Zem Itālijas un tagad par izdzīvošanu (1291)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas hokeja valstsvienība pasaules meistarsacīkšu pirmā posma izšķirīgajā spēlē šodien papildlaikā ar 3:4 zaudēja Itālijai un tagad turpinās cīņu par vietas saglabāšanu pasaules hokeja augstākajā divīzijā. Nākamo spēli mūsu hokejisti aizvadīs 4. maijā ar Ukrainu.

50 sekundes pirms pagarinājuma beigām uzvaras vārtus Itālijas valstsvienības labā guva Džeisons Čirone. Ātrajā pretuzbrukumā Latvijas hokejisti Čironi atstāja nepiesegtu labajā malā un mūsu vārtsargam Sergejam Naumovam bija maz izredžu ripu atvairīt... 3:4.

38 gadus vecajam Naumovam šī bija 90. spēle nacionālās komandas rindās, taču tās iznākums gan vārtsargam, gan visiem pārējiem dāvāja tikai minorīgas izjūtas.

Šis bija pirmais gadījums pasaules augstākās divīzijas meistarsacīkšu vēsturē, kad apakšgrupu turnīra spēles uzvarētājs tika noskaidrots pagarinājumā un, tāpat kā Nacionālajā hokeja līgā, katrai komandai laukumā bija pa četriem laukuma spēlētājiem. Čirones gūtie vārti līdz ar to ir pirmie, kas tika gūti pēc pasaules meistarsacīkšu jaunā formāta pieņemšanas.

Metienu attiecība: Latvija - 35, Itālija - 23.

2007. gada 2. maijs, Maskava. Par Latvijas valstsvienības jauno līderi ir kļuvis Lauris Dārziņš (att. līksmo pēc pirmo vārtu guvuma). Lai iekļūtu turnīra otrajā posmā, ar trīs viņa iemestajām ripām izrādījās par maz.
2007. gada 2. maijs, Maskava. Par Latvijas valstsvienības jauno līderi ir kļuvis Lauris Dārziņš (att. līksmo pēc pirmo vārtu guvuma). Lai iekļūtu turnīra otrajā posmā, ar trīs viņa iemestajām ripām izrādījās par maz. Foto: AFI

Latvijas izlases labā divus vārtus šajā spēlē guva Lauris Dārziņš, bet vienu ripu Itālijas izlases vārtos iemeta Kaspars Daugaviņš.

Par labāko spēlētāju mūsu komandas rindās pelnīti tika atzīts Dārziņš, kurš šajā spēlē sešreiz meta pa pretinieku vārtiem un bija viens no tiem diviem komandas spēlētājiem, kas spēli noslēdza ar pozitīvu lietderības koeficientu.

Kopā ar Ukrainu, Norvēģiju un Austriju Latvijas valstsvienība tagad aizvadīs viena apļa turnīru par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā. Lai nākamgad varētu piedalīties pasaules meistarsacīkšu elites meistarsacīkstēs Kanādā, mūsu komandai šajā miniturnīrā ir jāizcīna vismaz otrā vieta.

"Mums nav nekāda attaisnojuma. Latvijas komandai bija jāuzvar pamatlaikā un arī pagarinājumā," pēcspēles preses konferencē atzina Latvijas valstsvienības galvenais treneris Oļegs Znaroks. "Tāda komanda kā Itālija mums jāuzvar vienmēr, jo mēs vienkārši esam stiprāka izlase..."

Latvijas un Itālijas dramatiskā mača trešā perioda 12. minūtē Daugaviņš no vārtu priekšas Latvijas valstsvienību otro reizi šajā spēlē izvirzīja vadībā. Vispirms pa vārtiem meta Mārtiņš Cipulis, bet vārtsarga atsistā ripa nonāca pie Herberta Vasiļjeva, kas to pāradresēja tālāk, precīzi uz nūjas vārtu priekšā kā klintij stāvošajam Daugaviņam - 2:1!

2007. gada 2. maijs, Maskava. Kaspars Daugaviņš (pirmais no kreisās) spēlē ar Itāliju guva vienus vārtus un bija viens no labākajiem mūsu komandas rindās.
2007. gada 2. maijs, Maskava. Kaspars Daugaviņš (pirmais no kreisās) spēlē ar Itāliju guva vienus vārtus un bija viens no labākajiem mūsu komandas rindās. Foto: AFI

Diemžēl nostiprināt pārsvaru neizdevās. Vēl pirms Daugaviņa gūtajiem vārtiem tiesnesis neieskaitīja Dārziņa gūtos vārtus, jo ripa vārtos nonāca jau pēc tiesneša svilpes. TV atkārtojumā gan lieliski bija redzams, ka Itālijas izlases vārtsargs vēl nebija ripu piespiedis pie ledus un itāļus šoreiz izglāba tiesneša kļūda.

Laika spēles pamatlaika palika aizvien mazāk, tomēr noturēt minimālo, bet tik svarīgo pārsvaru mūsu komandai neizdevās. 17. minūtē itāļi ar minūtes intervālu guva divus vārtus pēc kārtas un viss apgriezās kājām gaisā - 2:3...

Pirmās ripas guvumā Itālijas hokejistiem talkā nāca veiksme, jo pēc Lukas Ansoli pustālā metiena ripa trāpīja pa slidu Latvijas valstsvienības kapteinim Rodrigo Laviņam un, mainījusi trajektoriju, ielidoja mūsu komandas vārtos - 2:2. Tieši vienu minūti vēlāk Kristiāns Borgatello vēlreiz pārspēja Naumovu un itāļi jau sāka atzīmēt uzvaru un iekļūšanu otrajā posmā - 3:2.

Tomēr mūsējie nepadevās un cepuri nost Armanda Bērziņa maiņai, kas sarīkoja varenu spiedienu uz pretinieku vārtiem. Minūti un 51 sekundi pirms pamatlaika beigām itāļu vārtu priekšā aukstasinīgi nospēlēja Dārziņš, kas pēc Miķeļa Rēdliha un Sorokina piespēlēm atjaunoja līdzsvaru 3:3!

Vēl mirklis un Lauris Dārziņš (labajā stūrī) raidīs ripu Gintera Hela vārtos un rezultāts kļūs neizšķirts 3:3...
Vēl mirklis un Lauris Dārziņš (labajā stūrī) raidīs ripu Gintera Hela vārtos un rezultāts kļūs neizšķirts 3:3... Foto: AFI

Pēc tam, kad pirmajā trešdaļā Dārziņš skaitliskajā vairākumā izvirzīja Latviju vadībā, otrā perioda trešajā minūtē pēc cīņas aiz saviem vārtiem strīdīgu noraidījumu saņēma Bērziņš, un jau pēc astoņām sekundēm arī Itālijas valstsvienība realizēja viena vīra pārsvaru. Naumovs pēc Mikeles Stracabosko tālmetiena ripu neveiksmīgi atvairīja savu vārtu priekšā, un neviena netraucēts mūsu komandas cietoksnī to iemeta Čirone - 1:1.

Visu turpmāko otrā perioda daļu abas komandas spēlēja diezgan atklātu uzbrukuma hokeju, kurā neliela iniciatīva bija Latvijas valstsvienībai, taču, lai gūtu vēl kādus vārtus, pietrūka paša galvenā - precīza metiena pēc labi izspēlētām kombinācijām, kas galvenokārt bija vētraini pretuzbrukumi.

Pirmās trešdaļas 15. minūtē skaitlisko vairākumu Latvijai nopelnīja Kaspars Daugaviņš, bet vārtu guvumā to pārvērta Bērziņa maiņa. Pēc Rodrigo Laviņa un Oļega Sorokina piespēlēm ripu Itālijas izlases vārtos iemeta Dārziņš un 1:0!

Saņēmis piespēli no Laviņa, Sorokins no zilās līnijas izdarīja metienu vārtu virzienā, ko Dārziņš pielaboja. Itālijas izlases vārtsargs Ginters Hels šo pielaboto metienu gan atvairīja, tomēr ar atkārtotu raidījumu Dārziņš iedzina ripu "spageti" ēdāju komandas vārtos.

Spēles pirmās piecas minūtēs noritēja ar Latvijas valstsvienības pārsvaru, kas uz pretinieku vārtiem vēla ātrus uzbrukuma viļņus. Tuvu vārtu guvumam bija Miķelis Rēdlihs, tomēr vārtu priekšā viņš nespēja trāpīt pa ripu pēc Bērziņa piespēles.

Lai arī kā to negribētos atzīt, arī futbola un basketbola zemes Itālijas hokejisti šobrīd ir labāki par mums. Otrais no kreisās mača varonis Džeisons Čirone.
Lai arī kā to negribētos atzīt, arī futbola un basketbola zemes Itālijas hokejisti šobrīd ir labāki par mums. Otrais no kreisās mača varonis Džeisons Čirone. Foto: AFI

Astotajā minūtē pilnīgi nepamatotu noraidījumu laukuma viduszonā nopelnīja Mārtiņš Cipulis. Itāļiem izdevās vairāki samērā bīstami metieni, tomēr uzdevumu augstumos bija mūsu vārtsargs Naumovs.

14. minūtē iniciatīva jau atkal bija "sarkanbaltsarkano" rokās. Pa reizei bīstamus metienus pa itāļu vārtiem izdarīja Daugaviņš un Cipulis. 15. minūtē Dārziņa gūtie vārti ļāva atviegloti uzelpot, taču sirds satraukumā visiem notrīcēja, kad 18. minūtē no droša vārtu zaudējuma Latviju atkal glāba Naumovs.

Bez Dārziņa pozitīvs lietderības koeficients šajā spēlē vēl bija tikai Agrim Savielam (+1). Piecus metienus pa pretinieku vārtiem izdarīja Rēdlihs, pa četriem metieniem Daugaviņa, Cipuļa un Aleksandra Macijevska kontā, trīs - Vasiļjevam.

Vasiļjeva maiņa pavisam izcēlās ar 12 metieniem, Bērziņa virknējumam - 11, bet Aleksejam Širokovam ar partneriem - deviņi metieni pa vārtiem.

Nevienu metienu (!) pa vārtiem šajā spēlē nespēja izdarīt nomināli pirmā valstsvienības maiņa - Aleksandrs Semjonovs, Leonīds Tambijevs un Aleksandrs Ņiživijs, kas spēlēja kopā ar aizsargiem Georgiju Pujacu un Gunti Galviņu.

Pirmo spēli par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā Latvijas valstsvienība 4. maijā aizvadīs ar Ukrainu, 6. maijā mūsu komandas pretinieki būs austrieši, kas ar 4:0 tika uzvarēti pārbaudes spēlē, bet 7. maijā būs jāspēlē ar Norvēģiju.

Latvijas valstsvienības sastāvs: vārtsargs - Sergejs Naumovs; aizsargi - Georgijs Pujacs, Guntis Galviņš, Arvīds Reķis, Rodrigo Laviņš, Oļegs Sorokins, Agris Saviels, Atvars Tribuncovs, Aleksandrs Jerofejevs; uzbrucēji - Mārtiņš Cipulis, Herberts Vasiļjevs, Kaspars Daugaviņš, Leonīds Tambijevs, Aleksandrs Semjonovs, Aleksandrs Ņiživijs, Miķelis Rēdlihs, Armands Bērziņš, Lauris Dārziņš, Aleksandrs Macijevskis, Aleksejs Širokovs, Grigorijs Panteļejevs.

Komentāri (1291)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu