pārstāve pasaules čempionātā telpās. No Latvijas vieglatlētiem kvalifikācijas normatīvu bija izpildījusi tikai Aiga Grabuste tāllēkšanā, taču viņa no iespējas startēt Portlendā atteicās, jo gatavojas pavasarī startēt daudzcīņas sacensībās. Iespēja braukt uz čempionātu bija arī Laurai Ikauniecei-Admidiņai, kurai pienācās īpašais ielūgums startam pieccīņā, tomēr arī viņa šo iespēju neizmantoja.

Līdz ar to Latvija varēja pieteikt vienu sportistu bez izpildīta normatīva, un tika izvēlēta 26 gadus vecā Velvere.

Arī pirms diviem gadiem pasaules čempionātā telpās Polijā no Latvijas startēja tikai viena sportiste - Lauma Grīva tāllēkšanā ieņēma 12. vietu.

Pasaules čempionāts vieglatlētikā telpās risinās 16. reizi.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu