UEFA Čempionu līgas fināls (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Ja trešdien, 23. maijā, jūs nebūsiet pie TV ekrāna, lai noskatītos UEFA Čempionu līgas finālu, varat uzskatīt, ka būsiet palaiduši garām vienu no šā gada nozīmīgākajiem notikumiem futbola pasaulē. Spēlē, kuru translēs VIASAT Sport 2, jau otrreiz divu gadu laikā viens otram pretī stāsies futbola grandi AC Milan un FC Liverpool.

3:0 - tāds rezultāts mirgoja uz spēles tablo pēc pirmā puslaika 2005. gada maijā, UEFA Čempionu līgas finālā Turcijas metropolē Stambulā. Tobrīd stadionā un pie TV ekrāniem starp miljoniem futbola fanu būtu ļoti grūti atrast kādu, kurš gara acīm jau neredzēja AC Milan spēlētājus skūpstām uzvarētāju kausu.

Un tomēr. Pēc pāris taktiskām maiņām FC Liverpool atguva otro elpu. Ar pirmajiem gūtajiem vārtiem atzīmējās Liverpūles komandas kapteinis, tolaik vēl tikai 24 gadus jaunais Stīvens Džerards. Redzot, kā bumba iekrīt vārtu tīklā, viņš sāka enerģiski žestikulēt, ierādot komandas biedriem un līdzjutējiem, ka viss vēl nav zaudēts. Viņam izrādījās taisnība. Bija pagājušas tikai sešas otrā puslaika minūtes, bet grupas The Beatles dzimtās pilsētas vārda aizstāvji jau bija iesituši vēl divus vārtus, rezultātam kļūstot 3:3.

Stīvens Džerards.
Stīvens Džerards. Foto: EPA/AFI

Fināla liktenis atrisinājās soda sitienos. Šokā bija visi – gan Milānas, gan Liverpūles līdzjutēji, tikai katrs savu iemeslu dēļ. Briti uzvarēja, un Stīvens Džerards kļuva par otro jaunāko kapteini visā futbola vēsturē (pirmais savulaik bija Didjē Dešamps), kurš sev virs galvas varēja pacelt UEFA čempionu kausu. Vai šā gada 23. maijā vēsture atkārtosies?

Nevainīgais Pelē

Aizpērnā gada uzvaras kaldinātāju Džerardu pazīsiet pēc kapteiņa apsēja uz rokas delma, bet vienu no viņa talantīgākajiem jaunās paaudzes pretiniekiem - uz futbola bučiem izšūtā uzraksta "Dievs ir uzticams" (God is faithful). Spēlētājs, ar kuru lepojas visi AC Milan (starp citu, kluba prezidents ir slavenais grumbu taisnotājs Silvio Berluskoni) fani, ir 25 gadus jaunais brazīlietis Kakā, saukts arī par baltādaino Pelē. Starp citu, pats futbola mestrs Pelē savulaik izteicās, ka "Kakā piemīt brazīliešu tehniskās iemaņas, kas sakrustotas ar eiropiešu izturību".

Nupat Itālijas pilsonību ieguvušā jaunā brazīlieša dzīvē tikpat liela nozīme kā futbolam ir Dievam. Kakā mīļākā grāmata esot Bībele, bet iecienītākā mūzika – gospeļmūzika. Viņa dzīves moto ir "Es piederu Jēzum" (viņš bieži nēsā T-kreklus ar šādu uzrakstu), un brīvo laiku viņš mēdz pavadīt baznīcā (starp citu, puisis bija ļoti lepns, ka, apprecoties ar Karolīnu Seliko, Dior zīmola Brazīlijā direktora meitu, viņš bija nevainīgs). Ik reizi, iesitot golu, Kakā paceļ rokas un ar rādītājpirkstiem norāda uz debesīm, it kā pateicoties Dievam. Krekliņu dalīšana

Kakā.
Kakā. Foto: EPA/AFI

Kā zināms, futbolisti ir ne tikai uzticīgi kristieši, bet arī dikti māņticīgi ļaudis. Pirms nozīmīgām spēlēm tiek ne tikai meklētas sakarības uzvaru un zaudējumu bilancēs, magnētiskajās vētrās un tiesnešu garastāvoklī. Viena no populārākajām uzvaras kaldināšanas papildmetodēm ir t.s. laimes krekliņu valkāšana. 23. maijā AC Milan spēlētāji laukumā izies savos baltajos izbraukuma formastērpos. Faktiski viņiem būtu jāspēlē sarkanmelni svītrotajos krekliņos, jo fināla mačā Atēnu Olimpiskajā stadionā viņi tika ielozēti kā mājinieki. Viņu izvēles iemesls par labu gaišajām formām ir gaužām vienkāršs: piecus no sešiem Eiropas Čempionāta kausiem Milānas komanda savulaik izcīnīja, tieši tērpušies baltajos "maglia fortunata" (laimīgajos krekliņos). Liverpūles komanda ir vairāk nekā laimīga par šādu itāliešu izvēli.

Arī viņi savus sarkanos formas tērpus uzskata par sinonīmu panākumiem. Šādi tērpušies, viņi triumfēja Eiropas kausa finālā 1977., 1978., 1981. un 1984. gadā. Jā, arī 2005. gadā Stambulā, kad AC Milan zaudēja gandrīz jau izcīnītās tiesības uz Čempionu līgas uzvarētāju titulu. Ja kas, arī toreiz itālieši spēlēja baltajos formastērpos...

Neaizmirstiet savās savā kalendārā ar treknu, sarkanu riņķi apvilkt 23. maiju, lai nepalaistu garām šā gada centrālo notikumu futbola pasaulē.

UEFA Čempionu līgas fināls 23. maijā plkst. 21.40 kanālā VIASAT Sport 2.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu