Pret otrā plāna "vikingiem"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas hokeja izlases finišs pasaules čempionātā Rīgā notiks uz minorīgākas nots nekā līdzjutēji un paši hokejisti cerēja sākumā. Augstāk par desmito vietu šoreiz netikt un tā vēl būs jāizcīna, jo šovakar pretim stāsies mūsu zemē itin sekmīgi spēlējošie vikingu pēcteči norvēģi.

Aiz zviedriem, somiem un dāņiem...

Norvēģijas izlase tradicionāli atradusies Skandināvijas hokeja milžu - Zviedrijas un Somijas ēnā. Arī Dānijas izlase šobrīd rangā ieņem augstāku vietu, tomēr par spīti progozēm, tieši Norvēģijas hokejisti D grupā izcīnīja trešo vietu, savstarpējā spēlē dāņus apspēlējot vairāk nekā pārliecinoši ar 6:3.

Kvalifikācijas turnīra pirmajos divos mačos ziemeļnieki vērā ņemami spurojās pretim arī čehiem (1:3) un somiem (0:3), un tagad spēlē ar laukuma saimniekiem varēs pacīnīties par vietu pirmajā desmitniekā.

Pēdējoreiz pasaules čempionāta augstākās divīzijas pirmajā desmitā Norvēģija iekļuva 1996. gadā, kad finišēja devītie, bet iepriekšējās četrās sezonas otrā plāna "vikingi" bija spiesti mīcīties pa pasaules čempionāta pirmo divīziju.

Latvijas un Norvēģijas izlases pasaules čempionāta augstākajā divīzijā savā starpā ir spēlējušas četrreiz. Pirmā tikšanās notika 1938. gadā Prāgā, kad mūsējie ziemeļniekus pievārēja ar 3:1.

Pēc neatkarības atgūšanas pirmais Latvijas un Norvēģijas "rendez-vous" risinājās 1997. gadā, kad Latvija atgriezās pasaules hokeja elitē, un pa ceļam uz visu laiku labāko - septīto vietu - norvēģi tika apspēlēti bez īpašām problēmām ar 6:3.

Nākamā reize bija 1999. gadā, kad pasaules čempionāts notika Norvēģijā un Latvijas hokejisti Lillehamerē, piecus gadus pēc tur notikušās olimpiādes, sagādāja mājiniekiem pamatīgu sakāvi ar 7:1. Trešoreiz Latvija ar norvēģiem tikās 2001. gadā Vācijā un tā bija vienīgā reize, kad Latvijas izlases vārtus (ar Artūru Irbi tajos) pretinieki tā arī nespēja atslēgt - 3:0.

Abas izlases (ieskaitot pārbaudes mačus un Eiropas izaicinājuma turnīrus) pavisam ir aizvadījušas 14 spēles. Deviņas uzvaras Latvijai, piecas - norvēģiem, ar kopējo vārtu attiecību 55 pret 38...

Gundersena formula

Tikai 20 gadus vecais Matiass Gundersens ar katru spēli arvien pārliecinošāk darbojas savas komandas vārtos.
Tikai 20 gadus vecais Matiass Gundersens ar katru spēli arvien pārliecinošāk darbojas savas komandas vārtos. Foto: AFI

Norvēģi šajā čempionātā ir guvuši tikai par vieniem vārtiem vairāk nekā Latvija - deviņus, taču ielaiduši par trim mazāk - 19. Pēdējās trīs spēlēs - tikai pa trim ripām spēlē un lielā mērā tas bijis iespējams pateicoties stabilam vārtsarga Matiasa Gundersena sniegumam.

Ar 91,87% atvairītu metienu viņš ieņem augsto piekto vietu vārtsargu konkurencē (vid. sp. 2,9 ripas), kamēr Latvijas izlases pirmais numurs Sergejs Naumovs ar 88,98% ir noslīdējis uz 14. pozīciju.

Tātad, iekarot norvēģu vārtus viegli nebūs un cīņā par desmito vietu mūsu izlasei būs jāliek lietā visi atlikušie spēki un cīņasspars.

Norvēģijas izlases rindās desmit hokejisti spēlē nacionālajā čempionātā, tur nav neviena no Nacionālās hokeja līgas, bet ir vairāki vīri, kas maizi pelna Zviedrijas, Somijas un Vācijas hokeja spēcīgākajās līgās.

Piecas spēles NHL kluba Kolumbusas "Blue Jackets" rindās šajā sezonā aizvadīja jaunais Ūle Kristians Tolefsens, taču viņš nav iekļauts Norvēģijas izlases sastāvā.

Foto: AFI

Komandas rezultatīvākais spēlētājs pēc piecām spēlēm ar pieciem punktiem (1+4) ir Tūre Vikingstads, kurš spēlē Vācijas bundeslīgas komandā Diseldordas "Metro Stars". Četri punkti (1+3) ir Somijas komandā "SaiPa" spēlējošā Mortena Aska kontā, bet vienīgais, kurš guvis divus vārtus ir Patriks Toresens (att.) no Zviedrijas komandas "Djurgardens IF".

Zviedrijā spēlē pavisam septiņi Norvēģijas izlases hokejisti, Vācijā - četri, bet jau nosauktais Asks - Somijā. Vēl ir Mariuss Holtets, kurš iepriekšējo sezonu aizvadīja Ziemeļamerikas zemāko līgu komandā "Iowa Stars".

Vorobjovs konservatīvs līdz galam vai...

Latvijas izlasē pirms pēdējās spēles nekādi papildinājumi nav paredzami, arī cīņu par Stenlija kausu beigušais Kārlis Skrastiņš acīmredzot nav pārdomājis un nespēlēs, lai gan baumu līmenī izskanēja arī pretējas runas. Galu galu pēc mūsu izlases zaudējuma amerikāņiem jaunu spēltāju pieteikšanai vairs nav būtiskas nozīmes, ja nu vienīgi ļaut pēdējā spēlē apostīt gaisu vēl kādam janajam.

Tomēr zinot, ka Latvijas izlases galvenais treneris Pjotrs Vorobjovs no Latvijas hokeja federācijas saņēma uzdevumu izcīnīt vietu pirmajā desmitniekā, tad acīmredzot ar šo uzdevumu centīsies tikt galā tie paši vīri, kas cīnījās pret ASV.

Iespējams, ka laukumā atkal tiks Viktors Bļinovs un būs vēl kādas izmaiņas virknējumus, tomēr desimitā vieta vai tur lūzt vai plīst ir jāiegūst, vēl jo vairāk tāpēc, ka čempionāts notiek savu skatītāju priekšā.

Kaspars Daugaviņš - mirkli pēc tam, kad pēc viņa piespēles Aleksandrs Semjonovs iemeta otro ripu ASV izlases vārtos un panāca izlīdzinājumu.
Kaspars Daugaviņš - mirkli pēc tam, kad pēc viņa piespēles Aleksandrs Semjonovs iemeta otro ripu ASV izlases vārtos un panāca izlīdzinājumu. Foto: AFI

Ir zināms, ka ar Vorobjovu Latvijas hokeja vadība šobrīd risina sarunas par sadarbības turpināšanu. Pats treneris pēc Latvijas un ASV spēles apliecināja, ka viņam būtu izaicinājums ar šo komandu strādāt arī tālāk: "Kāpēc ne? Ir ļoti daudz talantīgu puišu no U-18 izlases un cik zinu, tad paaudžu maiņa Latvijas izlasē ir tikko sākusies".

Spēlētāji, kas jau tuvākajos gados varētu iekļauties Latvijas izlasē - Mārtiņš Karsums, Oskars Bārtulis, Raitis Ivanāns, Kaspars Saulietis, Andris Džeriņš, Guntis Džeriņš, Gatis Gricinskis, Artūrs Ozoliņš, Jēkabs Rēdlihs, Raimonds Daņiličs, Artūrs Dzelzs, Arturs Kulda, Krišs Grundmanis, Kristaps Sotnieks, Oskars Cibuļskis. Latvija pret Norvēģiju - šovakar pulksten 19.15.

Norvēģijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: Matiass Gundersens, rezervē - Pals Grotness. Aizsargi: Jūnass Holoss, Tomijs Jakobsens, Ēriks Rūmans, Matss Trūgs, Larss Ēriks Lunds, Andress Murvolds, Džonijs Nīlsens. Uzbrucēji: Tūrs Vikingstads, Patriks Toresens, Mortens Asks, Mads Hansens, Mariuss Holtets, Lars Ēriks Spets, Lars Peders Nāgels, Mariuss Trūgs, Pērs Age Skroders, Anderss Bastiansens, Jūnass Andersens, Tomijs Martinsens, Kjels Ričards Nūgards.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu