"Sarkanbaltsarkanie" - misija Maskava! (24)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šodien Maskavā sākas kārtējās pasaules hokeja meistarsacīkstes un jau 11. gadu pēc kārtas augstākajā sabiedrībā spēlēs arī Latvijas valstsvienība.

Šis būs pirmais čempionāts, kad galvenā trenera amatā būs kādreiz tik kolorītais izlases uzbrucējs Oļegs Znaroks, un pirmoreiz mūsu valstsvienība spēlēs Krievijas galvaspilsētā.

Ignatjevs paliek mājās, kapteinis - Laviņš, jāuzvar itāļi

Pasaules meistarsacīkšu pirmajā spēlē mūsu valstsvienība rīt mērosies spēkiem ar Šveici, bet pēdējās lietas par valstsvienības sastāvu, uzdevumiem un citu būtisko tika noskaidrotas trešdien un ceturtdien.

Oļeg, ko esi izdomājis, lai beidzot varētu ielikt kārtīgu sprunguli Šveices hokeja "pulksteņmehānismā"?
Oļeg, ko esi izdomājis, lai beidzot varētu ielikt kārtīgu sprunguli Šveices hokeja "pulksteņmehānismā"? Foto: AFI

Savainojuma dēļ jau otro gadu komandai nevarēs palīdzēt rūdītais aizsargs Viktors Ignatjevs, kam bija paredzēts izlases kapteiņa gods. Par spīti savainojumam ierindā tomēr palika uzbrucējs Herberts Vasiļjevs, un, kā apsolīja aģents Pols Teofanuss, Maskavā "sarkanbaltsarkano" rindas papildinās jaunais uzbrucējs Mārtiņš Karsums. Ir kļuvis zināms, ka savas komandas zaudējuma gadījumā "play off" pirmajā kārtā, pasaules meistarsacīkšu otrajā posmā Latvijas izlasi pastiprinās arī Amerikas hokeja līgā šobrīd spēlējošais uzbrucējs Jānis Sprukts.

Tajā pašā laikā NHL pirmo sezonu spēlējošā Raita Ivanāna debija būs jāatliek uz citu pavasari.

Latvijas Hokeja federācija par valstsvienības uzdevumu šoreiz nosauca iekļūšanu sacensību otrajā posmā, bet komandas sapulcē par tās jauno kapteini tika iebalsots aizsargs Rodrigo Laviņš. Izlases rindās viņš debitēja tālajā 1992. gadā, kad Latvija aizvadīja savu pirmo spēli pēc neatkarības atgūšanas.

Trīs uzvaras, trīs zaudējumi un Daugaviņa "hat trick"

Mūsu komandas bagāžā ir sešas pārbaudes spēles, kurās tika izcīnītas trīs uzvaras un piedzīvoti trīs zaudējumi. Ar Vāciju uzvara "bullīšos" un zaudējums, klupiens pret somiem, līdzīgā cīņā zaudēta spēle ar slovākiem un noslēgumā divas pārliecinošas uzvaras pār Austriju un Dāniju.

Sergejs Naumovs bija izcils spēlē pret Dānijas valstsvienību un labs pret slovākiem.
Sergejs Naumovs bija izcils spēlē pret Dānijas valstsvienību un labs pret slovākiem. Foto: AFI

Ar sešiem punktiem (3+3) rezultatīvākais pārbaudes mačos bija Mārtiņš Cipulis, bet pa četriem punktiem vecmeistara Leonīda Tambijeva (2+2) un jaunās paaudzes talanta Kaspara Daugaviņa (3+1) kontā. 18 gadus vecais Daugaviņš visus trīs vārtus guva pēdējā pārbaudes spēlē ar dāņiem.

Abi mūsu komandas vārtsargi Sergejs Naumovs un Edgars Masaļskis katrs aizvadīja pa trīs spēlēm. Nedaudz labāka statistika ir Naumovam (astoņi vārti, vid. sp. 2,7), kurš acīmredzot arī būs komandas pirmais numurs. Masaļskim (deviņi vārti, vid.sp. 3,0), iespējams, tiks uzticēta Latvijas vārtu drošība mačā ar Zviedriju.

Nevienu pārbaudes spēli valstsvienības rindās nepaspēja aizvadīt pieredzējušais uzbrucējs Aleksandrs Ņiživijs, kas Maskavā, visticamāk, spēlēs kopā ar Tambijevu un Aleksandru Semjonovu. Pārbaudes spēlēs visstabilāk nospēlēja Alekseja Širokova, Aleksandra Macijevska un Grigorija Panteļejeva maiņa (trīs vārti), tomēr šobrīd ir ļoti grūti pateikt, kurš no uzbrucēju virknējumiem iegūs nomināli pirmā statusu.

Kaspars Daugaviņš "uguņo" pret dāņiem.
Kaspars Daugaviņš "uguņo" pret dāņiem. Foto: AFI

Visvairāk - septiņas ripas - pretinieku vārtos sameta Mārtiņa Cipuļa, Vasiļjeva un Daugaviņa kombinācija, turpretim Lauris Dārziņš, Armands Bērziņš un Miķelis Rēdlihs pa trijiem guva tikai vienus vārtus. Trīs vārti arī Tambijeva un Semjonova virknējumam, kurā epizodiski spēlēja arī Guntis Džeriņš, Viktors Bļinovs un Ģirts Ankipāns.

Šveice - neērtie, Zviedrija - neuzvarētie, itāļi - ņemamie!

Šveices valstsvienību, kas būs Latvijas pirmais pretinieks priekšsacīkstēs, pasaules meistarsacīkšu augstākajā divīzijā mūsu hokejistiem vēl ne reizi nav izdevies uzvarēt. Bilance ir četri zaudējumi pēc kārtas, un tikai 2004. gadā Čehijā ar "pulksteņmeistariem" izdevās nospēlēt neizšķirti 1:1. Uzvaras ar šveiciešiem ir gūtas tikai pārbaudes spēlēs.

Tomēr likme arī šim mačam ir pietiekami augsta, jo uzvara vai neizšķirts Latvijai varētu pavērt ceļu uz ceturtdaļfinālu. Ja "sarkanbaltsarkanie" kvalificēsies otrā posma spēlēm, tad pretim nāks trīs labākās D grupas komandas. Visticamāk - Krievija un Somija, kā arī vieni no diviem - ukraiņi vai Rīgā uzvarētie dāņi. Gan Ukrainas, gan Dānijas izlasei vajadzētu būt pa zobam un, ja būs priekšrocība arī pār Šveici, tad ir labas izredzes uz ceturtdaļfinālu.

Tam, ka Latvijai beidzot izdosies uzvarēt Šveici, tic arī 53% TVNET Sports lasītāju, kas atbildējuši uz "Dienas jautājumu". 47% ir noskaņoti pesimistiski.

Arī Šveices hokejisti pirms pasaules meistarsacīkstēm ir aizvadījuši sešas pārbaudes spēles. Ar 3:1 uzvara un ar 3:5 zaudējums pret Čehiju, divreiz ar 1:4 zaudējumi Krievijai un uz pusēm dalītas uzvaras ar Vāciju - 2:3 un 5:1.

2006. gada pavasaris, Rīga. Zviedrija - pasaules hokeja čempioni!
2006. gada pavasaris, Rīga. Zviedrija - pasaules hokeja čempioni! Foto: EPA/AFI

Ar pasaules čempioniem zviedriem Latvijas valstsvienība spēlēs pirmdien, un te, protams, izredzes kaut uz vienu punktu ir minimālas. Zviedrija ir viena no tām divām komandām (vēl arī Čehija), ko mūsu komandai vēl nekad nav izdevies uzvarēt.

Augstākās divīzijas turnīros Latvija ar Zviedriju ir tikusies septiņas reizes un bilance nav iepriecinoša - seši zaudējumi un tikai viens neizšķirts, kas tika izcīnīts 1997. gadā, debitējot hokeja elitē.

Zviedri pārbaudes spēļu cikla pašā ievadā vispirms negaidīti ar 1:2 zaudēja Ungārijai, bet otrajā mačā jau sagrāva ungārus ar 7:1. Pēc tam Eirotūres finālā skandināvi vispirms savā laukumā un tad arī viesos guva virsroku pār Krievijas valstsvienību, bet pēdējā spēlē ar 3:5 savās mājās atzina ASV izlases pārākumu.

Kas attiecas uz itāļiem, tad rēķini ir seni. 1997. gadā ar 4:5 piedzīvotais zaudējums Latvijas valstsvienībai, iespējams, aizšķērsoja ceļu uz augstākām virsotnēm nekā toreiz izcīnītā septītā vieta. Pasaules A divīzijā Latvija ar Itāliju pēc tam ir tikusies tikai divas reizes - 1998. gadā 1:1, bet 2002. gadā - 4:1.

Itālijas izlase pārbaudes spēlēs ar 5:2 un 3:2 pārspēja Japānu, ar 1:4 un 1:3 zaudēja Baltkrievijai, divreiz piekāpās arī dāņiem, bet pēdējā spēlē ar skandināviem cīnījās neizšķirti 2:2.

Jauns reglaments

Viens no mūsu komandas aizsardzības balstiem Maskavā būs Arvīds Reķis.
Viens no mūsu komandas aizsardzības balstiem Maskavā būs Arvīds Reķis. Foto: AFI

Lielākais jauninājums šajās pasaules meistarsacīkstēs būs punktu skaitīšana. Neizšķirti rezultāti vairs nebūs iespējami arī priekšsacīkstēs. Par uzvaru pamatlaikā tagad tiks piešķirti trīs punkti, bet uzvara pagarinājumā vai pēcspēles "bullīšos" tiks novērtēta ar diviem punktiem, kamēr zaudētājiem tiks viens punkts.

Ja Latvijas valstsvienība kvalificēsies turnīra otrajam posmam, tā visas savas spēles aizvadīs jaunuzceltajā Maskavas arēnā "Hodinka".

Lai notiek labākais!

Latvijas valstsvienības iespējamais sastāvs pasaules čempionātā: vārtsargi - Sergejs Naumovs, Edgars Masaļskis, Mārtiņš Raitums; aizsargi - Arvīds Reķis, Agris Saviels, Rodrigo Laviņš, Oļegs Sorokins, Atvars Tribuncovs, Aleksandrs Jerofejevs, Georgijs Pujacs, Guntis Galviņš; uzbrucēji - Mārtiņš Cipulis, Herberts Vasiļjevs, Kaspars Daugaviņš, Leonīds Tambijevs, Aleksandrs Semjonovs, Aleksandrs Ņiživijs, Miķelis Rēdlihs, Armands Bērziņš, Lauris Dārziņš, Aleksandrs Macijevskis, Aleksejs Širokovs, Grigorijs Panteļejevs, Mārtiņš Karsums.

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu