Laika apstākļi nedaudz izjaukuši alpīnistu plānus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Latvijas alpīnisti Valdis Puriņš un Oļegs Siļins ceļā no Tibetas uz Šišapangmas virsotni kopumā ir tikuši līdz pirmās nometnes ierīkošanai 6400 m augstumā, ko veica pirms piecām dienām. Nometnē ir uzcelta telts, uz kuru pārnakšņot dodas alpīnisti, lai pēc tam dotos uz nākamo – otro nometnes vietu 7000 m augstumā.

Laika apstākļi ir nedaudz izjaukuši komandas plānus, un tāpēc kāpēji ir apstājušies pusceļā starp bāzes un pirmo nometni, un domājams, ka līdz vakaram nesasniegs pirmo nometni 6400 m augstumā. Laikapstākļi uz pēcpusdienu kļuva ļoti labi, bet vairs nepietika laika uzkāpt līdz pirmajai nometnei.

Trešdien, ja laika apstākļi ļaus, plānots iet līdz pirmajai nometnei un tuvāko trīs dienu laikā uzkāpt līdz 7000 m augstumam un tur izveidot ekspedīcijas otro nometni. Tas pagaidām ir izdevies trijiem citu ekspedīciju dalībniekiem – mūsu kāpējiem pazīstamajiem krievu alpīnistiem, kuri pašlaik atrodas 7000 m augstajā otrajā nometnē un kurus, iespējams, mūsu alpīnisti satiks pa ceļam uz augšu laikā, kad viņi kāps lejā.

Bāzes nometnes sastāvs kļūst arvien ''plānāks'' - puse no franču alpīnistu komandas dodas atpakaļ. Novērotas arī dažas mazas lavīnas, bet ne mūsu alpīnistu maršrutā.

Savukārt amerikāņu komandai pa ceļam no pirmās nometnes uz bāzes nometni jau trešo dienu ir pazudis pavārs, kas vienkārši nav atnācis līdz pārējiem, tāpēc šodien visi šerpas ir devušies viņu meklēt.

Neskatoties uz apkārtējo ekspedīciju notikumiem, mūsējo ekspedīcijas gaita norisinās pēc plāna. Mūsējiem alpīnistiem tur ir domubiedru grupa – citas nekomerciālās ekspedīcijas, ar ko mūsējie ļoti labi saprotas un mēģinās sasinhronizēties, ejot uz virsotni, lai spēki būti lielāki, jo sniega ir ļoti daudz - mūsējiem izskatās, ka musonu sezona nav beigusies, kaut arī pašlaik vajadzētu būt stabilam un skaistam laikam, kura pagaidām gan vēl nav.

Laiks ir nepastāvīgs un mainīgs.

Pagaidām mūsu ekspedīcija iekavē plānu uz pāris dienām, bet tas ir iepriekš paredzēts. Valdis Puriņš: ''Kalni tādi ir – nevar precīzi līdz dienai prognozēt, kurā augstumā mēs būsim. Ko mēs zaudējam tagad, mēs iedzīsim labā laika logā!''

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu